Elképzelhető, hogy az idegrendszer többször egymástól függetlenül is kifejlődött

Egy norvég, svéd és dán nemzetközi csapat bizonyítékot talált rá, hogy az idegrendszer az idő során egymástól függetlenül alakult ki több élőlénynél – korábban úgy gondolták, hogy a rendszer egy élőlénynél jelent meg és minden idegrendszerrel rendelkező élőlény erre a fajra vezethető vissza. A kutatók svéd és norvég fjordokból, tengeri területről és Washington állam partvidékéről parányi tengeri élőlényeket gyűjtöttek össze és vizsgáltak meg.

Mivel a központi idegrendszer nagyon hasonlóan néz ki minden fajnál, ezért már hosszú ideje az az elfogadott nézet, hogy csak egyszer alakult ki egy nagyon távoli közös ősnél. Azonban új tanulmányok eredményei arra utalnak hogy nem ez a helyzet. A mostani kutatásnál a kutatók célja az volt, hogy több bizonyítékot gyűjtsenek, amivel igazolhatják, hogy az idegrendszer nem csak egyszer alakult ki.

Az eredmények szerint a kutatóknak sikerült olyan egyedeket összegyűjteni amik az ősi Xenacoelomorpha – aminél több eltérő idegrendszer típus is megjelent – leszármazottai. Néhánynál az idegrendszer egy központi idegvelő másoknál viszont – mint a modern medúza – több idegvelő is jelen van és egy fajnál a gerincesek gerincvelőjéhez hasonló szerv jelent meg az állatok hátoldalán.

A kutatócsapat egy bmp nevű gént is megvizsgált, ami az eddigi ismereteink szerint fontos szerepe van a idegrendszer kialakításában az élőlények korai fejlődési szakaszában. Azonban egy másik csapat már korábban megmutatta, hogy a félgerinchúros férgeknél már az idegrendszer kialakulása előtt aktiválódik, ezzel arra utalva hogy a folyamatban más géneknek is szerepe lehet.

Az új tanulmányban a kutatók az általuk gyűjtött gerinctelenek vizsgálata során több esetben is felfedezték, hogy a bmp gén az idegrendszer létrejötte előtt aktiválódna és arra is rájöttek hogy a bmp által termelt fehérje blokkolása nem akadályozta meg az idegvelő kialakulását néhány fajnál. A kutatók ezen felül azt is megfigyelték, hogy az idegrendszer fejlődésekor aktiválódó néhány gén olyan fajoknál is jelen van, amiknél semmilyen idegrendszer nem található.

Ezek a bizonyítékok azt mutatják hogy az idegrendszer különböző élőlényeknél különböző időben alakult ki, ami azt jelenti hogy több mint egyszer fejlődött ki.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Emlékezetem szerint a látás szerve, a szem három alkalommal is kifejlődött, létrejött, márpedig a szem igencsak szorosan kapcsolódik az idegrendszerhez, annak mintegy előfeldolgozó része

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.