Ez a kis trópusi hal úgy tűnik átment az öntudat teszten

Egy nemzetközi kutatócsapat felfedezett egy kis méretű trópusi halfajtát, ami képes sikeresen átmenni a klasszikus öntudat próbán.

A Gordon Gallup által a 70-es években kifejlesztett teszt még ma is az öntudat megállapításának arany standardja. A kísérletben a kutatók egy jelet raknak az állat arcára és egy tükröt mutatnak neki. Amennyiben az állat valamilyen próbálkozást mutat a jel eltávolítására, azzal azt mutatja, hogy képes volt felismerni, hogy a tükörben valójában magát látta. A teszt megszületése óta eltelt években, csak egy pár olyan állatfajt találtak, ami képes átmenni rajta. Az emberek mellet a tesztet sikeresen teljesítők között vannak, a csimpánzok, a bonobók, az orangutánok, a delfinek, az elefántok és a galambok. Bizonyos állatfajok eredményei vita tárgyát képezik a tudományos közösségben.

Most a kutatók a viszonylag ismeretlen tisztogatóhalat – egy apró trópusi halfajt – vizsgálták meg. Korábbi kutatások már megmutatták, hogy ezeknek a halaknak igen jó a látása és más halak testén élősködő parazitákra vadásznak. A halak ezen felül igen területvédő természetűek.

Hogy teszteljék a halakat a kutatók több példányt helyeztek egy tükörrel ellátott akváriumba és végignézték, hogy hogyan reagálnak az állatok. Ahogy az várható volt, a halak igyekeztek megvédeni a területüket – és a tükörképükkel szemben is agresszíven viselkedtek. Egy kis idő után azonban a kutatók különleges viselkedésre lettek figyelmesek, a halak úgy mozogtak a tükör előtt mintha jobban szemre akarnák vételezni magukat.

A kutatók ezután egy megjelölték a teszt hal fejét – amit a hal csak a tükörből láthatott. A kutatók elmondása szerint a teszt halak közül néhányan több ideig vizsgálták a tükörképüket és néhányan a jel helyén kezdték az üveghez és a homokhoz dörzsölni a fejüket – mintha el akarnák távolítani a jelet. A csapat szerint ez a viselkedés igazolja, hogy a halak átmentek az öntudat teszten – mivel felismerték, hogy a tükörben látott hal valójában önmaguk tükörképe.

Azonban még további tesztekre lesz szükség, hogy bebizonyítsák a különösen viselkedő halak nem csak egy közeli halon élősködő parazitát akarták megkaparintani a viselkedésükkel.

Forrás: biorxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.