Kategóriák Egészség

Először találták Alzheimer nyomait csimpánzoknál

Lehet, hogy nem vagyunk egyedül az Alzheimer kór elleni küzdelmünkben. A betegségre jellemző plaketteket és csomókat most először találták meg idős csimpánzok agyában, az viszont még kérdéses hogy ez demenciát okoz e az állatoknál.

Az Alzheimer-ben szenvedő betegek agyában a béta-amiloid nevű fehérje felgyűlik és ragadós plaketteket képez az agysejtek között.Ezek a plakettek ezután egy másik tau névre hallgató fehérjében is változást idéznek elő, aminek köszönhetően csomók kezdenek kialakulni. Ezek a plakettek és csomók közösen képesek végezni az agysejtekkel, ezzel demenciához vezetve.

A betegség tanulmányozását és a hatásos kezelés kifejlesztését eddig az nehezítette hogy a plaketteket és a csomókat csak embereknél figyelték meg. Az egyetlen korábbi eset amikor mindkettő jelen volt egy állat agyában, egy 41 éves csimpánznál volt, de ezeket egy agyvérzés eredményeinek tulajdonították.

De Melissa Edler-nek, az Északkelet Ohio Orvosi Egyetemről, és munkatársainak megadatott az a ritka lehetőség  hogy megvizsgálják 20 darab 37 és 62 év között csimpánz agyát. A csapat különösen az agykéreg és a hippocampus azon részeire fókuszáltak, amelyek az embereknél érintettek az Alzheimer kórnál. A csapat 12 csimpánznál találta meg a plakettek és a csomók jelenlétét és az emberekhez hasonló módon az idősebb csimpánzoknál nagyobb volt a plakettek mennyisége.

Az még nem tiszta, hogy ezek a plakettek és csomók okoznak ez az emberekhez hasonló mentális leépülést a csimpánzok esetében is.

“A mintáinkat évtizedeken keresztül gyűjtötték anélkül, hogy azokat valamilyen konzisztens vagy szigorú kognitív adatok kísérték volna,” mondta Mary Ann Raghanti, a kísérletnek helyet adó laboratórium vezetője.“Így lehetetlen megmondani, hogy a csimpánzokat érte e a lesújtó kognitív veszteség vagy sem.”

Azonban eddig nem találtak példát rá, hogy egy csimpánz Alzheimer kórhoz hasonló demenciában szenvedett volna.

“Óvatos vagyok abban, hogy kijelentsük hogy nem érinti őket ez a lesújtó csökkenés, de eddig még nem találkoztunk vele,” mondta Raghanti.

Ez a tanulmány erősíti azt az egyre nagyobb mennyiségű bizonyítékot, hogy az Alzheimer plaketjei és a csomói csupán csak a betegség melléktermékei és nem pedig az okozói.

“Az hogy a főemlősöknél is jelen van ez a patológia, a demencia meredek visszaesése nélkül, tovább erősíti ezt az elképzelést,” mondta Gary Kennedy, az Albert Einstein Orvosi Iskolától.

Raghanti szerint az emberek agyában valami egyedi lehet, ami miatt hajlamosak vagyunk a plakettek és csomók által kísért kognitív visszaesésre.

“Ha azonosítani tudjuk a külömbséget az emberek és a csimpánzok agya között, akkor képesek lehetünk behatárolni hogy mi közvetíti a degenerációt. Ez gyógyszeres kezelések célpontja is lehet,” mondta Raghanti.

Forrás: linkinghub.elsevier.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.