Kategóriák Tech

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár 60 csápja is lehet, melyek akár 3 méter hosszúra is megnőhetnek. Ezeken a csápokon pedig több millió mikroszkopikus méretű méreggel töltött kampó foglal helyet.

Egy kockamedúzában általánosan 60 ember megölésére elég méreg van. Egyetlen csípés elég ahhoz, hogy az érintet bőrfelület elkezdjen elhalni és kínzó fájdalmat okozzon. Ezen felül, ha az állat elég nagy volt akkor elég mérget juttathat az ember szervezetébe ahhoz, hogy pár perc leforgása alatt szívleállást okozzon.

Ezek után nem meglepő, hogy az ausztrál kutatók kiemelt figyelmet fordítanak a méreg tanulmányozására. Most a Sydney Egyetem Charles Perkins Központjának kutatói felfedeztek egy ellenszert, amit ha a csípést követő 15 percben beadnak megakadályozhatja a méreg tüneteit.

Az ellenméreg működését már emberi sejteken és egereken végzett kísérletekkel is igazolták és jelenleg az embereken való megfelelő helyi alkalmazás lehetőségeit vizsgálják.

A kutatásban eredetileg a CRISPR technológia segítségével azt vizsgálták, hogy a méreg milyen biológiai útvonalakon keresztül idézi elő a sejtek elhalását. Erre viszonylag gyorsan rájöttek és azt is megállapították, hogy már létezik olyan gyógyszer, ami éppen ezt a hatásmechanizmust akadályozza meg. Ezt követően a kutatók emberi sejteken és egereken ellenőrizték, hogy a gyógyszer valóban használható-e ellenméregként is és az eredményeik beigazolták ezt.

A kutatás során a csapat több millió emberi sejtett módosított a CRISPR segítségével úgy, hogy különböző géneket kapcsoltak ki. Ezt követően nagy dózisú kockamedúza mérget adtak a sejteket tartalmazó oldatba és az ezt túlélő sejteket vizsgálták tovább, ezzel meghatározva, hogy milyen biológiai útvonalon támad a méreg.

A felfedezett érintett útvonal működéséhez koleszterinre van szükség, amivel szemben szerencsére több gyógyszer is rendelkezésre áll. Ezek közül az egyikről már tudni lehetett, hogy az emberi fogyasztása biztonságos és a vizsgálatok szerint a méreg ellen is hatásosan működik molekuláris szinten.

Az eredmények szerint a gyógyszer meggátolja a sejtek elhalását, a sebek kialakulását és a fájdalmat is, ahhoz viszont még több kutatásra lesz szükség, hogy kiderítsék a szívelégtelenség kockázatát is teljesen meg tudja-e szüntetni.

A kockamedúzák Ausztrália északi és a Fülöp-szigetek partvidéki területein vannak jelen és veszélyességüket tovább emeli, hogy az áttetsző testük miatt nehéz észrevenni őket a vízben. Két fő fajuk létezik az apró irukandzsi és az akár több méteresre is megnövő Chironex fleckeri. A kutatásban a nagyobb faj mérgét vizsgálták, mivel a kettő közül az a veszélyesebb és a mérget medúzákból nyerték ki.

A csípésnek jelenleg nincs dokumentált ellenszere, viszont a népi bölcsesség szerint a csípés területének ecettel vagy nagyon meleg vízzel történő öblögetése segíthet. A komolyabb csípések esetében a csípés áldozatán folyamatosan cardiopulmonalis újraélesztést (CPR) kell végezni, hogy ne álljon meg a szíve.

Amíg a kutatásban az ellenmérget a csípés területére fecskendezték, addig a tervek szerint permet vagy krém formájában is forgalomba kerülhet majd és ehhez a kutatók már gyártópartnereket is keresnek.

A kutatásnak mindezen felül egy általánosabb végcélja is van. Mégpedig egy olcsóbb és hatékonyabb fájdalomcsillapító kifejlesztése. Csak Ausztráliában az emberek több mint 139 milliárd dollárt költöttek különböző fájdalomcsillapítókra és a trend folyamatos növekedést mutat.

A kutatók szerint ezért fontos kifejleszteni új függőséget nem okozó fájdalomcsillapítókat, amiben segítséget nyújthat a mérgező ausztrál állatok által okozott fájdalom mögött álló mechanizmusok ismerete.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A majmok gondolkodása rugalmasabb lehet mint az embereké

A Georgia Állami Egyetem új kutatása szerint, amikor arról van szó, hogy új hatékonyabb megoldásokat keresünk egy probléma megoldására, akkor…

2019-11-16

Sikeres volt az első szupravezető szélturbina tesztje

Sikerrel zárult az első szupravezető rotorral ellátott szélturbina tesztje. A 3,6 megawattos előállítására képes turbinát az EcoSwing tervezte és gyártotta…

2019-11-16

Megfejtették a fotoszintézist irányító fehérje szerkezetének titkát

A kutatóknak sikerült megfejteniük a fotoszintézisben kulcsfontosságú szerepet betöltő egyik vegyület felépítését. Szakértők szerint ezzel megnyílhat a lehetőség a folyamat…

2019-11-16

Már ereket is sikerült nyomtatni a mesterséges bőrbe

A Rensselaer Politechnikai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel lehetségessé válik a teljesen élő bőr 3D nyomtatása véredényekkel kiegészítve. A…

2019-11-08

A kávé a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát

A Queen's University tudósai felfedezték, hogy a kávét fogyasztók körében lényegesen alacsonyabb a májrák leggyakoribb fajtájában (HCC) szenvedők száma. A…

2019-11-08

Mágneses mezővel szétválasztható ragasztót fejlesztettek ki

A Sussex Egyetem kutatói kifejlesztettek egy ragasztót, aminek ragadását a mágneses mező segítségével meg lehet szüntetni. A csapat szerint így…

2019-11-07

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom