Elhunyt sportolók agyának vizsgálata szerint az NFL játékosainak akár 99 százaléka agyi sérült lehet

A kutatók 202 elhunyt amerikai foci játékos agyát vizsgálták meg agyi sérülések után kutatva. A kutatókat is meglepve, a felajánlott agyak 87 százalékában volt megtalálható valamilyen agyi sérülés nyoma. Ez az arány lényegesen rosszabb volt az NFL sportolóinál, ahol a 111 agyból mindössze egy olyan volt, amelynél nem volt jele sérülésnek.

Krónikus traumás encephalopathia (CTE) kifejezést olyan agyi sérülésekre használják amik a sorozatos tompa ütések folyamán alakulnak ki – mint például a fejelések a fociban. Korábbi kutatások alapján a CTE-nek köze van a emlékezet kieséshez, a depresszióhoz és a demenciához is. Az elmúlt években emiatt egyre nagyobb vita alakult ki az amerikai fociban.

A mostani kutatásban 202 elhunyt korábbi futballista agyát vizsgálták meg a CTE fiziológiai nyomai után kutatva. A kutatók rokonokat is felkeresték, hogy többet tudjanak meg a játékosokról – például hogy érte e őket korábban komoly feji sérülés és hogy milyen eredményeket értek el a sportban.

A játékosok átlagosan 15 évig játszottak amerikai focit és az általuk megélt életkor áltaga 66 év volt. A játékosok 87 százalékánál állapítottak meg CTE-t. Ezt tovább bontva az NFL játékosoknál 99 százalék (110 a 111-ből), a középiskolai játékosoknál 21 százalék és az egyetemi játékosoknál 91 százalék volt az eredmény. Eszerint minél profibb körökben játszott valaki annál nagyobb volt a komoly feji sérülés kockázata.

A tudósok a szerzett adatokat a családtagoktól kapott információkkal is összevetették. A CTE-vel diagnosztizált játékosok közül 85 százalék mutatta a demencia jeleit, 90 százalék valamilyen viselkedési problémát és 95 százalék kognitív zavarokat.

Az NFL szóvivője azt nyilatkozta hogy a szervezett továbbra is “elkötelezett a CTE tudományos kutatása és a megelőzése és a feji sérülések kezelésének előremozdítása felé.” Tavaly például a szervezet 100 millió dollárt adott a idegtudományokkal kapcsolatok kutatására.

Forrás: jamanetwork.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.