Kategóriék Tech

Emberi vizeletből készült a világ első bio-téglája

A Fokváros Egyetem kutatói elkészítették a világ első emberi vizeletből készített bio-tégláját. A téglákat mikrobiális karbonát kicsapás révén készítették – ami például a kagylók vázképzéséhez hasonló folyamat.

Jelen esetben homokon képeztek baktérium kolóniákat, melyek ureáz enzimet választanak ki, ami a vizeletben lévő karbamidot bontja le, miközben kalcium karbonát is képződik. Ez a karbonát összeköti a homok szemcséit és egy kemény szilárd anyaggá formálja azt.

Az elmúlt hónapokban a kutatók több bio-tégla alakot és összetételt leteszteltek, hogy megtalálják azt, ami legjobban használható építkezéshez. A bio-téglák kifejlesztése a környezetvédők számára is jó hír mivel a téglák formába öntése szoba-hőmérsékleten is lehetséges, amíg a hagyományos téglákat 1400°C-on égetik ki – ami a felfűtés során szén-dioxid kibocsátással jár együtt.

A kutatók elmondása szerint a bio-téglák tulajdonságait az adataik segítségével az igényeknek megfelelően tudják majd igazítani.

Az vizeletből történő tégla készítését már az évekkel ezelőtt is tesztelték az Egyesült Államokban , viszont akkor még szintetikus vizeletet használtak, amit most valódi emberi vizeletre cseréltek. A módszernek nagy jelentősége lehet a víztisztításban is.

A technológia egy másik fontos jellemzője, hogy a bio-téglák mellet melléktermékként olyan nitrogén és foszfor tartalmú vegyületek is képződnek, melyeket a mezőgazdaságban műtrágyaként is fel lehet használni.

A kutatók elmondása szerint, amíg a vizelet csak a szennyvíz kevesebb mint egy százalékát teszi ki, addig a szennyvíz nitrogén tartalmának 80 foszfor tartalmának 56 és kálium tartalmának 63 százaléka származik belőle.

A vizeletben lévő foszfor 97 százalékát kalcium foszfáttá lehet alakítani , ami a jelenleg forgalomba lévő műtrágyák legtöbbjének egyik alapvető alkotó anyaga. Ez azért is bír nagy jelentőséggel mivel a természetes foszfát lelőhelyeket egyre jobban apadnak a műtrágyák használatának terjedésével.

A kutatók egy olyan folyamatot dolgoztak ki, ami során a vizeletből először kivonják a szilárd műtrágyákhoz szükséges anyagokat, majd az ezután megmaradt folyadékot baktériumok által végrehajtott biológiai folyamatoknak teszik ki, melyek a folyadék karbonát és kalcium tartalmának kivonását célozzák. Mindez után a fennmaradó folyadékból egy további műtrágyát tudnak készíteni.

A teljes folyamat így nem termelne egyáltalán szemetet, mivel a teljes vizeletet három hasznos termékké alakítanák.

Azonban a technológia bevezetésének megvannak a maga korlátai; például az egyik fő probléma a vizelet összegyűjtésének és szállításának problémája, amin a kutatócsapat egy része már gőzerővel dolgozik is, viszont a jelenlegi terveik a piszoárok átalakításán alapulnak, ami így csak a férfiakat célozva lefelezi az elérhető teljes vizelet tömeget.

A kutatók szerint a technológiában megvan a lehetőség arra, hogy teljesen átformálja azt, hogy a társadalom hogyan tekint ezekre a végtermékekre és egy új környezetbarát újrafeldolgozási módot tehet elérhetővé.

Forrás: sciencedirect.com ; sciencedirect.com ; sciencedirect.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.