Elkészült a világ első “molekuláris robotja”, ami képes molekulák építésére

A Manchester Egyetem tudósai elkészítették a világ első ‘molekuláris robotját’, ami képes alapvető feladatok elvégzésére, mint például különböző molekulák felépítése.

A parányi robotokat, melyeknek mérete csak a milliméter milliomod része, be lehet programozni arra hogy mozogjanak, molekulákat halmozzanak fel és hogy használják a parányi robotikus karjaikat.

Mindegyik robot képes egy molekula módosítására, és a gépet magát mindössze 150 szén, hidrogén, oxigén és nitrogén atom építi fel. Hogy ezt a méretet kontextusba helyezzük, ha milliárdszor milliárd robotot egymásra halmozzuk, akkor még mindig csak akkorák lennének mint egy csipet só.

A robotok úgy működnek hogy bizonyos oldatokban más és más módon viselkednek, így a kutatók az oldatok módosításával irányíthatják őket. A jövőben ilyen fajta robotokat használhatnak majd a gyógyászatban, az összetett anyagok gyártásánál és akár molekuláris gyárak munkásaiként.

“Minden anyag atomokból épül fel és ezek az alapvető építőelemei a molekuláknak,” mondta David Leigh, a tanulmány vezetője és az egyetem Kémia Tanszékének professzora. “A mi robotunk, szó szerint egy molekuláris robot, úgy építettük fel atomokból mint ahogy mások Legóból építenek egyszerű robotokat. A robot ezután egy sornyi egyszerű utasításra reagál, amit vegyületeken keresztül programoznak beléjük a tudósok.”

“Hasonlóan ahhoz ahogy a robotok egy autó összeszerelő soron dolgoznak, ezek a robotok is paneleket vesznek fel amiket megfelelően igazítanak, így azokat megfelelően lehet szegecselni hogy elkészítsék az autó testét. Mint a gyárak robotjai, a mi molekuláris verzióink is felprogramozhatóak, hogy igazítsanak és szegecseljenek összetevőket egy más módon és ezzel eltérő végtermékek jöjjenek létre, csak egy sokkal kisebb méretű molekuláris szinten.”

Az ilyen kisméretű gépek előnye, hogy a mérete miatt alig van szükség anyagra az elkészítéséhez, azonban lényegesen felgyorsíthatja és feljavíthatja az új gyógyszerek felfedezését és drámaian lecsökkentheti a szükséges energiát más dolgok miniatürizálásában, aminek folyamatát fel is gyorsíthatja. Ennek köszönhetően a molekuláris robotok lehetséges felhasználási területei igenszélesek.

“A molekuláris robotika a végső formája lehet a gépek miniatürizálásának. A célunk az, hogy megtervezzük és elkészítsük a világ legkisebb gépét. Ez csak a kezdet, de úgy gondoljuk hogy 10-20 éven belül a molekuláris robotokat elkezdik majd molekuláris gyárak soraiban használni molekulák és más anyagok készítésére,” mondta Leigh.

Amíg az apró gépek megépítése és üzemeltetése igen bonyolult művelet, a csapat által használt technikák alapjaikban csupán egyszerű kémiai folyamatok.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..