Kategóriák Tech

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár 60 csápja is lehet, melyek akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek. Ezeken a csápokon pedig több millió mikroszkopikus méretű méreggel töltött kampó foglal helyet.

Egy kockamedúzában általánosan 60 ember megölésére elég méreg van. Egyetlen csípés elég ahhoz, hogy az érintet bőrfelület elkezdjen elhalni és kínzó fájdalmat okozzon. Ezen felül, ha az állat elég nagy volt akkor elég mérget juttathat az ember szervezetébe ahhoz, hogy pár perc leforgása alatt szívleállást okozzon.

Ezek után nem meglepő, hogy az ausztrál kutatók kiemelt figyelmet fordítanak a méreg tanulmányozására. Most a Sydney Egyetem Charles Perkins Központjának kutatói felfedeztek egy ellenszert, amit ha a csípést követő 15 percben beadnak megakadályozhatja a méreg tüneteit.

Az ellenméreg működését már emberi sejteken és egereken végzett kísérletekkel is igazolták és jelenleg az embereken való megfelelő helyi alkalmazás lehetőségeit vizsgálják.

A kutatásban eredetileg a CRISPR technológia segítségével azt vizsgálták, hogy a méreg milyen biológiai útvonalakon keresztül idézi elő a sejtek elhalását. Erre viszonylag gyorsan rájöttek és azt is megállapították, hogy már létezik olyan gyógyszer, ami éppen ezt a hatásmechanizmust akadályozza meg. Ezt követően a kutatók emberi sejteken és egereken ellenőrizték, hogy a gyógyszer valóban használható-e ellenméregként is és az eredményeik beigazolták ezt.

A kutatás során a csapat több millió emberi sejtett módosított a CRISPR segítségével úgy, hogy különböző géneket kapcsoltak ki. Ezt követően nagy dózisú kockamedúza mérget adtak a sejteket tartalmazó oldatba és az ezt túlélő sejteket vizsgálták tovább, ezzel meghatározva, hogy milyen biológiai útvonalon támad a méreg.

A felfedezett érintett útvonal működéséhez koleszterinre van szükség, amivel szemben szerencsére több gyógyszer is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyikről már tudni lehetett, hogy az emberi fogyasztása biztonságos és a vizsgálatok szerint a méreg ellen is hatásosan működik molekuláris szinten.

Az eredmények szerint a gyógyszer meggátolja a sejtek elhalását, a sebek kialakulását és a fájdalmat is, ahhoz viszont még több kutatásra lesz szükség, hogy kiderítsék a szívelégtelenség kockázatát is teljesen meg tudja-e szüntetni.

A kockamedúzák Ausztrália északi és a Fülöp-szigetek partvidéki területein vannak jelen és veszélyességüket tovább emeli, hogy az áttetsző testük miatt nehéz észrevenni őket a vízben. Két fő fajuk létezik az apró irukandzsi és az akár több méteresre is megnövő Chironex fleckeri. A kutatásban a nagyobb faj mérgét vizsgálták, mivel a kettő közül az a veszélyesebb és a mérget medúzákból nyerték ki.

A csípésnek jelenleg nincs dokumentált ellenszere, viszont a népi bölcsesség szerint a csípés területének ecettel vagy nagyon meleg vízzel történő öblögetése segíthet. A komolyabb csípések esetében a csípés áldozatán folyamatosan cardiopulmonalis újraélesztést (CPR) kell végezni, hogy ne álljon meg a szíve.

Amíg a kutatásban az ellenmérget a csípés területére fecskendezték, addig a tervek szerint permet vagy krém formájában is forgalomba kerülhet majd és ehhez a kutatók már gyártópartnereket is keresnek.

A kutatásnak mindezen felül egy általánosabb végcélja is van. Mégpedig egy olcsóbb és hatékonyabb fájdalomcsillapító kifejlesztése. Csak Ausztráliában az emberek több mint 139 milliárd dollárt költöttek különböző fájdalomcsillapítókra és a trend folyamatos növekedést mutat.

A kutatók szerint ezért fontos kifejleszteni új függőséget nem okozó fájdalomcsillapítókat, amiben segítséget nyújthat a mérgező ausztrál állatok által okozott fájdalom mögött álló mechanizmusok ismerete.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.