Kategóriák Tech

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben.

Amíg ez valószínűleg még egy jó darabig álom lesz csupán, addig a csapat szerint a sérült szívekbe történő szövet beültetések – melyek szintén komoly előrelépést jelentenek – már belátható közelségbe kerültek.

A Tel Aviv Egyetem kutatói által most létrehozott mesterséges szív egy nyúléval megegyező méretű. Ez az első olyan szív, amit sikerült teljes egészében – szívsejtekkel, véredényekkel, üreggel és kamrákkal együtt – elkészíteni.

A korábbi munkákban eddig összesen a szív szerkezeti struktúráját tudták mesterségesen előállítani, ami még messze elmaradt egy valódi szívtől.

Azonban még a mostani kutatás sem oldja meg a mesterséges szív készítés összes problémáját, mivel amíg a szív kialakítása már adott, addig a megfelelő viselkedésre még meg kell ‘tanítani’ a szervet. Jelenleg az összehúzódásra már képes, de a vér pumpálására még nem lenne képes.

A projekt következő lépése a kutatók elmondása szerint az lesz, hogy a mű szívek következő változatait állatokba ültessék majd. Előreláthatóan erre egy éven belül sor is kerülhet, amíg a csapat szerint a mű szervek emberekbe történő beültetése megközelítőleg 10 év múlva válhat elterjedtté – viszont itt még a szívnél egyszerűbb szervekre kell gondolnunk.

A WHO adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be a legtöbb haláleset világszerte, emiatt kiemelt figyelmet élveznek a területen végzett kutatások is. Amíg egyes betegeken csak a szívátültetés segíthet, addig a szerv donorok száma erősen korlátozott, ami miatt sokan a várakozás alatt életüket veszíthetik.

Továbbá a legtöbb esetben a beültetett szervek nem teljesen kompatibilisek a korábbi szívvel, ami a szervek kilökődéséhez vezethet. Erre a problémára is megoldást jelenthet a direkt a betegek számára a saját szöveteikkel megegyező szív készítése, amit az immunrendszer már nem azonosít idegenként.

Azonban most még nehezen megoldható problémát jelent több sejtet képezni egy emberi méretű szív elkészítéséhez, amit tovább nehezít a 3D nyomtatók térbeli korlátai és a hajszálerek nyomtatásának problémái.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.