Etikai kérdéseket feszeget a magzatok genetikai vizsgálatának fejlődése

Két biotechnológiai cég bejelentése szerint hamarosan valósággá válhat, hogy a szülők kiválogassák milyen tulajdonságokat szeretnék a gyermekeikben viszontlátni.

A MyOme és a Genomic Prediction nevű cégek olyan technológiákon dolgoznak, melyeket reményeik szerint mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézményeknek tudnak majd eladni, hogy a közeljövőben lehetővé tegyék a terhesség megszakítását, amennyiben a magzatnak nem kívánt tulajdonságai lesznek – például fejlődési rendellenesség vagy alacsony intelligencia.

A mesterséges megtermékenyítéskor a magzatok genetikai vizsgálata az elmúlt majdnem 30 évben már rutinnak számít – kiemelten a kromoszómák rendellenességeit igyekeznek kiszűrni velük. Azonban a tesztek eddig igen korlátozottak voltak ezért új technológiai fejlesztésekre volt szükség, hogy más lehetőségeket is megvizsgáljanak – például bizonyos nem kívánt tulajdonságokat.

Kiemelten két új lehetőség lehet a közeljövőben elérhető a mesterséges megtermékenyítést választó párok számára. Az elsőben mindkét szülőtől és a magzattól is genetikai mintát vesznek és egy számítógépes algoritmus segítségével egy teljesebb kromoszóma profilt tudnak készíteni a magzatról, mint a korábbi technikák. A másik technológia a magzat DNS-ére fókuszál, melynek vizsgálati eredményeit egy direkt erre a célra kifejlesztett gépi tanulási algoritmussal értékelik ki, ami képes azonosítani a DNS bizonyos mintáit, ezáltal megállapítva, hogy az utód mennyire lesz majd hajlamos bizonyos betegségekre.

Az új technológiák eddig elérhetetlen betekintést engednek a szülőknek abba, hogy milyen tulajdonságai lehetnek a potenciális utódaiknak, viszont a biotechnológia folyamatos fejlődése egyre nehezebb döntések elé állíthatják őket. Például a biotechnológiai cégek magabiztosak abban, hogy nemsokára lehetővé válhat a magzatok jövőbeli intelligenciának az eddiginél sokkal pontosabb előrejelzése. Ez viszont komoly etikai kérdéseket vet fel; megengedhető-e a lehetséges magzatok szűrése a potenciális intelligencia vagy akár olyan megjelenésbeli tulajdonság szerint is, mint szem- és hajszín.

A cégek szóvivői még óvatosak és a nyilatkozataik szerint a jelenlegi technológiát még csak a betegségek szűrésére használják. Azonban a technológia kritizálói szerint csak idő kérdése, hogy megjelenjenek  a “dizájner babák”.

Kép: economist.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.