Kategóriák Természet

Elkaszálták a NASA üvegházhatást okozó gázokat felügyelő programját

Megszüntettek egy évente 10 millió dollár költségű NASA programot, ami a szén és metán – üvegházhatást okozó gázok – kibocsátását figyeli.

A Szén Monitorozó Rendszer (CMS) program nemcsak a gázok levegőben mért mennyiségét követte nyomon, hanem igyekezett felderíteni azoknak a forrásait és az őket elnyelő folyamatokat – ezzel jobb képet adva a bolygónk szén körforgásáról.

“Donald Trump adminisztrációja csendben végzett a CMS-sel,” írták a Science magazinban megjelenő riportban.

A lépést sokan a Fehér Ház következő klíma kutatás elleni támadásának tartják, amíg a NASA nyilatkozata eddig még nem adott konkrét válaszokat,  a kutatási költségvetésük csökkenésének számlájára írják.

Steve Cole, az űrügynökség szóvivője, azt nyilatkozta, hogy a márciusban kiadott költségvetésben már nem különítettek el pénzt a CMS projekthez és ez ‘tette lehetővé az adminisztráció számára a lépést.’ A Fehér Ház már tavaly is kilátásba helyezte a CMS és négy másik kutatási projekt beszüntetését, azonban ebben eddig lépéseket nem tettek.

Az Amerikai Kongresszus döntése szerint a többi négy kutatási projekt finanszírozása támogatott ezért azok a márciusban elfogadott költségvetési tervezetbe is bekerültek. A CMS azonban nem került be, így a döntés a törvényhozó és a végrehajtó hatalom egyetértéséről számol be.

Jelenleg a kutatási projekt keretében futó kutatásokat még befejezik, azonban annak keretében újakat már nem indítanak.

Amerika már korábban jelezte, hogy kilép az összesen 190 ország által támogatott 2015-ös Párizsi klímaegyezményből – aminek egyik fő célja a fosszilis tüzelőanyagok használatának és a kibocsátásnak a visszafogása.

A NASA szóvivő szerint előkerült egy másik hasonló projekt az Orbitális Szén Obszervatórium 3 (OCO-3) eltörlése is, azonban erről csak a jövő évben lehet igazán szó, mivel a a küldetést 2018 végéig már finanszírozták.

A lépés hatására több kutató is felszólalt, köztük Kelly Sims Gallagher, a Tufts Egyetem Nemzetközi Környezeti és Erőforrás Politikai Központjának igazgatója, aki szerint a CMS megszüntetése lényegesen megnehezítheti a Párizsi egyezményben foglalt célok ellenőrzését – így nem lehetünk biztosak benne, hogy az egyes országok tényleg betartják a megállapodást és abban sem, hogy az erre hivatkozva hozott döntések tényleg a várt hatást váltják ki.

Azonban Cole szerint a NASA a projekt nélkül is lehetséges megfelelően monitorozni a szén körforgás és az abban fellépő változásokat, például a GEDI-t még idén fellövik a Nemzetközi Űrállomásra ami egy éppen erre a célra kifejlesztett berendezés.

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.