Először sikerült direkt módon vizsgálni a hidrogénkötéseket

Először sikerült a kutatóknak egy molekulán belül lévő hidrogénkötések erejét megvizsgálni. Ehhez az eredményhez a Basel Egyetem kutatói egy atomi erőmikroszkópot (AFM) használtak.

A hidrogén a leggyakoribb elem az univerzumban és minden szerves molekulában megtalálható. Általában a szerves molekulák és a makromolekulák hidrogén atomok segítségével más magas elektronegativitású atomokkal hidrogén kötéseket alakítanak ki, ezzel összekötve egymást. Ennek a kötésnek nagyon fontos szerepe van a természetben, mivel több fehérjének és nukleinsavnak ezek a kötések adják a tulajdonságait, és a víz magas forráspontjáért is a hidrogénkötések  felelősek.

A kötés fontossága ellenére eddig még, sem elektron mikroszkópokkal, sem pedig az atomi erőmikroszkópokkal nem sikerült megvizsgálniuk a molekulákat összekötő hidrogénkötéseket.

Shigeki Kawai-nak, a Basel Egyetemről sikerült és egy nagy felbontású atomi erőmikroszkóppal megvizsgálta a gyűrűsszénhidrogén vegyületek között kialakuló hidrogénkötéseket.

Japán munkatársaikkal szorosan együttműködve, a kutatók olyan vegyületeket választottak ki a kutatáshoz, amiknek a formája egy propellerre emlékeztet. Ezt azért tették mert ezek az anyagok úgy helyezkednek el a felületen, hogy a hidrogén atomjaik mindig felfelé mutassanak. Ha a mikroszkóp hegyét – amiben egy szén monoxid funkciós csoport volt jelen – a hidrogén atomokhoz elég közel mozdítják, hidrogén kötések alakulnak ki, melyeket így lehetséges megvizsgálni.

A hidrogén kötések sokkal gyengébbek az elsődleges kovalens kötéseknél, viszont erősebbek a molekulák között kialakuló Van der Waals-kötéseknél. A mikroszkóp segítségével meghatározott kötéstávolság és erő jól egybevágott a tudósok által számításokkal előrevetített értékeknek. A csapatnak a mérések alatt sikerült a hidrogénkötések mellet fellépő egyéb első és másodrendű kémiai kötéseket is kizárnia.

Ez a felfedezés új lehetőséget jelenthet a különböző szerves molekulák vizsgálatában.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.