Elkészült a világ leggyorsabban forgó tárgya

Elkészült a világ leggyorsabb, ember által készített rotorja, ami az elméletek szerint segíthet a kvantum mechanika működésének a vizsgálatában is.

A maga 60 milliárdos percenkénti fordulatával ez a gép több mint 100 ezerszer gyorsabb, mint a fogorvosok által használt fúrók.

“Ennek a kutatásnak több felhasználási területe is lehet, köztük az anyagtudománnyal,” mondta Tongcang Li, a Purdue Egyetem fizika és csillagászat, és villamos és számítástechnikai mérnök docense. “Így meg tudjuk vizsgálni azokat a szélsőséges körülményeket, melyekben a különböző anyagok képesek fennmaradni.”

A kutatók egy szilicium-dioxid súlyt hoztak létre, amit egy lézer segítségével lebegtettek vákuumban. A lézer két módon is képes működni; egy vonalban – aminél a súly rezegni kezd – vagy körkörösen – aminél a súly forogni kezd.

A forgó súly ebben az esetben egy rotorként működik, amíg a rezgő súly a torziós mérleg apró erejét és nyomatékait méri. Az eszköz segítségével a kutatóknak sikerült már ismert gravitációs állandókat és például a Föld sűrűségét is megállapítaniuk. Viszont a csapat reménye szerint a jövőben a berendezés új felfedezésekhez, például a kvantum mechanika és a vákuum tulajdonságainak a vizsgálatára is fel tudják majd használni.

“Sokan úgy gondolják, hogy nincs semmi a vákuumban, viszont a fizikában mi tudjuk, hogy valójában nem teljesen üres,” mondta Li. “Rengeteg virtuális részecske van, ami egy rövid ideig ott marad, majd eltűnik. Mi ezért ki szeretnénk deríteni, hogy pontosan mi is zajlik le ilyenkor és ezért akarjuk létrehozni a legérzékenyebb torziós mérleget.”

A rendkívül gyorsan forgó súlyok megfigyelésével a súrlódásról és a gravitációról is új dolgokat tudhatunk meg, melyeknek mind nagy jelentőségük van a modern fizikában.

Forrás: journals.aps.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.