Kategóriák Tech

Elkészült az adattárolókat és memóriákat is kiszorítható “univerzális memória”

A brit Lancaster Egyetem tudósai által felfedezett és szabadalmaztatott új számítógépes memória megoldást jelenthet a digitális technológia energiakrízisére. A tanulmányuk szerint a ultra alacsony energiafogyasztású memória komoly hatást gyakorolhat majd a mindennapi életünkre is.

Ahogy az otthonainkban a világítást és más berendezéseket is az évek során egyre takarékosabbakra cseréltük, úgy nőtt folyamatosan a számítógépek és más berendezések használata. 2025-re az előrejelzések szerint az adatfeldolgozó rendszerek fogják kitenni globálisan a teljes energiafogyasztás ötödét.

Azonban az újonnan felfedezett alkatrész az adatközpontok által felhasznált energiát akár az ötödére is csökkentheti. Az energiatakarékosságon felül ezek a számítógépeknek nincs szüksége bootolásra, amíg akár billentyűleütés között is észrevehetetlenül energiatakarékos üzemmódba léphetnek.

Az új memória az úgynevezett “univerzális memória” utáni évtizedes hajsza legújabb eredménye. Amíg az univerzális memória által kínált robusztus adattárolás és könnyű adatmódosítás a szakértők szerint lehetetlen, addig az új berendezés részben rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.

A memória Amerikában már megkapta szabadalmát, amíg egy másik még függőben van. Ezen felül több már a kutatásban is aktívan részt vevő számítástechnikai cég jelezte, hogy érdeklődik a technológia iránt.

A feltalálók a kvantum mechanikát használták arra, hogy megoldják a hosszú távú adattárolás és az energia hatékony írás és adattörlés dilemmáját.

A berendezésben a szakértők szerint nagy potenciál van a a jelenleg használt 100 milliárd dolláros piacot képviselő DRAM (Dynamic Random Access Memory) memóriák és a számítógépekben használt különböző adattárolók felváltására.

Amíg a DRAM memória gyorsan és alacsony energiával írható, addig maguk az adatok stabilitásának megőrzésére folyamatos újraírásra van szükség. Ezzel szemben a számítógépek nagyobb adattárolói – HDD és SSD – hosszú távú adattárolást biztosítanak, viszont az írásuk és adataik törlése lassú és energiaigényes – ami miatt alkalmatlanok lennének a memóriák szerepének átvételére.

Az új berendezés a két csoport előnyeinek egyesítését tűzte ki céljául. A prototípusok vizsgálata szerint az adattárolás a fizikai elméletek szerint az Univerzum jelenlegi koránál hosszabb ideig képes a stabil adattárolásra, amíg ehhez a DRAM memória adatírásához és törléséhez szükséges energia 100-adára van csak szüksége.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Célegyenesben Kína a 2020-as károsanyag kibocsátási célkitűzéseiben

A University College London kutatónak közreműködésével készített felmérés szerint jelentős mértékben csökkent 2014 és 2017 között a kínai hőerőművek károsanyag…

2019-10-11

Trópusi erdőben találtak új antibiotikumot

A Rutgers Egyetem kutatói egy nemzetközi közreműködés keretében felfedeztek egy új antibiotikumot, amit a mexikói trópusi erdők talajában élő baktériumok…

2019-10-11

24,8 százalékos hatásfokot értek el az olcsó perovszkit alapú nap celláknál

A kínai Nanjing és a kanadai Toronto Egyetemek kutatócsapatának sikerült elkészítenie egy teljes perovszkit tandem nap cellát. Az új celláról…

2019-10-11

Az első exobolygó felfedezője szerint a benépesítésük lehetetlen feladat lenne

Michel Mayor, svájci Nóbel-díjas kutató szerint az emberek soha nem fogják benépesíteni a Naprendszeren kívül eső bolygókat, mivel ahhoz túl…

2019-10-11

Új szintre lépett a lítium-szén dioxid akkumulátorok fejlesztése

A lítium-szén dioxid akkumulátorokon alapuló energiatározó rendszerek azért vívtak ki elismerést maguknak az elmúlt években, mivel elméletileg akár hétszer magasabb…

2019-10-03

2000 atom volt egyszerre két helyen az új kvantum rekordnál

A Bécs és a Basel Egyetemek közreműködésében eddig nem látott méretekben tesztelték a kvantum szuperpozíció elméletét. A kísérletben összesen több…

2019-09-26

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom