Kategóriák Egészség

Eldőlhetett, hogy a kannabiszhasználat vezethet-e skizofréniához, vagy fordítva

Mára már több kutatás is igazolta, hogy kapcsolat lehet a kannabiszhasználat és bizonyos pszichés problémák között. Azonban a legtöbb ilyen tanulmány nem tudta egyértelműen megállapítani az ok-okozati viszonyokat. Ennek a kérdésnek a végére igyekszik pontot tenni a holland Radboud Egyetem új tanulmánya, amely genetikai szempontból vizsgálta meg a kapcsolat hátterét.

A kutatás azért is egyedülálló, mivel több mint 180.000 ember genetikai adatait és egészségügyi történetét vizsgálták meg. A kutatók kiemelt figyelmet fordítottak azokra a génekre, melyeket korábbi kutatások már szerhasználathoz – legyen az alkohol vagy kannabisz – kötöttek. Ezekről a génekről már tudni lehetett, hogy a személyiségre, a szaporodási képességre és a veszélykereső viselkedési formákra is hatással vannak.

A kannabiszhasználatról más kutatások megállapították, hogy más szerek használatával és egyes mentális problémákkal is kapcsolatban lehet – kiemelt figyelmet kapott ezek közül a skizofrénia, illetve egyéb pszichés problémák kiváltása. Azonban a kapcsolat iránya – a kannabiszhasználat okoz-e pszichés zavart, vagy a pszichés zavarokra hajlamos emberek használnak-e nagyobb arányban kannabiszt – erősen vitatott, és rengeteg tanulmány jelent meg mindkét elmélet mellett.

A mostani tanulmányban ezt a problémát a vizsgált emberek számának jelentős emelésével és a vizsgálati eljárások kifinomultságával igyekeztek ellensúlyozni. Az összegyűjtött genetikai adatok több forrásból származnak, és az egyének kannabiszhasználatát is különböző módokon rögzítették a lehető legpontosabb adatok érdekében.

A kannabisz használatot ezután a begyűjtött genetikai adatok egypontos nukleotid-polimorfizmusaival (SNP) vetették össze, ezzel meghatározva, hogy milyen genetikai variáció vezet leginkább a kannabisz használatához. Majd ezt követően a kapcsolatot mutató SNP-ket aszerint is újravizsgálták, hogy ezeknek a variációknak van-e bármilyen kapcsolatuk más veszélyfaktorokkal – többek között szerhasználattal vagy mentális problémákkal.

Mivel mindezzel még szintén nem derült egyértelműen fény az összefüggések irányára, a kutatók a Mendeli randomizáció módszeréhez folyamodtak, amit még 1986-ban fejlesztettek ki kimondottan azzal a céllal, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg. Ez a technika azóta az egyik legmegbízhatóbb módszer a genetikai variációk lehetséges negatív hatásainak vizsgálatára.

Az eredmények szerint összesen 35 olyan gént találtak, ami kapcsolatban áll a kannabiszhasználattal (közülük 13-ról eddig semmit nem tudtak). A legerősebb kapcsolatot mutató gén ebben a kutatásban is a CADM2-volt – ami egyébként az agyi szövetekben lényegesen aktívabb, mint más szervekben.

Erről a génről eddig azt lehetett tudni, hogy kapcsolatban van a testtömeg-indexszel, a veszélykereső viselkedéssel és az alacsonyabb szorongással. Mindezen felül az új vizsgálat további tényezőket is feltárt – összesen 25-öt -; többek között mentális problémákkal – figyelemzavar és skizofrénia -, valamint a dohányzással és az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy további vizsgálatokat folytassanak a skizofrénia és a kannabiszhasználat ok-okozati összefüggéseit illetően. Ennek eredményei szerint a kannabiszhasználat által kiváltott skizofrénia esélyei gyengék és statisztikailag nem számottevőek, míg a skizofrénia miatti kannabiszhasználat erősebbnek mutatkozott.

Ezt három további különböző módszerrel is ellenőrizték. A háromból kettő ugyanezt az eredményt mutatta, míg a harmadik nem mutatott erős ok-okozati viszonyt egyik irányban sem – bár ez a kutatók elmondása szerint ez a vizsgálati módszer gyengeségének köszönhető.

A kutatók elmondása szerint mindez jól mutatja, hogy a kannabiszhasználat esélyeit növelő gének hasonlóan növelik az egyes mentális problémák kockázatát is. Mindazonáltal az eredmények szerint a skizofrénia genetikai alapjai lényegesen erősebbek voltak, mint a kannabiszhasználatéi – amit valószínűleg erősen befolyásolnak más külső tényezők, például az egyének anyagi helyzete vagy éppen a kannabisz elérhetősége.

A vizsgálat így az eddigi legerősebb bizonyíték amellett, hogy míg a skizofréniából következhet a kannabiszhasználat, a kannabisz használata azonban nem vált ki skizofréniát.  Azonban a kutatók elmondása szerint az eredményeik még így sem magyarázzák a teljes különbséget, és az elmondásuk szerint az egyes gének külön-külön történő vizsgálatával további megerősítést kaphat az elmélet.

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.