Élet nyomaira bukkantak a tengerfenék alatt 10 kilométerrel

Egy nemzetközi kutatócsapat feltételezi, hogy a Mariana Árok fenék alatt 10 kilométerrel is lehet még élet. A kutatók szerpentin mintákat gyűjtöttek a hidrotermális kürtőkből, és a minták anyaga bizonyítékul szolgálhat, hogy az élet sokkal mélyebb rétegekbe is beférkőzött mint azt korábban gondoltuk volna.

A Mariana Árok a világ óceánjainak a legmélyebb pontja. A feneke a tengerszintnél 10994 méterre helyezkedik el. Az árok maga Japántól délnyugatra van és a pilóta nélküli tengeralattjárók kifejlesztése óta nyüzsög a a kutatók által a víz felszínéről vezérelt járművektől. A korábbi tanulmányok alapján az árok két lemez ütközése miatt alakult ki.

A szerpentin egy olyan kőzet ami úgy keletkezik, hogy a felső kőzetben lévő olivint szubdukciós zónából érkező víz hajtja fel. A reakció hatására metán és hidrogén gáz szabadul fel, amit a kutatók szerint különböző mikrobák ételként használhatnak. A szerpentin ezután a hidrotermális kürtőkön keresztül jutott el a tengerfenékre, ahol a kutatók végül összegyűjtötték.

Miután megvizsgálták a szerpentin mintákat, nyomokban mikrobák által előállított szerves anyagokra bukkantak. A csapat szerint ez könnyen jelentheti azt, hogy a felszín alatt is élhetnek mikrobák. A kutatók egy másik tanulmányból származó adatok segítségével igyekeztek meghatározni, hogy a szerpentin milyen mélységből érkezhetett. A számítások végül azt mutatták hogy a szerves minták nagyjából tíz kilométerrel a felszín alól érkezhettek.

Ez természetesen még nem bizonyítja, hogy tényleg van élet ennyivel mélyebben az óceán fenekétől, mivel a szerpentin és a szerves anyagok is létrejöhettek más módokon, viszont az, hogy együtt találták meg őket új elméletek kidolgozására és kutatásokra ad indokot.

Forrás: pnas.org | Kép: Oliver Plümper, Utrecht University

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.