Kategóriák Tech

Elkészült az adattárolókat és memóriákat is kiszorítható “univerzális memória”

A brit Lancaster Egyetem tudósai által felfedezett és szabadalmaztatott új számítógépes memória megoldást jelenthet a digitális technológia energiakrízisére. A tanulmányuk szerint a ultra alacsony energiafogyasztású memória komoly hatást gyakorolhat majd a mindennapi életünkre is.

Ahogy az otthonainkban a világítást és más berendezéseket is az évek során egyre takarékosabbakra cseréltük, úgy nőtt folyamatosan a számítógépek és más berendezések használata. 2025-re az előrejelzések szerint az adatfeldolgozó rendszerek fogják kitenni globálisan a teljes energiafogyasztás ötödét.

Azonban az újonnan felfedezett alkatrész az adatközpontok által felhasznált energiát akár az ötödére is csökkentheti. Az energiatakarékosságon felül ezek a számítógépeknek nincs szüksége bootolásra, amíg akár billentyűleütés között is észrevehetetlenül energiatakarékos üzemmódba léphetnek.

Az új memória az úgynevezett “univerzális memória” utáni évtizedes hajsza legújabb eredménye. Amíg az univerzális memória által kínált robusztus adattárolás és könnyű adatmódosítás a szakértők szerint lehetetlen, addig az új berendezés részben rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.

A memória Amerikában már megkapta szabadalmát, amíg egy másik még függőben van. Ezen felül több már a kutatásban is aktívan részt vevő számítástechnikai cég jelezte, hogy érdeklődik a technológia iránt.

A feltalálók a kvantum mechanikát használták arra, hogy megoldják a hosszú távú adattárolás és az energia hatékony írás és adattörlés dilemmáját.

A berendezésben a szakértők szerint nagy potenciál van a a jelenleg használt 100 milliárd dolláros piacot képviselő DRAM (Dynamic Random Access Memory) memóriák és a számítógépekben használt különböző adattárolók felváltására.

Amíg a DRAM memória gyorsan és alacsony energiával írható, addig maguk az adatok stabilitásának megőrzésére folyamatos újraírásra van szükség. Ezzel szemben a számítógépek nagyobb adattárolói – HDD és SSD – hosszú távú adattárolást biztosítanak, viszont az írásuk és adataik törlése lassú és energiaigényes – ami miatt alkalmatlanok lennének a memóriák szerepének átvételére.

Az új berendezés a két csoport előnyeinek egyesítését tűzte ki céljául. A prototípusok vizsgálata szerint az adattárolás a fizikai elméletek szerint az Univerzum jelenlegi koránál hosszabb ideig képes a stabil adattárolásra, amíg ehhez a DRAM memória adatírásához és törléséhez szükséges energia 100-adára van csak szüksége.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Az ösztrogénnek is szerepe lehet az autizmusban

A kutatók kapcsolatot találtak a méhben való magas ösztrogénnek való kitettség és az autizmus kialakulásának valószínűsége között. Az új felfedezés…

2019-08-12 2:55 du.

Egy kvantum mikrofonnal képesek voltak megszámolni a hang részecskéit

A Stanford Egyetem fizikusai kifejlesztettek egy "kvantum mikrofont", ami annyira érzékeny, hogy képes fonononként - a hangot alkotó részecskék -…

2019-08-12 2:50 du.

Az afrikai füst látja el tápanyaggal az Amazonasz-esőerdőt és az óceánokat

A Miami Egyetem kutatói rájöttek, hogy az afrikai tüzek füstje viheti el az Amazonasz-esőerdő, Trópusi Atlanti-óceán és a déli óceánok…

2019-08-04 7:31 du.

Öregebb lehet a Hold, mint eddig gondolták

A Köln Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének kutatói egy új tanulmányban megállapították, hogy a Hold megközelítőleg a Naprendszer keletkezése után…

2019-08-02 11:16 de.

Neurokognitív alapja lehet a szabad akaratnak

A filozófusok és a teológusok is évszázadok óta merengenek azon; hogy valóban létezhet-e szabad akarat? Ez idő alatt a szabad…

2019-08-02 11:01 de.

Még a profi matematikusok egy részén is kifogott egy egyszerű kivonás

A matematikai gondolkodásra sokan úgy tekintenek mint az elvont gondolkodás csúcsa. Azonban tényleg képesek vagyunk teljesen elvonatkoztatni a külvilágról szerzett…

2019-07-29 8:01 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.