Kategóriék Ember

Ellenszer a hamis hírekre

A hamis hírek ma már mindenhol jelen vannak (lásd pl. az amerikai elnökválasztást is), de úgy néz ki „beoltani” magunkat ellenük nem is olyan nehéz, mint ahogy azt gondoltuk.

Yale és George Mason, a Cambridge Egyetem tudósai, a problémát „vírusként” próbálják kezelni, és létrehoztak egy módszert, amivel megakadályozhatják, hogy az alanyok internalizálják és elhiggyék a hamis híreket. Nincs hozzá szükség semmi trükkre vagy pszichotikus gyógyszerre,a technika egy egyszerű kondicionálást használ.

Amikor a kísérlet alanyának mutatnak a klímaváltozásról tanulmányokat és egy csokornyi valósnak tűnő hamis anyagot, a két információ halom egy belső konfliktushoz vezet. Ez hatásosan meg is magyarázza, hogy miért veszélyesek a hamis hírek, és a válasz az, hogy elzsibbasztják az olvasók képességét amivel internalizálnák a tényeket.

Azt is kiderítették, hogyha felhívják a figyelmet a hamis hírekre, akkor az alanyok sokkal könnyebben különböztetik meg a híreket egymástól, és lényegesen lecsökken azok befolyása. Az is kiderült, hogyha egyszerűen megmutatják a taktikát, amiket az ilyen kiadványoknál használnak, ugyanúgy lecsökkenti a hírek által gyakorolt hatást.

A hamis hírek sokkal kevésbé hatnak a fogyasztókra, ha hamisnak vannak feltüntetve.

Dr. Sander van der Linden, a kutatás szerzője úgy fogalmazott, hogy a hamis hírek olyanok, mint egy „ragadós, gyorsan terjedő,  magát sokszorozó … vírus,”.

Szerettük volna látni, hogy segít e, ha megelőző jelleggel kitesszük az embereket egy kis mennyiségű félrevezetésnek, amikkel nap mint nap találkoznak. Mint egy figyelmeztetés, ami segíthet megőrizni a tényeket,” magyarázza.

Az ötlet az, hogy biztosítsunk egy kognitív repertoárt, ami segít felépíteni az ellenállást a félrevezetésekkel szemben, így ha az ember később találkozik velük, akkor már kevésbé lesz sebezhető.

A Facebook és a Google is tesztel új technológiákat, amiknek a célja a hamis hírek megtalálása és a felhasználók figyelmeztetése. De vitathatóan, sokan azt feltételezik, hogy a kár már visszafordíthatatlan a világ több részén is.

Persze egy tényleges védőoltás a félrevezetések ellen sokkal érdekesebb történet lenne, így is kétségtelen, hogy a tanulmánynak következményei lehetnek abban, hogy hogyan tanítják majd a hamis hírek felismerését az iskolákban és az interneten.

Forrás: memeburn.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.