Egyre közelebb kerülünk egy mesterséges élőlény elkészítéséhez

Kutatók sikeresen szintetizáltak 6 élesztő kromoszómát a 16-ból, amivel nagy lépést tettek az összetett, mesterséges élet kifejlesztése felé.

Ez azt jelenti, hogy a teljesen egyedi élesztőgomba genom létrehozatalában már az út harmadánál tartanak, aminek a sikere hatalmas előrelépést jelentene a mesterséges életformák kutatásában.

A kutatást, a Szintetikus Élesztő Genom Projekt keretében több száz kutató végzi, és a becsléseik szerint az év végére elkészülnek vele.

“Ez nagyon izgalmas,” mondta George Church, a Harvard Egyetem genetikusa. “A legnehezebb feladatokat már megoldották, a genom másik két harmada már nagyon gyorsan meglesz.”

Az elmúlt években, a CRISPR-Cas9 technológia felfedezésének köszönhetően hatalmas előrelépéseket tettek a DNS módosítás terén, mint amilyen az almák barnulásának megállítása és a HIV újrafertőzés meggátolása – de a cél most egy teljes, egysejtű élőlény létrehozása.

Ez persze még távlati dolog, azonban egyre közelebb kerülünk hozzá, ahogy a kutatók lépésről lépésre rájönnek, miként lehet leghatékonyabban megírni a kódot, ami létrehozza a mesterséges organizmust.

Már korábban is készítettek mesterségesen egy Mycoplasma genitalium baktériumot, de az élesztő genomja sokkal összetettebb. Ha a csapat sikerrel jár, ez lesz az első, teljesen mesterségesen létrehozott eukarióta organizmus.

A folyamat során a kutatók a DNS 4 alapelemét (adenine, cytosine, guanine and thymine) felhasználva építik fel az élesztő kromoszómákat. Minden szakasz során a természetes kromoszómákat, laborban előállítottakra cserélik, majd utána megvizsgálják hogy az élesztő továbbra is úgy viselkedik-e ahogyan kell.

Mindez a BioStudio nevű programnak köszönhető, ami észleli és javítja a kódban lévő hibákat mielőtt még a következő szakaszhoz lépnének.

“Lényegében véve kicseréljük a kódot az élő élesztőgomba sejtjében egy 21. századi operációs rendszerre,” mondta Jef Boeke, a projekt vezetője.

Ez a folyamat később sokkal több mindent tehet lehetővé, mint a mesterséges élesztő létrehozása, és a remények szerint a jövőben ezeket a tervezett organizmusokat parányi gyárakként használhatjuk majd arra, hogy gyógyszereket készítsenek és különböző bioüzemanyagokat termeljenek.

Egy nap az is elérhetővé válik, hogy az élesztőket különböző környezeti tényezőkhöz igazítsuk vagy különleges tulajdonságokkal lássuk el.

Egy nagyon jó idézet Richard Feynman-tól a fizikával kapcsolatban: “Amit nem tudok elkészíteni, azt nem értem,”.“Ez a mi területünk mottója is.” mondta Boeke.

Forrás: sciencealert.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.