Ellenszer a hamis hírekre

A hamis hírek ma már mindenhol jelen vannak (lásd pl. az amerikai elnökválasztást is), de úgy néz ki „beoltani” magunkat ellenük nem is olyan nehéz, mint ahogy azt gondoltuk.

Yale és George Mason, a Cambridge Egyetem tudósai, a problémát „vírusként” próbálják kezelni, és létrehoztak egy módszert, amivel megakadályozhatják, hogy az alanyok internalizálják és elhiggyék a hamis híreket. Nincs hozzá szükség semmi trükkre vagy pszichotikus gyógyszerre,a technika egy egyszerű kondicionálást használ.

Amikor a kísérlet alanyának mutatnak a klímaváltozásról tanulmányokat és egy csokornyi valósnak tűnő hamis anyagot, a két információ halom egy belső konfliktushoz vezet. Ez hatásosan meg is magyarázza, hogy miért veszélyesek a hamis hírek, és a válasz az, hogy elzsibbasztják az olvasók képességét amivel internalizálnák a tényeket.

Azt is kiderítették, hogyha felhívják a figyelmet a hamis hírekre, akkor az alanyok sokkal könnyebben különböztetik meg a híreket egymástól, és lényegesen lecsökken azok befolyása. Az is kiderült, hogyha egyszerűen megmutatják a taktikát, amiket az ilyen kiadványoknál használnak, ugyanúgy lecsökkenti a hírek által gyakorolt hatást.

A hamis hírek sokkal kevésbé hatnak a fogyasztókra, ha hamisnak vannak feltüntetve.

Dr. Sander van der Linden, a kutatás szerzője úgy fogalmazott, hogy a hamis hírek olyanok, mint egy „ragadós, gyorsan terjedő,  magát sokszorozó … vírus,”.

Szerettük volna látni, hogy segít e, ha megelőző jelleggel kitesszük az embereket egy kis mennyiségű félrevezetésnek, amikkel nap mint nap találkoznak. Mint egy figyelmeztetés, ami segíthet megőrizni a tényeket,” magyarázza.

Az ötlet az, hogy biztosítsunk egy kognitív repertoárt, ami segít felépíteni az ellenállást a félrevezetésekkel szemben, így ha az ember később találkozik velük, akkor már kevésbé lesz sebezhető.

A Facebook és a Google is tesztel új technológiákat, amiknek a célja a hamis hírek megtalálása és a felhasználók figyelmeztetése. De vitathatóan, sokan azt feltételezik, hogy a kár már visszafordíthatatlan a világ több részén is.

Persze egy tényleges védőoltás a félrevezetések ellen sokkal érdekesebb történet lenne, így is kétségtelen, hogy a tanulmánynak következményei lehetnek abban, hogy hogyan tanítják majd a hamis hírek felismerését az iskolákban és az interneten.

Forrásmemeburn.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.