Kategóriák Egészség

Élesztővel készítettek kannabinoidokat

A Kalifornia Egyetem kutatói úgy módosítottak sörélesztőt, hogy az képes legyen előállítani a kannabisz fő hatóanyagait – a tudatmódosító hatású THC-t és bizonyos mentális problémákra is enyhülést nyújtó CBD-t. Mindezen felül az élesztővel olyan kannabinoidokat is elő tudtak állítani, amelyek a növényben természetes formában nincsenek jelen.

Mivel az élesztőnek ehhez csupán cukorra van szüksége, így ez az új módszer lényegesen olcsóbbá és könnyebbé teheti a tiszta kannabinoid kivonatok készítését, amit jelenleg csak a növény bimbóiból lehet kivonni.

A kutatók elmondása szerint a folyamat másik fontos előnye, hogy az élesztő csak és kizárólag a kívánt hatóanyagokat hozza létre – nem pedig rengeteg különböző még ismeretlen hatású kannabinoidot, mint ahogyan a növény. A módszer környezet-barátabb is, mivel a kannabisz termesztésére használt létesítmények jelentős része csak a kannabisz magas ára miatt fenntartható.

A kannabisz és különböző kivonatainak fogyasztása egyre több országban válik legálissá világszerte. Emiatt nem meglepő, hogy az iparág mára több millió dollárnyi értéket képvisel.

A két legelterjedtebb hatóanyag; a THC, amit orvosi környezetben rosszullét ellen és étvágyjavítóként is alkalmaznak, és a CBD, ami egyre elterjedtebb a kozmetika világában és az epilepszia bizonyos formáinak kezelésére is használható, amíg jótékony hatásai terén rengeteg különböző kísérlet zajlik.

Azonban ez a kettő hatóanyag mellett a növény még több 100 más vegyületet is előállít, melyek hatásainak vizsgálatát rendkívül megnehezíti, hogy az anyagok kivonásának magasak a költségei és a növényekben csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen.

Ezzel a kannabinoidok is csatlakoznak ahhoz az egyre növekvő vegyület listához, melyeket élesztőgombákkal elő lehet állítani. A szintetikus biológusok már hosszú ideje dolgoznak azon, hogy élesztőkkel vagy baktériumokkal helyettesítsék a jelenlegi vegyipari gyárakat.

A kannabisz termesztés is tökéletesen példája ennek az energia intenzív környezetkárosító gazdaságnak, mivel Kaliforniában rengeteget hallani a vizekbe kerülő növényvédő szerekről és műtrágyákról, amíg a növények nagy víz igénye is erősen leterheli az így is szárazsággal küzdő területet.

A beltéri termesztéshez pedig nagy energiaigényű berendezésekre van szükség – lámpák ventilátorok – melyek Kaliforniára visszatérve az állam áram fogyasztásának 3 százalékát teszik ki – és a termesztés megugrása egyes területeken áramszüneteket is eredményezett.

Ebből jól látszik, hogy komoly előnyei lehetnek az új élesztőkön alapuló módszer használatának, amelynek alkalmazás már eddig is több iparágban jelentett lényeges előrelépést – például malária gyógyszer készítés, növényi hulladékok bioüzemanyaggá alakítása vagy éppen íz- és illatanyagok készítése.

Hogy “kémiai gyárakká” alakítsák az élesztőt a kutatók több mint egy tucatnyi, eredetileg a kannabisz növényben lévő gént ültettek be a gombába, ami így nem a megszokott alkohollá alakítja a cukrot, hanem egy sornyi folyamat után például THC-vé.

Azonban az egyik lépés problémát jelentett a csapat számára, mivel az egyik szükséges enzimet kódoló gén nem működött az élesztőnél. Emiatt a kutatók visszatértek a növényhez és egy másik alternatív enzimet használtak a kémiai folyamathoz.

A kutatók szerint a folyamat meglepően rugalmas, így a kiindulási anyagok módosításával rengeteg különböző kannabinoid fajtát el lehet készíteni – melyek közül egyesek a növényben sincsenek jelen.

A kutatók azóta megalapították a Demetrix nevű céget, ami megvette az új technológia felhasználásának jogát, amivel igyekszik betörni majd a kannabinoidok piacára.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Nincs biztonságos alkohol mennyiség a terhesség alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezte, hogy milyen biológiai változások állhatnak a magzati alkohol spektrumzavar mögött. A káosz elméleten alapuló kutatás keretében…

2019-05-13 7:00 du.

A napelemek hatékonyságán is javít a koffein

A los angelesi Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói felfedezték, hogy a koffein hatékonyabbá teszi a hagyományos napelemek…

2019-05-13 6:48 du.

Megtörtént az első lépés az ultra-gyors Wi-Fi fejlesztésében

A Harvard Egyetem mérnökei eddig először használtak félvezető lézert rádió frekvencia adóként. Az eredmények szerint a berendezés nem csak a…

2019-05-13 6:42 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.