Ennyi műanyagot gyártott az emberiség eddig

Egy új tanulmány szerint az ötvenes évek óta, amikor megindult a szintetikus anyagok nagyméretű termelése, az emberek összesen 8,3 milliárd tonnányi műanyagot gyártottak, és ennek a nagy része mára hulladéklerakókban és a természetben található.

A kutatást a Georgia Egyetem, Kalifornia Egyetem és a Sea Oktatási Szövetség kutatói által vezettett felmérés az első globális méretű vizsgálata volt a műanyag termelésének, használatának és az azt követő sorsának.

A kutatók azt találták hogy 2015-re az emberek már 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottak és ebből 6,3 milliárd tonnányi már hulladékká vált. Ennek a hulladéknak 9%-át újrahasznosítják, 12%-át elégetik a maradék 79% pedig a szeméttelepeken és a környezetben gyűlik össze.

Ha ez a jelenlegi tendencia megmarad akkor 2050-re a kimutatás szerint 12 milliárd tonnányi műanyag lesz majd a szeméttelepeken és a környezetben szétszórtan. Csak hogy jobb képet adjunk ennek a szemétnek a méreteiről, ez a 12 milliárd tonna, 35 000-szer olyan nehéz mint az Empire State Building.

“A legtöbb műanyag természetes módon nem lebomló, így az emberek által eddig termelt műanyag velünk marad több száz vagy akár több ezer évig is,” mondta Jenna Jambeck, a tanulmány társszerzője. “A becsléseink kihangsúlyozzák hogy kritikusan kell viszonyulnunk az általunk használt anyagokhoz hulladékgazdálkodási szempontból is.”

A kutatók gyanták, rostok és adalékanyagok termelési mutatóit egyesítették több iparágon átfogóan és típusuk és felhasználási területük szerint csoportosították őket.

A globális termelés 1950-es évtől évi 2 millió tonnányi műanyagról 2015-re 400 millió tonnányi évi műanyagra emelkedett, ezzel felülmúlva a legtöbb ember által termelt anyagot – az építőipar anyagai, az acélt és a cementet nem tudta felülmúlni.

De amíg az acél és a cement elsődleges felhasználási területe az épületek, addig a műanyagé a csomagolás, amit egyszer használnak és utána kidobnak.

“Az összes acéltermelés nagyjából fele megy az építőiparba, ahol ezután évtizedekig használják ellentétben a műanyaggal,” mondta Roland Geyer, a tanulmány vezető szerzője. “A műanyagok fele válik szemétté négy vagy kevesebb év használat után.”

És a műanyag termelés nem mutatja jelét a lelassulásnak. Az 1950 és 2015 között termelt összes műanyag felét a 2015 előtti 13 évben állították elő.

“Mi meg szeretnénk teremteni az alapjait a fenntartható anyaggazdálkodásnak,” mondta Geyer. “Egyszerűen szólva, nem lehet azt igazgatni, amit nem mérnek, ezért úgy gondoljuk, hogy a szabályozás a számok ismeretével tájékozottabbá és tárgyilagosabbá válik.”

Ugyanennek a csapatnak egy korábbi tanulmányában azt igyekeztek kideríteni hogy mennyi műanyag kerül az óceánba és arra a következtetésre jutottak hogy ez a szám 2010-ben megközelítőleg 8 millió tonna volt.

“Vannak olyan ma élő emberek, akik még emlékeznek egy műanyag nélküli világra,” mondta Jambeck. “De annyira elterjedtek, hogy már nem mehetünk sehova anélkül hogy műanyag szemetet találnánk a környezetbe, köztük az óceánokba is.”

A kutatók azt is kiemelték hogy nem a műanyag eltávolítását szeretnék, hanem hogy kritikusabban visszanyúljunk a műanyag felhasználásához és használat utáni értékéhez.

“Vannak olyan területek melyeknek a műanyag használata nélkülözhetetlen, főleg azoknál a termékeknél, ahol a strapabírás fontos,” mondta Kara Lavender Law, a tanulmány egy másik társszerzője. “De úgy gondolom hogy meg kell fontolnunk a műanyag pazarló használatát és fel kell tennünk a kérdést magunknak hogy mikor éri meg ezeket az anyagokat használni.”

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.