Kategóriák Tech

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben.

Amíg ez valószínűleg még egy jó darabig álom lesz csupán, addig a csapat szerint a sérült szívekbe történő szövet beültetések – melyek szintén komoly előrelépést jelentenek – már belátható közelségbe kerültek.

A Tel Aviv Egyetem kutatói által most létrehozott mesterséges szív egy nyúléval megegyező méretű. Ez az első olyan szív, amit sikerült teljes egészében – szívsejtekkel, véredényekkel, üreggel és kamrákkal együtt – elkészíteni.

A korábbi munkákban eddig összesen a szív szerkezeti struktúráját tudták mesterségesen előállítani, ami még messze elmaradt egy valódi szívtől.

Azonban még a mostani kutatás sem oldja meg a mesterséges szív készítés összes problémáját, mivel amíg a szív kialakítása már adott, addig a megfelelő viselkedésre még meg kell ‘tanítani’ a szervet. Jelenleg az összehúzódásra már képes, de a vér pumpálására még nem lenne képes.

A projekt következő lépése a kutatók elmondása szerint az lesz, hogy a mű szívek következő változatait állatokba ültessék majd. Előreláthatóan erre egy éven belül sor is kerülhet, amíg a csapat szerint a mű szervek emberekbe történő beültetése megközelítőleg 10 év múlva válhat elterjedtté – viszont itt még a szívnél egyszerűbb szervekre kell gondolnunk.

A WHO adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be a legtöbb haláleset világszerte, emiatt kiemelt figyelmet élveznek a területen végzett kutatások is. Amíg egyes betegeken csak a szívátültetés segíthet, addig a szerv donorok száma erősen korlátozott, ami miatt sokan a várakozás alatt életüket veszíthetik.

Továbbá a legtöbb esetben a beültetett szervek nem teljesen kompatibilisek a korábbi szívvel, ami a szervek kilökődéséhez vezethet. Erre a problémára is megoldást jelenthet a direkt a betegek számára a saját szöveteikkel megegyező szív készítése, amit az immunrendszer már nem azonosít idegenként.

Azonban most még nehezen megoldható problémát jelent több sejtet képezni egy emberi méretű szív elkészítéséhez, amit tovább nehezít a 3D nyomtatók térbeli korlátai és a hajszálerek nyomtatásának problémái.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

“Lakható” bolygókat találtak egy közeli csillagrendszerben

Egy európai és chilei kutatócsapat bizonyítékot talált arra, hogy három élet kialakulására alkalmas bolygó kering a GJ1061 csillag körül. Tanulmányukban…

2019-09-05 8:14 du.

Egy 20 millió éves koponya meglepően összetett agynak adhatott otthont

Már hosszú ideje létezik az az elmélet, miszerint az emberszabású főemlősök agyának mérete fokozatosan, hosszú idő leforgása alatt érte el…

2019-08-29 2:19 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.