Kategóriák Egészség

Elképzelhető, hogy a cukorbetegség elleni gyógyszer, a bélbaktériumok segítségével működik

A 2-es típusú cukorbetegség legjobb kezelési módja úgy tűnik, hogy a bélbaktériumok összetételének a megváltoztatásával működik.

Metformint gyakran írnak ki a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek, hogy jobban tudják irányításuk alatt tartani a vércukor szintjüket és a szer öregedés elleni hatásait is komolyan vizsgálják a kutatók.

Az orvosság a hatását sokak szerint úgy éri el, hogy a májban termelt glükóz mennyiségét csökkenti – ezzel csökkentve a vércukor szintet – de néhány megfigyelő szerint a helyzet nem ilyen egyszerű. Például a gyógyszer lassú feloldódású változata ugyanolyan hatásos annak ellenére, hogy a szernek csak egy nagyon alacsony mennyisége éri el a májat, és emellett a metformin olyan embereknél is működik akiknél a szer májba jutása egy genetikai rendellenesség miatt lehetetlen.

Fredrik Bäckhed, a Gothenburg Egyetemről, és José Manuel Fernàndez-Real, a Girona Egyetemről, eltöprengett azon a gondolaton, hogy mi van ha a bélbaktériumoknak is szerepe van a gyógyszer működésében, mivel már eddig is rengeteg bélbaktériumot hoztak kapcsolatba betegségekkel és a gyógyszerek metabolizmusának befolyásolásával.

A csapat 40, kettes típusú cukorbetegséggel frissen azonosított beteget vizsgált, akiknek véletlenszerűen vagy placebót vagy metformint kellet szedni négy hónapig és mindannyiuknak egy alacsony kalóriás diétát kellet követnie a kísérlet alatt.

A tanulmány alatt a ténylegesen gyógyszert szedők bélbaktériumai drasztikusabb változáson estek át, és a szer látszólag kifejezetten jótékony hatással volt a Akkermansia és Bifidobacterium baktérium fajok növekedésére. Ezt a tényt laborkísérletekkel is igazolták, ahol a baktériumok növekedése felgyorsult a metformin jelenlétében.

A kutatók ezután a kísérlet különböző pontjain gyűjtött széklet mintákat megetették a magas zsírtartalmú étrenden lévő kísérleti egerekkel – ezzel szimulálva a cukorbetegséget – . Ezzel a technikával az elképzelések szerint átadhatóak az egészséges egyed hasznos baktériumai a betegnek.

A metforminnal kezelt személyek széklete feljavította a glükóz toleranciát – amivel meghatározható, hogy az állatok milyen jól tudják irányításuk alatt tartani a vércukor szintjüket – az egereknél, azonban a kezelés előtt állók széklete nem volt hatással az egerekre.

Ezekkel az eredményekkel arra utalva, hogy a metformin legalább részben a bélbaktériumok növekedésének a feljavításával működik. Azonban az még nem derült ki hogy a baktériumok mégis hogyan érik el ezt a pozitív hatást.

A tudósok azt remélik, hogy az étrendben történő változással is elérhetnek hasonló hatást – például olyan diétával ami a gyógyszerhez hasonlóan javítja a Akkermansia és a Bifidobacterium baktériumok növekedését.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.