Kategóriák Természet

Elkaszálták a NASA üvegházhatást okozó gázokat felügyelő programját

Megszüntettek egy évente 10 millió dollár költségű NASA programot, ami a szén és metán – üvegházhatást okozó gázok – kibocsátását figyeli.

A Szén Monitorozó Rendszer (CMS) program nemcsak a gázok levegőben mért mennyiségét követte nyomon, hanem igyekezett felderíteni azoknak a forrásait és az őket elnyelő folyamatokat – ezzel jobb képet adva a bolygónk szén körforgásáról.

“Donald Trump adminisztrációja csendben végzett a CMS-sel,” írták a Science magazinban megjelenő riportban.

A lépést sokan a Fehér Ház következő klíma kutatás elleni támadásának tartják, amíg a NASA nyilatkozata eddig még nem adott konkrét válaszokat,  a kutatási költségvetésük csökkenésének számlájára írják.

Steve Cole, az űrügynökség szóvivője, azt nyilatkozta, hogy a márciusban kiadott költségvetésben már nem különítettek el pénzt a CMS projekthez és ez ‘tette lehetővé az adminisztráció számára a lépést.’ A Fehér Ház már tavaly is kilátásba helyezte a CMS és négy másik kutatási projekt beszüntetését, azonban ebben eddig lépéseket nem tettek.

Az Amerikai Kongresszus döntése szerint a többi négy kutatási projekt finanszírozása támogatott ezért azok a márciusban elfogadott költségvetési tervezetbe is bekerültek. A CMS azonban nem került be, így a döntés a törvényhozó és a végrehajtó hatalom egyetértéséről számol be.

Jelenleg a kutatási projekt keretében futó kutatásokat még befejezik, azonban annak keretében újakat már nem indítanak.

Amerika már korábban jelezte, hogy kilép az összesen 190 ország által támogatott 2015-ös Párizsi klímaegyezményből – aminek egyik fő célja a fosszilis tüzelőanyagok használatának és a kibocsátásnak a visszafogása.

A NASA szóvivő szerint előkerült egy másik hasonló projekt az Orbitális Szén Obszervatórium 3 (OCO-3) eltörlése is, azonban erről csak a jövő évben lehet igazán szó, mivel a a küldetést 2018 végéig már finanszírozták.

A lépés hatására több kutató is felszólalt, köztük Kelly Sims Gallagher, a Tufts Egyetem Nemzetközi Környezeti és Erőforrás Politikai Központjának igazgatója, aki szerint a CMS megszüntetése lényegesen megnehezítheti a Párizsi egyezményben foglalt célok ellenőrzését – így nem lehetünk biztosak benne, hogy az egyes országok tényleg betartják a megállapodást és abban sem, hogy az erre hivatkozva hozott döntések tényleg a várt hatást váltják ki.

Azonban Cole szerint a NASA a projekt nélkül is lehetséges megfelelően monitorozni a szén körforgás és az abban fellépő változásokat, például a GEDI-t még idén fellövik a Nemzetközi Űrállomásra ami egy éppen erre a célra kifejlesztett berendezés.

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.