Először figyelték meg, hogy az agyunk hogyan raktározza el az emlékeket

Amíg álmodozunk az agyunk keményen dolgozik. Most először a tudósoknak sikerült megmutatni, hogy az emberi agy hogyan játssza újra ilyenkor az emlékeket és iktatja be őket a hosszú távú emlékezetbe.

A patkányokon végzett korábbi felmérések azt mutatták, hogy az emlékek létrejötte a hippokampusz agyi területen történik, olyan módon, hogy az agy az élményekhez köthető aktivitási mintákat játssza újra. Például ami a patkány agyában megjelenik egy útvesztőn való átkelés után, a megfigyelések alapján újrajátszódik amíg az állat alszik.

Most Anna Schapiro, a Harvard Orvosi Egyetemről, csapatával embereknél is megfigyelte az emlékek ismétlődését. A 24 résztvevőt arra kérték meg hogy 15 kitalált műholdról tanuljanak meg adatokat. A résztvevőknek 45 perce volt, hogy memorizálják a műholdak neveit és kinézetüket, amit egy memória teszt követett.

A kutatók fMRI felvételeket készítettek a résztvevők agyi aktivitásáról amíg azok a műholdakat ábrázoló képeket nézték. Egy rövid szünet után a képeket ismét megmutatták a résztvevőknek és az akkori felvételekkel igazolták, hogy az aktivitás tényleg a képekhez kötődik. A résztvevők ezután megfigyelés alatt pihentek, amit egy második memória teszt követett.

A felvételek vizsgálatával a csapat rájött, hogy a különböző műholdakhoz köthető agyi aktivitás minták a pihenés alatt újrajátszódtak.

“Ez az első bizonyíték a tárgyhoz köthető újrajátszásnak az emberi hippokampuszban,” írta a csapat.

Meglepő módon azok a műholdak, melyekre eredetileg rosszul emlékeztek a résztvevők, később többször ismétlődtek meg a hippokampuszban. A többszöri újrajátszás pedig jobb visszaemlékezést eredményezett a második tesztnél. Eszerint az agy a gyengébb emlékek feldolgozását részesíti előnyben a művelet során.

Más állatkísérletek megmutatták azt is, hogy nem csak ez az agyi terület játszik szerepet az emlékek újrajátszásában, mivel ha az emléknek minden érzékszervi vonatkozását újra akarják játszani, ahhoz más területeket is aktiválni kell.

Forrás: biorxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.