Egyre több jel utal arra, hogy léteznek a fizika Standard modelljének nem megfelelő részecskék

A Penn State Egyetem kutatócsapata új bizonyítékot talált arra, hogy az Antarktiszon detektált néhány részecske nem fér be a fizika Standard modelljébe.

Korábbi kutatások már utaltak rá, hogy amikor alacsony energiájú kozmikus részecskék találkoznak a Földel, akkor nagy eséllyel egyszerűen áthaladnak rajta. Ezzel szemben a nagy energiájú részecskék valaminek nekiütköznek, ami megakadályozza, hogy egy darabban jussanak át. Ehelyett egy sornyi ütközést váltanak ki, ami miatt rengeteg új részecskét hoznak létre, melyek idővel a bolygó másik oldalán lyukadnak ki.

Azonban mi van akkor, ha ezek a nagy energiájú részecskék valahogy mégis átjutnak? Ez arra utalna, hogy létezhetnek olyan részecskék, melyek nem írhatóak le a Standard modellel. És a kutatók most éppen ilyen részecskéket mutattak ki az Antarktiszon.

A mai napig kettő olyan eseményt figyeltek meg, melyekben ezek a furcsa részecskék is szerepet kaptak. Mindezt az antarktiszi ANITA (Antarctic Impulsive Transient Antenna) nevű projekt keretébe a légkör magasabb pontjaira engedett vizsgálati ballonok szenzorainak köszönhetjük. Az első esemény még 2006-ban történt, amíg a másodikra 2014-ig kellet várni. Mindkét esemény során azt figyelték meg, hogy a várakozásokkal ellentétben a magas energiájú részecskéknek valahogy sikerült sértetlenül átjutniuk a Földön. Az első mérést – mivel megismételni sokáig nem sikerült – a berendezés meghibásodására vagy valami ismeretlen külső forrásra fogták.

Ennek az elképzelésnek adott egy pofont a második észlelt esemény, viszont ez még mindig kevés volt ahhoz, hogy komolyan kétségbe vonják a Standard modellt. Most viszont egy új kutatásban a tudósok más bizonyítékokat is találtak, melyek erre a részecske típus létezésére utalnak ezzel erősítve azt az elképzelést, hogy a korábbi kettős észlelés valóban ismeretlen részecskékre utal.

Az új eredmény az IceCube nevű kísérletben az Antarktisz jegébe temetett mérőszenzorok adatait vizsgálták, melyek folyamatosan észlelték a különböző kozmikus részecskék által kiváltott eseményeket. A szenzorok által begyűjtött adatok kiértékelése után a kutatók meghatározták, hogy három nem megmagyarázható eseményt is észleltek. A kutatók szerint ez, mivel egy másik adatforrással is erősíti a korábbi észlelések valódiságát, elég indok lehet arra, hogy komolyan fontolóra vegyék a lehetőséget, hogy létezhetnek olyan részecskék, melyek nem felelnek meg a Standard modellnek.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Még mindig nehézkes a helyesírás…

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.