Előítéletektől és módszertani hibáktól hemzsegnek a meditációt vizsgáló tanulmányok

Más sokan hallhattuk azt az állítást, hogy a meditáció megváltoztathatja, hogy hogyan viszonyulunk másokhoz és együtt érzőbbé tehet minket. Azonban egy új kutatás szerint a meditáció hatásai csak nagyon korlátozottak.

A brit Coventry, az új zélandi Massey és a holland Radboud Egyetemek kutatói több mint 20 – a különböző meditációk proszociális érzésekre és viselkedésre gyakorolt hatásait vizsgáló – tanulmányok eredményeit összegezték új vizsgálatukban.

A korai elemzések a meditáció összességében pozitív hatásairól számoltak be – az emberek enyhén együtt érzőbbnek és empatikusabbnak érezték magukat, mintha nem csináltak volna semmilyen más érzelmileg igénybe vevő dolgot

Azonban a további vizsgálatok megmutatták, hogy mindennek semmi szerepe nem volt az agresszió, az előítéletek vagy a szociális kapcsolatok szempontjából.

A legváratlanabb eredmény viszont, hogy az együttérzésben vélt javulások terén fontos módszertani hibákat fedeztek fel – néhány tanulmányban növekedést mutattak az együttérzési szintekben, hogyha az önkénteseket meditációra tanító ember a tanulmány szerzői között is feltűnt.

Emiatt összességében a korábban mérsékelt javulást hozó meditáció valójában csak a korábbi tanulmányok eredményeinek módszertani gyengeségeit és a kutatást végzők előítéleteit tükrözi.

A kutatók az új vizsgálatban csak olyan tanulmányok eredményeit használták fel, melyekben randomizált kontroll csoportokat is bevontak – melyek tagjai nem meditáltak, illetve ezek a tanulmányok mind a buddhizmusból eredeztethető meditációs formákat vizsgáltak és nem pedig a jógához vagy a Tai-Chi-hez hasonló egyéb meditációhoz köthető tevékenységeket.

“Az éberséghez hasonló meditációs technikák népszerűsítése annak ellenére, hogy vallási nézetek nélkül tanítják őket, látszólag mégis egy jobb én és egy jobb világ reményét jelenti sokak számára,” mondta Miguel Farias, a Coventry Egyetem Viselkedés Tudományos Kutató Központjától. “Mi meg akartuk vizsgálni, hogy mennyire erősen hatnak ezek a technikák az egyének, mások iránt tanúsított érzelmeire és viselkedésükre.”

“A résztvevők nagy reményei és a korábbi tanulmányok ellenére a mi kutatásunk azt találta, hogy a módszertani gyengeségek lényegesen befolyásolták a felfedezett eredményeket. A legtöbb korai pozitív eredmény eltűnt, amikor a meditációs csoportokat más a meditációtól eltérő tevékenységet végző csoport tagjaihoz viszonyítottuk. Arra is rájöttünk, hogy a meditáció előnyös hatásai összehasonlítva akkor is eltűntek, ha a meditáció tanár a tanulmány szerzői között volt. Ez azt mutatja, hogy a kutatók előítéletei az akartuk ellenére megjelenhettek az eredményekben.”

“Természetesen ez nem érvényteleníti a buddhizmus vagy más vallások állításait a hit és a gyakorlatok morális értékéről és életet meghatározó hatásairól. De a kutatásunk eredményei messze állnak a meditálók és a pszichológusok népszerű állításaitól.”

A kutatók szerint, hogyha tényleg ki akarjuk deríteni, hogy a meditáció milyen hatással van az emberekre, akkor egy átfogó előítéletek és módszertani hibáktól mentes vizsgálatra van szükség, azonban a mostani eredmények szerint a hatás valószínűleg jelentéktelen.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.