Kategóriék Tech

Egyre nagyobb a sugárzás a sérült Fukushimai atomerőműben

A japán Fukushima Atomerőmű sérült reaktorában a sugárzási szint rekord méretűre emelkedett és most a legrosszabb a 6 évvel ezelőtti háromszoros leolvadás óta. A legújabb mérések komoly kihívást jelentenek a tisztviselőknek, akik már a sérült létesítmény lebontását tervezték.

A Fukushima 2-es számú reaktorának tároló tartályában a sugárzási szint elérte az 530 sievert per órát – amire a szakértők csak azt mondták hogy „elképzelhetetlen”. A méréseket a Tokyo Elektromos Energia Társaság (Tepco) végezte a reaktort tartalmazó nyomás kamra bejáratának a közelében.

Az erőműben mért sugárzási szint ezzel messze meghaladja a korábbi legmagasabb 73 sievert per órás magasságot, amit a leolvadás után rögzítettek még 2011 márciusában. A Tepco a mérést a videófelvételeken okozott elektronikus háttérzaj vizsgálatával végezte. A cég azt mondja hogy a technikai hibahatár plusz-mínusz 30 % (így még a legjobb esetben is a szint 370 sievert per óra – de a legrosszabban 690)

Jelenleg az erőmű területe teljesen alkalmatlan az emberi életre. Mindössze egy siever dózis elég ahhoz, hogy sugárbetegséghez és rosszulléthez vezessen. 4 és 5 siever már az esetek felében halálhoz vezet a kitételt követő 1 hónapban, és 10 siever már elég ahhoz, hogy egy emberrel mindössze egy hét alatt végezzen.

Ezek az emelkedő sugárzási szintek jelentősen megnehezítik a tervet az erőmű leszerelésére. A Radiológiai Tudományok Nemzeti Intézete szerint az egészségügyi szakemberek nincsenek felkészülve olyan betegek kezelésére, akik ekkora sugárzásnak lettek kitéve, mint ami jelenleg a létesítményben van. Ez hatalmas problémát jelent a Tepco számára, akik a fűtőelemek törmelékeinek az eltávolítását tervezik a leszerelési folyamat részeként. Az erőmű leszerelését 2021 re tervezték elkezdeni és akár egy fél évszádnyi időt is igénybe vehet.

A Tepco szakértői nem biztosak benne, hogy mi okozhatja ezt a dramatikus emelkedést a sugárzásban. Szerintük vagy a korábbi mérések voltak pontatlanok, hibásak, vagy az erőműben lévő állapotok változtak meg rendkívüli mértékben. A probléma az, hogy a belső állapotokat még teljes homály fedi. A magas sugárzás arra is utal, hogy az elolvadt fűtőelem, ami elhagyta a nyomáskamrát még a közelben lehet. Ha ez bebizonyosodik, akkor ez lesz az első eset hogy szennyezett törmeléket találnak a három reaktorban, amik a leolvadásnak áldozatul estek. Viszont a Tepco eddig még nem tudott meggyőződni erről a extrémen barátságtalan körülmények miatt.

A Tepco egy 2 m széles lyukat fedezett fel a Fukushimai 1-es számú erőmű 2-es számú reaktorában lévő nyomáskamra fém rácsai alatt.

Más hírek szerint egy távirányított jármű egy félelmetes 2 méter széles lyukat fedezett fel az elsődleges reaktor tároló tartályának nyomás kamrája alatt. A cég úgy gondolja, hogy a bevágást a nukleáris fűtőanyag elolvadása keltette miután a tsunami kiütötte a Fukushima Daiichi tartalék hűtőrendszerét.

„Vélhetően a fűtőelemek elolvadása keltette a lyukat a tartályon, de ez jelenleg még csak egy e feltételezés,” magyarázza a Tepco szószólója. „Úgy véljük hogy a rögzített felvételek hasznos információkat fednek fel, de még tovább kell nyomoznunk mivel nagyon nehéz megállapítani a tényleges állapotokat belül.

Ezt a további felderítést egyszerűbb mondani, mint csinálni. A Tepco abban reménykedett, hogy egy újonnan kifejlesztett robotot fognak küldeni a 2-es számú reaktorba, de ez már az intenzív sugárzás miatt lehetetlen feladatnak igérkezik. A távirányított járművet úgy tervezték, hogy összesen 1000 sievert sugárzásnak legyen képes ellenállni. Ez a korábbi legmagasabb 73 sievert per órás csúcsérték mellet nagyából 10 óra körüli munkaidőt jelent. De az új 530 sievert per órás érték mellet már csupán legfeljebb 2 órát. Következésképpen, a Tepco módosította a tervét és a robotot az 1-es számú reaktorba küldi márciusban, és a 2-es számú reaktor átvizsgálását határozatlan időre elhalasztották.

Félelmetes dolgok ezek. Amikor az atommal baj van az nagyon nagy baj.

Forrás: gizmodo.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A san francisco-i öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült egy általuk fejlesztett berendezéssel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani olyan tárgyakat, amelyek az általuk fejlesztett nanoméretű mintázattal rendelkezett.…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoztak; például élelem…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Amíg az emberek…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.