Egyre több bizonyíték szól az epilepszia és a vallási élmények kapcsolata mellett

Hogyan magyarázza a racionális és empirikus tudomány az angyalokat, az Istennel folytatott beszélgetéseket és az alkukat az Ördöggel?

Már több mint egy évszázada folyik a kutatás az epilepszia és az élénk vallásos élmények közti kapcsolatról. Az epilepszia egy olyan neurológiai rendellenesség, ami rohamokhoz és görcsökhöz vezethet, az agyban történő abnormális neurális aktivitás miatt.

A kutatás során kiderült, hogy az epilepsziában szenvedők körében nagyobb valószínűséggel fordulnak elő élénk vallásos élmények.

A tavalyi év során, a tudósok nagy szerencséjére, orvosok éppen akkor, vizsgálták egy jobb temporális epilepsziás beteg agyi aktivitását amikor vallási élményt élt át.

“Korábbi tanulmányok alapján már feltételezhető, hogy a spirituális beállítottságú emberek eltérő neurológiai tendenciát mutatnak,” mondta Brick Johnstone neuropszichológus és egészség pszichológia professzor. “Ez a kutatás tovább támogatja, hogy a vallásra és spirituális élményekre való hajlam neurológiai eredetű lehet.”

A tanulmány úgy kezdődött, hogy egy csoportnyi epilepsziás beteget megkértek, hogy töltsenek ki egy felmérést az epilepsziás roham alatt tapasztalt viselkedésükről és élményeikről, és egy másik csoportot a vallási tevékenységükről és irányzatukról kérdeztek. A páciensek 32%-a vallotta magát Protestánsnak, 10% Katolikusnak, 5% Buddhistának, 5% atheistának, 38% az egyéb kategóriát jelölte meg és végül 10% nem adott egyértelmű választ.

Az egyik eredmény meglepte a kutatókat is. Annak ellenére hogy erős kapcsolatot fedeztek fel a vallásos gondolatok és az epilepszia között, mégsem találtak összefüggést az érzelmes gondolkodás és az epilepszia kapcsolatára.

Lehetséges, hogy az emberek egy része rendelkezik egyfajta neurális hajlammal, hogy vallásosak legyenek, azonban ez nem feltétlenül van összefüggésben az érzelmekkel.”

Természetesen a jelenleg talált összefüggés nem konkrétumok, csak következtetések, azonban a kutatók nagy reménnyel tekintenek erre a kutatási területre. Következő lépésként az agyi beavatkozások hatását vizsgálják majd a vallásos élményekre, amivel reményeik szerint pontosabban meg tudják majd határozni a vallási neurológiai folyamatok természetét.

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.