Első alkalommal figyeltek meg nőstény téli sármánypintyeket dalra fakadni a vadonban

Annak ellenére, hogy sok trópusi madárfaj nőstényei énekelnek, északi rokonaiknál ez ritkának fordul elő. Azonban ez a viselkedés egyre gyakoribbá válik és a klímaváltozás hatására még elterjedtebbé válhat.

Dustin Reichard, az Ohio Wesleyan Egyetemről már tudta, hogy a téli sármánypintyek (Junco hyemalis) néha énekelnek fogságban viszont csak azután, hogy tesztoszteron injekciót kaptak. Hogy kiderítsék a vadonban is énekelnek e, Reichard munkatársaival egy a területükre helyezett kalitkába zárt nősténnyel ösztönözte őket. A kutatók emellett nőstények párzás elfogadását jelző trilláit játszották le.

Összességében 17 nőstény és 25 hím lépett kapcsolatba a ketrecbe zárt nősténnyel. A nőstények fele lecsapott rájuk és egy kisebbségük agresszív faroktoll széttárással reagált rájuk, amit normális esetben nem csinálnak a nőstények. Hárman a nőstények közül a hímek dalaihoz hasonló módon énekeltek.

“A megfigyelt dalok kontextusa – egy nőstény behatolóra való válaszadás – arra utal, hogy ezeknek a daloknak agresszív területvédő funkciója lehet,” mondta Reichard. “Viszont azt nem mondhatjuk ki, hogy a nőstények éneke csak a női behatolókkal szemben jellemző, mivel ahhoz meg kell néznünk a hím behatolókra adott válaszukat.”

A nőstények ezen felül arra is rosszul reagáltak, amikor a hímek udvarlóan fordultak a behatoló felé. A téli sármánypintyek monogám madarak és a nőstények úgy őrzik meg partnerük hűségét, hogy agresszív módon elűzik őket a rivális nőstények elől.

“Ezen eredmények az első bizonyítékai, annak hogy a nőstények éneke gyorsan visszanyerhető énekesmadár fajoknál,” mondta Jordan Price, a St Mary’s College-ról.

Ebben kulcsfontosságú faktor lehet a madarak életvitelének megváltozása.

“A sármánypinty populáció, amit vizsgáltunk, tulajdonképpen abbahagyta a vándorlást nagyjából 35 éve és  egész évben a kaliforniai San Diego-ban laknak,” mondta Reichard.

Ez azt jelentheti, hogy a vándorlás nélkül a nőstényeknek is meg kell védeniük a területeket és ezért alakult ki náluk az éneklés.

“A közelmúltban készített tanulmányok szerint a nőstények éneklése sokkal gyakoribb mint azt korábban gondoltuk, különösen a nem vándorló madaraknál, amiknél a hímek és a nőstények egész év során védik a területüket,” mondta Price.

Ez a viselkedés igen gyakori a trópusokon, ezzel magyarázatot adva arra, hogy miért gyakoribb a nőstény éneklés ezeken a területeken, azonban a mérsékelt övezetekben elterjedt elképzelés az, hogy csak a hímek énekelnek.

A klímaváltozás miatt megemelkedő hőmérséklet miatt a trópusi madarak kiterjeszthetik területeket, a ma még mérsékeltnek számító területekre.

Forrás:onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.