Kategóriák Egészség

Eldőlhetett, hogy a kannabiszhasználat vezethet-e skizofréniához, vagy fordítva

Mára már több kutatás is igazolta, hogy kapcsolat lehet a kannabiszhasználat és bizonyos pszichés problémák között. Azonban a legtöbb ilyen tanulmány nem tudta egyértelműen megállapítani az ok-okozati viszonyokat. Ennek a kérdésnek a végére igyekszik pontot tenni a holland Radboud Egyetem új tanulmánya, amely genetikai szempontból vizsgálta meg a kapcsolat hátterét.

A kutatás azért is egyedülálló, mivel több mint 180.000 ember genetikai adatait és egészségügyi történetét vizsgálták meg. A kutatók kiemelt figyelmet fordítottak azokra a génekre, melyeket korábbi kutatások már szerhasználathoz – legyen az alkohol vagy kannabisz – kötöttek. Ezekről a génekről már tudni lehetett, hogy a személyiségre, a szaporodási képességre és a veszélykereső viselkedési formákra is hatással vannak.

A kannabiszhasználatról más kutatások megállapították, hogy más szerek használatával és egyes mentális problémákkal is kapcsolatban lehet – kiemelt figyelmet kapott ezek közül a skizofrénia, illetve egyéb pszichés problémák kiváltása. Azonban a kapcsolat iránya – a kannabiszhasználat okoz-e pszichés zavart, vagy a pszichés zavarokra hajlamos emberek használnak-e nagyobb arányban kannabiszt – erősen vitatott, és rengeteg tanulmány jelent meg mindkét elmélet mellett.

A mostani tanulmányban ezt a problémát a vizsgált emberek számának jelentős emelésével és a vizsgálati eljárások kifinomultságával igyekeztek ellensúlyozni. Az összegyűjtött genetikai adatok több forrásból származnak, és az egyének kannabiszhasználatát is különböző módokon rögzítették a lehető legpontosabb adatok érdekében.

A kannabisz használatot ezután a begyűjtött genetikai adatok egypontos nukleotid-polimorfizmusaival (SNP) vetették össze, ezzel meghatározva, hogy milyen genetikai variáció vezet leginkább a kannabisz használatához. Majd ezt követően a kapcsolatot mutató SNP-ket aszerint is újravizsgálták, hogy ezeknek a variációknak van-e bármilyen kapcsolatuk más veszélyfaktorokkal – többek között szerhasználattal vagy mentális problémákkal.

Mivel mindezzel még szintén nem derült egyértelműen fény az összefüggések irányára, a kutatók a Mendeli randomizáció módszeréhez folyamodtak, amit még 1986-ban fejlesztettek ki kimondottan azzal a céllal, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg. Ez a technika azóta az egyik legmegbízhatóbb módszer a genetikai variációk lehetséges negatív hatásainak vizsgálatára.

Az eredmények szerint összesen 35 olyan gént találtak, ami kapcsolatban áll a kannabiszhasználattal (közülük 13-ról eddig semmit nem tudtak). A legerősebb kapcsolatot mutató gén ebben a kutatásban is a CADM2-volt – ami egyébként az agyi szövetekben lényegesen aktívabb, mint más szervekben.

Erről a génről eddig azt lehetett tudni, hogy kapcsolatban van a testtömeg-indexszel, a veszélykereső viselkedéssel és az alacsonyabb szorongással. Mindezen felül az új vizsgálat további tényezőket is feltárt – összesen 25-öt -; többek között mentális problémákkal – figyelemzavar és skizofrénia -, valamint a dohányzással és az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy további vizsgálatokat folytassanak a skizofrénia és a kannabiszhasználat ok-okozati összefüggéseit illetően. Ennek eredményei szerint a kannabiszhasználat által kiváltott skizofrénia esélyei gyengék és statisztikailag nem számottevőek, míg a skizofrénia miatti kannabiszhasználat erősebbnek mutatkozott.

Ezt három további különböző módszerrel is ellenőrizték. A háromból kettő ugyanezt az eredményt mutatta, míg a harmadik nem mutatott erős ok-okozati viszonyt egyik irányban sem – bár ez a kutatók elmondása szerint ez a vizsgálati módszer gyengeségének köszönhető.

A kutatók elmondása szerint mindez jól mutatja, hogy a kannabiszhasználat esélyeit növelő gének hasonlóan növelik az egyes mentális problémák kockázatát is. Mindazonáltal az eredmények szerint a skizofrénia genetikai alapjai lényegesen erősebbek voltak, mint a kannabiszhasználatéi – amit valószínűleg erősen befolyásolnak más külső tényezők, például az egyének anyagi helyzete vagy éppen a kannabisz elérhetősége.

A vizsgálat így az eddigi legerősebb bizonyíték amellett, hogy míg a skizofréniából következhet a kannabiszhasználat, a kannabisz használata azonban nem vált ki skizofréniát.  Azonban a kutatók elmondása szerint az eredményeik még így sem magyarázzák a teljes különbséget, és az elmondásuk szerint az egyes gének külön-külön történő vizsgálatával további megerősítést kaphat az elmélet.

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.