Először találták Alzheimer nyomait csimpánzoknál

Lehet, hogy nem vagyunk egyedül az Alzheimer kór elleni küzdelmünkben. A betegségre jellemző plaketteket és csomókat most először találták meg idős csimpánzok agyában, az viszont még kérdéses hogy ez demenciát okoz e az állatoknál.

Az Alzheimer-ben szenvedő betegek agyában a béta-amiloid nevű fehérje felgyűlik és ragadós plaketteket képez az agysejtek között.Ezek a plakettek ezután egy másik tau névre hallgató fehérjében is változást idéznek elő, aminek köszönhetően csomók kezdenek kialakulni. Ezek a plakettek és csomók közösen képesek végezni az agysejtekkel, ezzel demenciához vezetve.

A betegség tanulmányozását és a hatásos kezelés kifejlesztését eddig az nehezítette hogy a plaketteket és a csomókat csak embereknél figyelték meg. Az egyetlen korábbi eset amikor mindkettő jelen volt egy állat agyában, egy 41 éves csimpánznál volt, de ezeket egy agyvérzés eredményeinek tulajdonították.

De Melissa Edler-nek, az Északkelet Ohio Orvosi Egyetemről, és munkatársainak megadatott az a ritka lehetőség  hogy megvizsgálják 20 darab 37 és 62 év között csimpánz agyát. A csapat különösen az agykéreg és a hippocampus azon részeire fókuszáltak, amelyek az embereknél érintettek az Alzheimer kórnál. A csapat 12 csimpánznál találta meg a plakettek és a csomók jelenlétét és az emberekhez hasonló módon az idősebb csimpánzoknál nagyobb volt a plakettek mennyisége.

Az még nem tiszta, hogy ezek a plakettek és csomók okoznak ez az emberekhez hasonló mentális leépülést a csimpánzok esetében is.

“A mintáinkat évtizedeken keresztül gyűjtötték anélkül, hogy azokat valamilyen konzisztens vagy szigorú kognitív adatok kísérték volna,” mondta Mary Ann Raghanti, a kísérletnek helyet adó laboratórium vezetője.“Így lehetetlen megmondani, hogy a csimpánzokat érte e a lesújtó kognitív veszteség vagy sem.”

Azonban eddig nem találtak példát rá, hogy egy csimpánz Alzheimer kórhoz hasonló demenciában szenvedett volna.

“Óvatos vagyok abban, hogy kijelentsük hogy nem érinti őket ez a lesújtó csökkenés, de eddig még nem találkoztunk vele,” mondta Raghanti.

Ez a tanulmány erősíti azt az egyre nagyobb mennyiségű bizonyítékot, hogy az Alzheimer plaketjei és a csomói csupán csak a betegség melléktermékei és nem pedig az okozói.

“Az hogy a főemlősöknél is jelen van ez a patológia, a demencia meredek visszaesése nélkül, tovább erősíti ezt az elképzelést,” mondta Gary Kennedy, az Albert Einstein Orvosi Iskolától.

Raghanti szerint az emberek agyában valami egyedi lehet, ami miatt hajlamosak vagyunk a plakettek és csomók által kísért kognitív visszaesésre.

“Ha azonosítani tudjuk a külömbséget az emberek és a csimpánzok agya között, akkor képesek lehetünk behatárolni hogy mi közvetíti a degenerációt. Ez gyógyszeres kezelések célpontja is lehet,” mondta Raghanti.

Forrás: linkinghub.elsevier.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.