Kategóriék Egészség

Élesztővel készítettek kannabinoidokat

A Kalifornia Egyetem kutatói úgy módosítottak sörélesztőt, hogy az képes legyen előállítani a kannabisz fő hatóanyagait – a tudatmódosító hatású THC-t és bizonyos mentális problémákra is enyhülést nyújtó CBD-t. Mindezen felül az élesztővel olyan kannabinoidokat is elő tudtak állítani, amelyek a növényben természetes formában nincsenek jelen.

Mivel az élesztőnek ehhez csupán cukorra van szüksége, így ez az új módszer lényegesen olcsóbbá és könnyebbé teheti a tiszta kannabinoid kivonatok készítését, amit jelenleg csak a növény bimbóiból lehet kivonni.

A kutatók elmondása szerint a folyamat másik fontos előnye, hogy az élesztő csak és kizárólag a kívánt hatóanyagokat hozza létre – nem pedig rengeteg különböző még ismeretlen hatású kannabinoidot, mint ahogyan a növény. A módszer környezet-barátabb is, mivel a kannabisz termesztésére használt létesítmények jelentős része csak a kannabisz magas ára miatt fenntartható.

A kannabisz és különböző kivonatainak fogyasztása egyre több országban válik legálissá világszerte. Emiatt nem meglepő, hogy az iparág mára több millió dollárnyi értéket képvisel.

A két legelterjedtebb hatóanyag; a THC, amit orvosi környezetben rosszullét ellen és étvágyjavítóként is alkalmaznak, és a CBD, ami egyre elterjedtebb a kozmetika világában és az epilepszia bizonyos formáinak kezelésére is használható, amíg jótékony hatásai terén rengeteg különböző kísérlet zajlik.

Azonban ez a kettő hatóanyag mellett a növény még több 100 más vegyületet is előállít, melyek hatásainak vizsgálatát rendkívül megnehezíti, hogy az anyagok kivonásának magasak a költségei és a növényekben csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen.

Ezzel a kannabinoidok is csatlakoznak ahhoz az egyre növekvő vegyület listához, melyeket élesztőgombákkal elő lehet állítani. A szintetikus biológusok már hosszú ideje dolgoznak azon, hogy élesztőkkel vagy baktériumokkal helyettesítsék a jelenlegi vegyipari gyárakat.

A kannabisz termesztés is tökéletesen példája ennek az energia intenzív környezetkárosító gazdaságnak, mivel Kaliforniában rengeteget hallani a vizekbe kerülő növényvédő szerekről és műtrágyákról, amíg a növények nagy víz igénye is erősen leterheli az így is szárazsággal küzdő területet.

A beltéri termesztéshez pedig nagy energiaigényű berendezésekre van szükség – lámpák ventilátorok – melyek Kaliforniára visszatérve az állam áram fogyasztásának 3 százalékát teszik ki – és a termesztés megugrása egyes területeken áramszüneteket is eredményezett.

Ebből jól látszik, hogy komoly előnyei lehetnek az új élesztőkön alapuló módszer használatának, amelynek alkalmazás már eddig is több iparágban jelentett lényeges előrelépést – például malária gyógyszer készítés, növényi hulladékok bioüzemanyaggá alakítása vagy éppen íz- és illatanyagok készítése.

Hogy “kémiai gyárakká” alakítsák az élesztőt a kutatók több mint egy tucatnyi, eredetileg a kannabisz növényben lévő gént ültettek be a gombába, ami így nem a megszokott alkohollá alakítja a cukrot, hanem egy sornyi folyamat után például THC-vé.

Azonban az egyik lépés problémát jelentett a csapat számára, mivel az egyik szükséges enzimet kódoló gén nem működött az élesztőnél. Emiatt a kutatók visszatértek a növényhez és egy másik alternatív enzimet használtak a kémiai folyamathoz.

A kutatók szerint a folyamat meglepően rugalmas, így a kiindulási anyagok módosításával rengeteg különböző kannabinoid fajtát el lehet készíteni – melyek közül egyesek a növényben sincsenek jelen.

A kutatók azóta megalapították a Demetrix nevű céget, ami megvette az új technológia felhasználásának jogát, amivel igyekszik betörni majd a kannabinoidok piacára.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ultrahanggal kezeltek gyulladást és anyagcsere problémákat

A General Electric és a Feinstein Orvostudományi Kutatóintézetének csapata egy új, forradalmi módszert mutatott be, amivel ultrahang segítségével képesek non-invazív…

2019-03-17 5:20 du.

Egy új tanulmány szerint az USA-nak jót tett a múltban történt bevándorlás

Egy új tanulmány szerint magasabb bérek, alacsonyabb szegénység és alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemzi azokat az egyesült államokbeli megyéket, amelyeket a…

2019-03-16 7:49 du.

Jégben megőrzött mamut sejtjeit sikerült először újraaktiválni

Egy japán kutatócsapat egerek sejtjei közé helyezte egy 28000 évvel ezelőtt elhunyt mamut sejtjeit és sikerült aktivitást kiváltaniuk belőlük. Azonban…

2019-03-16 7:43 du.

A felejtés nehezebb, mint az emlékezés

A Texas Egyetem új kutatása szerint a felejtés nagyobb mentális erőfeszítést vesz igénybe mint az emlékezés. A tanulmány szerint, ha…

2019-03-16 7:38 du.

Rendkívül fontos szerepe van a nitrogén fixáló fáknak az erdők egészségében

Egy új tanulmány szerint a vörös éger (Alnus rubra) fáknak fontos szerepe lehet az erdei ökoszisztéma egészségében azáltal, hogy képesek felszabadítani az…

2019-03-13 11:15 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.