Kategóriák Tech

Emberi vizeletből készült a világ első bio-téglája

A Fokváros Egyetem kutatói elkészítették a világ első emberi vizeletből készített bio-tégláját. A téglákat mikrobiális karbonát kicsapás révén készítették – ami például a kagylók vázképzéséhez hasonló folyamat.

Jelen esetben homokon képeztek baktérium kolóniákat, melyek ureáz enzimet választanak ki, ami a vizeletben lévő karbamidot bontja le, miközben kalcium karbonát is képződik. Ez a karbonát összeköti a homok szemcséit és egy kemény szilárd anyaggá formálja azt.

Az elmúlt hónapokban a kutatók több bio-tégla alakot és összetételt leteszteltek, hogy megtalálják azt, ami legjobban használható építkezéshez. A bio-téglák kifejlesztése a környezetvédők számára is jó hír mivel a téglák formába öntése szoba-hőmérsékleten is lehetséges, amíg a hagyományos téglákat 1400°C-on égetik ki – ami a felfűtés során szén-dioxid kibocsátással jár együtt.

A kutatók elmondása szerint a bio-téglák tulajdonságait az adataik segítségével az igényeknek megfelelően tudják majd igazítani.

Az vizeletből történő tégla készítését már az évekkel ezelőtt is tesztelték az Egyesült Államokban , viszont akkor még szintetikus vizeletet használtak, amit most valódi emberi vizeletre cseréltek. A módszernek nagy jelentősége lehet a víztisztításban is.

A technológia egy másik fontos jellemzője, hogy a bio-téglák mellet melléktermékként olyan nitrogén és foszfor tartalmú vegyületek is képződnek, melyeket a mezőgazdaságban műtrágyaként is fel lehet használni.

A kutatók elmondása szerint, amíg a vizelet csak a szennyvíz kevesebb mint egy százalékát teszi ki, addig a szennyvíz nitrogén tartalmának 80 foszfor tartalmának 56 és kálium tartalmának 63 százaléka származik belőle.

A vizeletben lévő foszfor 97 százalékát kalcium foszfáttá lehet alakítani , ami a jelenleg forgalomba lévő műtrágyák legtöbbjének egyik alapvető alkotó anyaga. Ez azért is bír nagy jelentőséggel mivel a természetes foszfát lelőhelyeket egyre jobban apadnak a műtrágyák használatának terjedésével.

A kutatók egy olyan folyamatot dolgoztak ki, ami során a vizeletből először kivonják a szilárd műtrágyákhoz szükséges anyagokat, majd az ezután megmaradt folyadékot baktériumok által végrehajtott biológiai folyamatoknak teszik ki, melyek a folyadék karbonát és kalcium tartalmának kivonását célozzák. Mindez után a fennmaradó folyadékból egy további műtrágyát tudnak készíteni.

A teljes folyamat így nem termelne egyáltalán szemetet, mivel a teljes vizeletet három hasznos termékké alakítanák.

Azonban a technológia bevezetésének megvannak a maga korlátai; például az egyik fő probléma a vizelet összegyűjtésének és szállításának problémája, amin a kutatócsapat egy része már gőzerővel dolgozik is, viszont a jelenlegi terveik a piszoárok átalakításán alapulnak, ami így csak a férfiakat célozva lefelezi az elérhető teljes vizelet tömeget.

A kutatók szerint a technológiában megvan a lehetőség arra, hogy teljesen átformálja azt, hogy a társadalom hogyan tekint ezekre a végtermékekre és egy új környezetbarát újrafeldolgozási módot tehet elérhetővé.

Forrás: sciencedirect.com ; sciencedirect.com ; sciencedirect.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.