Elkészült a legfejlettebb emberszerű robot

A Tokyo Egyetem kutatócsapata elkészítette az eddigi legfejlettebb emberszabású robotokat – Kenshiro-t és Kengoro-t. A robotokról megjelenő tanulmányban a csapat leírja, hogy hogyan működnek ezek az emberekhez nagyon hasonlító robotok és bemutatták mire is képes a két modell.

A robotika fejlődésével a robotok egyre inkább célra optimalizált gépekké fejlődtek – például az egyiknek az a feladata, hogy autókra vigyen fel festéket vagy éppen utánpótlást szállítsanak a katonáknak. Azonban a humanoid robotok teljesen más szinten vannak, mivel ezeket nem egy adott feladatra hozzák létre, hanem hogy minél jobban le tudják utánozni az emberek képességeit.

Ezért a japán kutatók folyamatosan azon dolgoztak, hogy olyan alkatrészeket dolgozzanak ki, amikkel minél pontosabban leutánozhatóak az emberi testrészek és hogy ezeket az alkatrészeket egy működő egésszé alakítsák – erre jó példa az, hogy a robot mellkast, gerincoszlopot és ízületeket is kapott. A végeredményként kapott robot mozgása már a korábbi ilyen típusú robotokhoz képest nagyon hasonlít az emberek mozgására.

A csapat által bemutatott két robot közül Kengoro a fejlettebb. A robot képes fekvőtámaszokra, felülésékre, a hártyahajlásra és sok más manőverre. Egy másik érdekesség a robottal kapcsolatban, hogy izzadni is tud ami annak köszönhető, hogy az izmaikat adó húrok mozgása miatt felmelegedik a robot és a túlmelegedést részben vízzel próbálják elkerülni – azonban a hőtől még így is nagy részt ventilátorokkal szabadulnak meg.

A kutatók szerint Kengoro már hatszor olyan szabadon képes mozogni mint a legjobb korábbi humanoid robotok és több testrészét a korábbiaknál sokkal emberibben képes mozgatni. A robot képes például lábujjhegyen állni vagy a nyakát oldalra dönteni.

A kutatók szerint a minél emberszerűbb robotok készítése nem csupán hiúság, hanem szerintük az emberként mozgó robotok egyedi lehetőséget adnak különböző tesztekre – például autó ütközéseknél sokkal jobb képet adhatnak mint a ma használt bábuk és nagyobb realitással tesztelhetik, hogy az emberek képesek lennének kiszabadulni a balesetet szenvedett járműből.

Forrás: robotics.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.