Kategóriák Egészség

Ez a felfedezés gyógyírt jelenthet az autizmus spektrumban érintettek számára

Egy szokatlan, nem konvencionális megközelítés révén kutatóknak sikerült helyreállítani a autizmus spektrumzavar (ASD) genetikai, környezeti és idiopátiás egérmodelljeinek szociális viselkedését.

A Baylor Orvosi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a Lactobacillus reuteri baktérium alkalmazása képes olyan agyi változásokat kiváltani, ami a vagus (bolygóideg) és az oxitocin-dopamin jutalmazó rendszer mechanizmusain keresztül helyreállítja a betegség által okozott szociális problémákat.

Az eredmények alapján a kutatók nagy reményeket látnak abban, hogy újszerű terápiákkal, a bél mikrobiom módosításával kezelhetővé válhatnak bizonyos neurológiai rendellenességek.

A kutatók még egy 2016-os kísérletsorozat alatt vették észre, hogy a magas zsírtartalmú étrenden tartott nőstényegerek utódai szociális problémákkal küzdtek. További vizsgálatok arra utaltak, hogy a problémát az utódok bélrendszerében az átlagnál lényegesen alacsonyabb mértékben jelenlévő L. reuteri baktériumok okozhatják. Ami viszont ennél fontosabb, az az, hogy a kutatók arra is rájöttek, hogy a baktériumok szintjének helyreállításával visszafordíthatók a korábban észlelt szociális problémák.

Az autizmus spektrum e modellje azonban csak az állapot számos mögöttes mechanizmusának egyikét képviseli,  ezért a kutatók most megvizsgálták, hogy eredményeik más, egyéb eredetű modellekre is alkalmazhatók-e.

Az autizmusnak genetikai, környezeti és idiopátiás (eddig ismeretlen eredetű) okai lehetnek, és mindhárom modellezésére folytattak már egérkísérleteket. Ez tökéletes lehetőséget biztosított a kutatók számára, hogy megvizsgálják, a L. reuteri baktériumok segítségével az autizmus ezen változatainál is helyreállíthatóak-e a társas viselkedés problémái.

Meglepő módon a kutatók azt tapasztalták, hogy az összes vizsgált egérnél javulást okozott a L. reuteri baktériumok szintjének helyreállítása, ami arra utal, hogy a módszer a kiváltó okoktól függetlenül segíthet az autizmus spektrummal érintetteken.

További vizsgálatok arra is választ adtak, hogy a baktérium a bélrendszert és az agyat összekötő vagus idegen keresztül fejti ki jótékony hatását.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a vagus idegnek szerepe van az oxitocin hormon felszabadításában, amely pedig az agy jutalmazó-központjaiban jelenlévő oxitocin receptorokhoz kapcsolódva társas interakciókra ösztönzi az embert.

A vagus ideg és az oxitocin a L. reuteri baktériumok által kiváltott pozitív hatásban betöltött szerepének bizonyítására a kutatók megszakították az ideget és zavart keltettek az oxitocin rendszer működésében is.

Az eredmények szerint a vagus ideg megszakításával a baktérium már nem volt képes helyreállítani a társas viselkedést, úgyszintén az oxitocin receptorokkal genetikai okokból nem rendelkező, vagy azoktól gyógyszeres úton megfosztott egereknél szintén nem volt hatása a baktériumok jelenlétének.

A kutatók szerint a felfedezésnek nagy jelentősége van az agy és a bélrendszer közötti kapcsolat mechanizmusának feltérképezésében, ami szerintük kulcsfontosságú lehet több ma még kezelhetetlennek tűnő neurológiai probléma megoldásában.

Az eredmények ezen felül tovább erősítik azt az egyre több bizonyítást nyerő elméletet, miszerint az emésztőrendszerben élő baktériumok komoly szereppel bírnak a neurológiai folyamatokban is.

Ezen felül az felfedezés gyökeresen megváltoztathatja azt is, hogy hogyan tekintünk az autizmus spektrumra – így komoly hatással lehet rengeteg ember életére is.

Forrás: cell.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.