Kategóriák Tech

Elkészült egy fény alapú ‘valódi’ 3D nyomtató technológia

Ahelyett, hogy a műanyag szálakat rétegenként építenék fel, egy új a Michigan Egyetem kutatói által kifejlesztett 3D nyomtató technológia a kívánt formát egy folyadékból emeli ki akár a hagyományosnál 100-szor gyorsabb sebességgel.

A 3D nyomtatás teljesen megváltoztathatja a kis példányszámú gyártás folyamatát, mivel a remények szerint megszüntetheti a bizonyos esetekben rendkívül drága öntőformák elkészítésének és kifejlesztésének szükségességét. Azonban a jelenleg használt 3D nyomtatási technológia – ami valójában egymásra helyezett rétegekből alkot térbeli alakzatot – lassúsága miatt eddig nem tudta betömni ezt az ipari rést.

Így ahhoz, hogy a jelenleg elérhető 3D nyomtatókkal olyan sebességet érjenek el, mint a műanyag öntőkkel rengeteg nyomtató egyszeri használatára van szükség – ami jelentős pénzbefektetés az ipari szereplők számára.

Most azonban egy új módszert hoztak létre, ami egy folyékony gyantából képes alakzatokat képezni két fényforrás használatával, amiből az egyik a gyanta megszilárdításáért a másik pedig az folyékony formában tartásáért felelős. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a kívánt alakzatot egyszerre nem pedig több rétegben hozzák létre.

Ehhez hasonló módszereken már korábban is dolgoztak kutatócsapatok, viszont a gyanta gyors megszilárdulás eddig jelentős problémát jelentett a fejlesztés alatt lévő technikáknak.

Most viszont a kutatók létrehoztak egy módszert, amivel nagy felületen is meg tudják gátolni a gyanta megszilárdulását és vastagabb tárgyakat is tudnak nyomtatni, mint amire a korábbi módszerek voltak képesek. Továbbá a módszernek strukturális előnyei is vannak a műanyag szálas 3D nyomtatással szemben, aminél a szálak között lényegesen gyengébb a kinyomtatott tárgy szerkezete.

A módszer nagy fejlesztése, hogy a korábbiakhoz képest nem oxigén befúvás, hanem egy másodlagos fényforrás segítségével tartja folyékony állapotban a gyantát a nyomtatás során, aminek köszönhetően a korábbinál vastagabb tárgyakat is képesek nyomtatni. Ehhez egy különleges gyantára volt szükség, ami nem egyszerűen a fény jelenlétére reagál, hanem különböző hullámhosszú fényre más és más módon – bizonyos tartományban szilárdul, amíg a másikba folyékonnyá válik.

A kutatók három különböző szabadalom formájában jelezték, hogy védelmet kérnek a felfedezés különböző részeire, amíg elkezdték letenni egy start-up cég alapköveit.

Forrás: advances.sciencemag.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.