Ez a mesterséges intelligencia megmondja, meddig élnek még a betegek

Meglehet, hogy az élet utolsó szakaszában a deep learning segítségével fejleszthető a beteggondozás. Egy sikeres előzetes tanulmány során egy MI program nagy pontossággal határozta meg, hogy a betegek meddig fognak élni.

A kutatás a Stanford Egyetem csapatának köszönhető, akik az algoritmus segítségével igyekeztek meghatározni, hogy az idős emberek meddig fognak élni. A csapatnak ezzel az a célja, hogy javítsa a kritikusa állapotban lévő betegek ellátásának időzítését és hatásfokát.  Míg a felmérések alapján az emberek 80%-a szeretné az utolsó napjait otthon a családjával tölteni, ez csupán az esetek 20%-ában valósul meg. Ennek sokkal valószínűbb helyszíne viszont egy kórház, ahol a beteget agresszív kezeléseknek vetik alá.

Az algoritmussal a kutatóknak nem az a célja, hogy felváltsák a doktorokat, hanem hogy pontos eszközt adjanak a kezükbe, amellyel pontosíthatják prognózisukat, illetve javíthatja a betegek hozzáférését a palliatív ellátáshoz.

A palliatív ellátást általában akkor kezdik meg, amikor már valószínűtlennek tűnik, hogy a beteg egy évnél tovább fog élni és a kezelésnek az a lényege, hogy a beteg utolsó hónapjait a lehető legfájdalommentesebbé tegye. Az ellátás a fizikai tünetek mellet – rosszullét, fájdalom – a mentális tüneteket – félelem, zavartság – is igyekszik enyhíteni, miközben igyekszik tiszteletben tartani a betegek és családjuk társadalmi, kulturális és lelki szükségleteit.

A palliatív ellátás időzítése azonban most még problémát jelent: ha túl hamar kezdik meg, szükségtelen kiadásokat okoz az egészségügyi rendszerben, azonban ha túl későn, akkor a beteg már lehet, hogy nem éri meg az ellátás kezdetét.

Ez a probléma arra vezethető vissza, hogy az előrejelzések során rengeteg nagyon összetett tényezőt figyelembe kell venni az orvosoknak – úgymint a betegek és felmenőik kórtörténete, a különböző gyógyszerekre adott reakcióik és a betegségük természete.

A kutatók a Deep Learning (mély tanulás) technológiáját használták fel, ami neurális hálózatok segítségével szűri és tanulja a nagy mennyiségű adatokat. A rendszert a Stanford Kórház korábbi év elektronikus egészségügyi nyilvántartás (EHR) adatain képezték – megközelítőleg 2 millió beteg adatai -, aminek végül egy 18 rétegből álló neurális hálózat lett a végeredménye, ami a betegek EHR adatai megadása után megmondja annak a valószínűségét hogy az elkövetkező 3-12 hónapban meghalnak.

Az eredmények alapján az algoritmus kitűnő eredményeket mutatott, azonban megjelent nála is a mesterséges intelligenciát fejlesztő tudósok által csak “fekete doboz” problémának nevezett jelenség – ami akkor áll fent, amikor a gép képes megoldani egy adott problémát, azonban nem egyértelmű hogy hogyan jutott el a következtetésig.

Szerencsére viszont ebben az esetben az algoritmus előrejelzései mögötti érvelése nem túl lényeges, ameddig azok pontosabbak az emberi szakemberek becslésénél. A pontosság javulása mind az egészségügyi költségeknek mind pedig a betegek előnyös.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.