Elkészült Svédország első elektromos útja

Az eRoadArlanda projektért felelős svéd csapatnak sikerült elkészíteni a projekt első elektromos útszakaszát Stockholmhoz közel, amit elektromos kamionokkal is teszteltek. A csapat a svéd kormány kezdeményezésére jött létre, hogy segítsenek elérni az ország szén semlegességét 2050-re.

A kormány több olyan projektet is támogat, melynek az a célja, hogy fosszilis tüzelőanyag mentes közlekedési rendszert hozzanak létre az elkövetkező években. A mostani kísérletnek az a célja, hogy egy olyan technológiát fejlesszenek ki, amit a jelenleg használt járművek is képesek használni.

Az elektromos kisautók egy pályán futnak, ahol egy az úthoz érő fém rúd segítségével jutnak energiához. A svéd projektnél a kamiont egy hasonló szerkezettel látták el, ami hozzáérve az út elektromos részéhez áramot juttat a jármű akkumulátorához.

A projekt keretében egy használatban lévő 2 kilométeres útszakaszt (Rosersberg és a projekt nevét kölcsönző Arlanda között) bővítettek ki az elektromos pályával, amit jelenleg csak a teszt kamionok használnak.

A bejelentésükben a csapat azt is közzétette, hogy az út felépítése jelenleg kilométerenként 1 millió euróba kerül – ami összehasonlításképp 50 szer kevesebb mint egy villamosvonal kiépítése.

Az utat két vonal alkotja, melyeket 50 méteres elemekből építettek fel. A járműbe épített kar a két vonal közé ékelődik, ahol a járművet a mozgáshoz szükséges energiával látja el – ez az energialeadás csak akkor történik meg, amikor a jármű jelen van. A csapat arról is meggyőződött, hogy a pálya megfelelően tud szélsőséges időjárás mellett is üzemelni. A rendszer ezen felül képes járművenként rögzíteni a fogyasztást, így a tulajdonosok ez alapján fizethetnek a technológia használatáért.

A eRoadArlanda projekt szószólói szerint hamarosan több útvonalat is át fognak alakítani és az elektromos autókhoz szükséges kiegészítő karokat könnyebben elehetővé teszik majd, ezzel lehetővé téve számukra, hogy utazás közben is tudják tölteni az autójukat.

Forrás: eroadarlanda.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.