Egyre magasabbak a sarkvidéki növények

A sarkvidéki térség növényei egyre magasabbra nőnek a klímaváltozás miatt, legalábbis erre utal az Edinburgh Egyetem által vezettet nemzetközi tudományos együttműködés keretében készült tanulmánya.

Amíg a sarkvidékre általában úgy tekintünk mint egy hatalmas kietlen jégmező, valójában rengeteg alacsony növésű bokor-, fű- és más növényfajtáknak ad otthont, melyeknek mind fontos szerepük van a szén és az energia körforgásában.

Most a sarkkutatók felfedezték, hogy a tundra növényvilága egyre magasabbra nő az elmúlt harminc év alatt a klímaváltozás hatásainak köszönhetően.

Amíg ez az őshonos sarkvidéki növények méretének növekedésével jár, addig délebről is több magasabb növény faj kezdte meg a tundrákra történő terjedést. Az egyik ilyen terjeszkedő növényfaj a borjúpázsit, ami inkább Európa mérséklet éghajlatú területeire jellemző, mára viszont már Izlandon és Svédországban sem számít ritkának.

A kutatásban összesen 130 kutató vett részt a világ különböző részeiről és a projektet a Természetvédelmi Kutatási Tanács (NERC) támogatta.

A kutatók összesen több száz alpesi tundra és sarkvidéki vizsgálati területről gyűjtöttek több mint 60000 mérési adatot, amit a most megjelenő tanulmányukban dolgoztak fel.

“A sarkvidéki és alpesi területek időjárásának gyors felmelegedése változásokat hoz a növény közösségek felépítésében és összetételében, aminek fontos következményei lehetnek ennek a kiterjedt és érzékeny ökoszisztémának a működésére,” mondta Anne Bjorkman, a tanulmány egyik szerzője.“A sarkvidéki területek már hosszú ideje a klímaváltozás kutatás fókuszában van, mivel az északi féltek permafrostja tartalmazza a világ talajszenének 30-50 százalékát.”

A magasabb növények több havat ejtenek csapdába maguk alatt, ami szigetelést biztosít a talajnak, ami miatt a télen nehezebben fagy meg. Mivel az eredmények szerint a magas növények száma egyre jobban emelkedik, így ez a folyamat felgyorsíthatja a fagyott talajban lévő szén felszabadulását.

A kutatók azt is megállapították, hogy a magas növények terjedésen nem csak bizonyos területeken zajlik, hanem az egész tundrán és amennyiben továbbra is ilyen ütemben folytatódik az évszázad végére 20-60 százalékkal is nagyobbak lehetnek az ottani növényközösség tagjai.

A kutatás azért is kiemelten fontos, mivel a növényeknek kritikus szerepe van a környezetük formálásában és emiatt a bolygó felmelegedésében. Azonban a mostani az első igazán kiterjedt vizsgálata az északi sarkkörben lévő növényközösségek kutatásának.A kutatócsapat hőmérsékleti, talaj nedvesség adatokat, és a növények különböző jellemzőit rögzítette. A növény jellemzők olyan dolgokat takarnak, mint a növény magassága, leveleinek mérete nitrogén tartalma, szárazanyag tartalma, fássága és örökzöldsége.

Meglepő módon csak a magasság terén láttak általános növekedést és azt is megállapították, hogy erre nemcsak a hőmérséklet, hanem a páratartalom is hatással lehet. Így amíg a legtöbb klímaváltozás modell csak a hőmérsékletet veszi figyelembe a kutatók szerint a talaj és a levegő nedvesség tartalma is fontos tényező lehet.

A csapat azt is kiemelte, hogy a sarki és alpesi ökoszisztémák változására kiemelt figyelmet kell majd fordítanunk a jövőben, mivel lényeges növekedést eredményezhetnek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásában, ezzel önmagát gerjesztve.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.