Kategóriák Ember

Ellenszer a hamis hírekre

A hamis hírek ma már mindenhol jelen vannak (lásd pl. az amerikai elnökválasztást is), de úgy néz ki „beoltani” magunkat ellenük nem is olyan nehéz, mint ahogy azt gondoltuk.

Yale és George Mason, a Cambridge Egyetem tudósai, a problémát „vírusként” próbálják kezelni, és létrehoztak egy módszert, amivel megakadályozhatják, hogy az alanyok internalizálják és elhiggyék a hamis híreket. Nincs hozzá szükség semmi trükkre vagy pszichotikus gyógyszerre,a technika egy egyszerű kondicionálást használ.

Amikor a kísérlet alanyának mutatnak a klímaváltozásról tanulmányokat és egy csokornyi valósnak tűnő hamis anyagot, a két információ halom egy belső konfliktushoz vezet. Ez hatásosan meg is magyarázza, hogy miért veszélyesek a hamis hírek, és a válasz az, hogy elzsibbasztják az olvasók képességét amivel internalizálnák a tényeket.

Azt is kiderítették, hogyha felhívják a figyelmet a hamis hírekre, akkor az alanyok sokkal könnyebben különböztetik meg a híreket egymástól, és lényegesen lecsökken azok befolyása. Az is kiderült, hogyha egyszerűen megmutatják a taktikát, amiket az ilyen kiadványoknál használnak, ugyanúgy lecsökkenti a hírek által gyakorolt hatást.

A hamis hírek sokkal kevésbé hatnak a fogyasztókra, ha hamisnak vannak feltüntetve.

Dr. Sander van der Linden, a kutatás szerzője úgy fogalmazott, hogy a hamis hírek olyanok, mint egy „ragadós, gyorsan terjedő,  magát sokszorozó … vírus,”.

Szerettük volna látni, hogy segít e, ha megelőző jelleggel kitesszük az embereket egy kis mennyiségű félrevezetésnek, amikkel nap mint nap találkoznak. Mint egy figyelmeztetés, ami segíthet megőrizni a tényeket,” magyarázza.

Az ötlet az, hogy biztosítsunk egy kognitív repertoárt, ami segít felépíteni az ellenállást a félrevezetésekkel szemben, így ha az ember később találkozik velük, akkor már kevésbé lesz sebezhető.

A Facebook és a Google is tesztel új technológiákat, amiknek a célja a hamis hírek megtalálása és a felhasználók figyelmeztetése. De vitathatóan, sokan azt feltételezik, hogy a kár már visszafordíthatatlan a világ több részén is.

Persze egy tényleges védőoltás a félrevezetések ellen sokkal érdekesebb történet lenne, így is kétségtelen, hogy a tanulmánynak következményei lehetnek abban, hogy hogyan tanítják majd a hamis hírek felismerését az iskolákban és az interneten.

Forrás: memeburn.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.