Kategóriák Tech

Elkészült az adattárolókat és memóriákat is kiszorítható “univerzális memória”

A brit Lancaster Egyetem tudósai által felfedezett és szabadalmaztatott új számítógépes memória megoldást jelenthet a digitális technológia energiakrízisére. A tanulmányuk szerint a ultra alacsony energiafogyasztású memória komoly hatást gyakorolhat majd a mindennapi életünkre is.

Ahogy az otthonainkban a világítást és más berendezéseket is az évek során egyre takarékosabbakra cseréltük, úgy nőtt folyamatosan a számítógépek és más berendezések használata. 2025-re az előrejelzések szerint az adatfeldolgozó rendszerek fogják kitenni globálisan a teljes energiafogyasztás ötödét.

Azonban az újonnan felfedezett alkatrész az adatközpontok által felhasznált energiát akár az ötödére is csökkentheti. Az energiatakarékosságon felül ezek a számítógépeknek nincs szüksége bootolásra, amíg akár billentyűleütés között is észrevehetetlenül energiatakarékos üzemmódba léphetnek.

Az új memória az úgynevezett “univerzális memória” utáni évtizedes hajsza legújabb eredménye. Amíg az univerzális memória által kínált robusztus adattárolás és könnyű adatmódosítás a szakértők szerint lehetetlen, addig az új berendezés részben rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.

A memória Amerikában már megkapta szabadalmát, amíg egy másik még függőben van. Ezen felül több már a kutatásban is aktívan részt vevő számítástechnikai cég jelezte, hogy érdeklődik a technológia iránt.

A feltalálók a kvantum mechanikát használták arra, hogy megoldják a hosszú távú adattárolás és az energia hatékony írás és adattörlés dilemmáját.

A berendezésben a szakértők szerint nagy potenciál van a a jelenleg használt 100 milliárd dolláros piacot képviselő DRAM (Dynamic Random Access Memory) memóriák és a számítógépekben használt különböző adattárolók felváltására.

Amíg a DRAM memória gyorsan és alacsony energiával írható, addig maguk az adatok stabilitásának megőrzésére folyamatos újraírásra van szükség. Ezzel szemben a számítógépek nagyobb adattárolói – HDD és SSD – hosszú távú adattárolást biztosítanak, viszont az írásuk és adataik törlése lassú és energiaigényes – ami miatt alkalmatlanok lennének a memóriák szerepének átvételére.

Az új berendezés a két csoport előnyeinek egyesítését tűzte ki céljául. A prototípusok vizsgálata szerint az adattárolás a fizikai elméletek szerint az Univerzum jelenlegi koránál hosszabb ideig képes a stabil adattárolásra, amíg ehhez a DRAM memória adatírásához és törléséhez szükséges energia 100-adára van csak szüksége.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A ketamin megoldást jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásra

Egy új kísérleti tanulmány szerint egy egyszeri ketamin kezeléssel lényegesen lecsökkenthető a rendszeresen fogyasztók alkohol mennyisége. A vizsgálat során az…

2019-12-07

Hatalmas pusztítást okozhatott volna a Anak Krakatoa keltette cunami

Egy új kutatás szerint az Anak Krakatoa vulkán 2018-as kitörése keltette több mint 100 méteres hullámok hatalmas pusztítást eredményezhettek volna,…

2019-12-07

Gombák segítik az új gyógyszerek felfedezését

Több tízezer gomba által létrehozott vegyületek alkotta hatalmas adatbázis segítheti az új gyógyszerek felfedezését. A Hubrecht Intézet kutatói a Westerdijk…

2019-12-07

Az emberek együtt fejlődtek az immunrendszeri betegségekkel

A halálos fertőzések elleni védő egyes mutációk fogékonnyá tesznek bennünket bizonyos gyulladásos és autoimmun betegségekre - mint a Crohn-betegség. A…

2019-12-07

Elkészültek az első mesterséges neuronok, melyek forradalmasíthatják a krónikus betegségek kezelését

Most először sikerült egy szilícium alapú chippel a valódiakkal megegyezően működő mesterséges neuronokat létrehozni. Az eredményeznek hatalmas jelentősége lehet több…

2019-12-07

Szén-dioxid diétára neveltek baktériumokat laboratóriumi környezetben

Több hónap leforgása alatt izraeli kutatók létrehoztak egy olyan Escherichia coli fajtát, ami a szerves vegyületek helyett szén-dioxidból nyeri ki…

2019-12-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom