Elkülönítették az immunrendszert megtévesztő fehérjét

A Maryland Egyetem kutatói felfedezték azt a mechanizmust, melynek segítségével a Lyme kórt okozó baktériumok képesek megmaradni a testben és képesek elnyomni a szervezet korai immunválaszait. A kutatást vezető Utpal Pal már több mint 12 éve foglalkozik a betegséget okozó Borrelia burgdorferi kutatásával – melynek egyik eredménye a baktérium azonosítására használt fehérje felfedezése.

Azonban az általa vezetett csapatnak most egy másik fehérjét sikerült elkülönítenie, ami képes az immunrendszer első immunválaszát megakadályozni. A baktérium pontosabb ismerete segíthet abban, hogy többet tudjunk meg azokról a bakteriális betegségekről, melyek akár hosszú ideig is fennállhatnak, illetve a kullancsok hordozta betegségek elleni küzdelembe is nagy jelentőségük jelet – melyek még ma is jelentős egészségügyi problémákat okoznak.

“A legtöbb ember nincs tudatában, hogy több bakteriális sejt van bennünk mint testünk saját sejtjei,” mondta Pal. “A legtöbb közülük jóindulatú, de abban a másodpercben, hogy a szervezetünk észrevesz egy kórokozót, az immunrendszer azonnal dolgozni kezd.”

A test először egy nem túl specifikus támadási hullámmal indít, aminek a célja az, hogy végezzen az ismeretlen baktériumokkal. Ez egy pár órával – bizonyos esetekben akár egy nappal – a fertőzés után következik be. Hogy ha ez a támadás nem járt sikerrel a testnek 7-10 napra van szüksége, hogy az ellenséget vizsgálva előálljon egy második, célzottabb támadással.

“A Lyme kórt valójában az immunrendszer okozza,” magyarázta Pal. “A baktérium megnyeri az első csatát és a testünk ezt annyira túlreagálja, hogy intenzív gyulladást okoz az ízületekben és a baktériumok által fertőzött területeken, a baktériumok elpusztítására küldött utánpótlás által. A Borrelia-ával végez a szervezet, azonban a Lyme kór tüneteinek jelentős része a gyulladásra vezethető vissza. Ezért fontos annyira, hogy végezzenek a Borrelia-ával az immunitás első hullámában.”

Az amerikai CDC adatai szerint évente megközelítőleg 300000 Lyme kóros esetet dokumentálnak. Azonban ezek az esetek száma valószínűleg jelentősen alábecsült és aluljelentett, mivel nagyobb figyelmet kapnak a szúnyogok által terjesztett betegségek, mint a malária.

“Amerikában a vektor-bázisú betegségek jelentős része a kullancsok hordozzák és a 15 különböző kullancs betegségek közül 6-ot az általunk tanulmányozott Ixodes kullancsok hordoznak,” mondta Pal. “Ezeknek a betegségeknek a tünetei hasonlóak más betegségek tüneteire, ezért nehéz meghatározni őket, ami miatt lényegesen alul jelentettebbek és nagyobb közegészségügyi problémát jelentenek lokálisan és globálisan is, mint ahogy az emberek gondolnák.”

Szerencsére a Lyme kór egyre nagyobb figyelmet kap, ami különösen arra vezethető vissza hogy a tradicionális antibiotikumos kezelést követően többen azt tapasztalták, hogy hónapokkal – ámbár változó intenzitással – a tünetek visszatértek. Eddig nem találtok olyan kezelési eljárást, amivel ez a visszaesés megelőzhető lenne.

Az új tanulmány valamennyire fényt derít bizonyos dolgokra és alapot képez a jövő kutatásainak, hogy megmutatta az immunrendszert becsapó fehérjének valójában  nincs köze a betegség visszatéréséhez, ezzel arra utalva, hogy egy másik védelmi mechanizmus állhat a jelenség mögött.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.