Ez a moha lehet az új orvosi marihuána

Az ETH Zürich és a Bern Egyetem kutatócsapata most először vizsgálta meg a kannabiszban található THC-hez nagyon hasonló vegyületet, ami a májmohában van jelen. Ezt a pszichoaktív vegyületet jelenleg legálisan lehet fogyasztani és a kutatók szerint a fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása lényegesen jobb lehet mint a THC-nek.

Jelenleg a kannabiszból készített kivonatok orvosi célra történő használata komoly vitákat okozott a világ különböző országaiban. Svájcban az emberek többsége támogatja, hogy nagyobb erővel kutassák a kannabisz lehetséges jótékony hatásait. Azokban az országokban, ahol a kannabisz orvosi célra történő használata elérhető, ott a szert használatát általában fájdalomra, izomgörcsökre, szédülésre és étvágyvesztésre szokták javasolni.

Azonban a THC pszichoaktív hatása miatt mellékhatásokat válthat ki. A vegyületet eredetileg még 1964-ben különítették el az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatói és a THC-t azóta a kannabiszon kívül semmilyen másik növényben nem találták meg. 1994-ben viszont egy japán vegyész, Yoshinori Asakawa, felfedezett egy a THC-hez nagyon hasonlító vegyületet a Radula perrottetii májmohában. A vegyület a növény után a perrottetinene nevet kapta és szerkezetét tekintve térbeli különbségek és egy plusz benzilcsoportban tér el a THC-től.

Néhány évvel ezelőtt Jürg Gertsch, a Bern Egyetemtől, felfigyelt rá, hogy a májmohát az interneten úgy hirdetik, mint ‘a marihuána legális alternatívája.’ Ekkor viszont még semmit nem lehetett tudni a szer hatásairól. Emiatt a kutatók közreműködésre léptek a ETH Zürich vegyészeivel, hogy biokémiailag és farmakológiailag is összehasonlítsák a THC-t és a perrottetinene-t.

Modellállatok segítségével a kutatók demonstrálták, hogy a perrottetinene könnyedén el tud jutni az agyba, ahol kannabinoid receptorokat aktivál – hasonlóan a THC-hez. Ezen felül a szer komoly gyulladáscsökkentő hatást is mutatott az agyban, ami orvosi szempontból is érdekessé teszi a vegyületet. A két vegyület hasonló hatásának különlegességét mutatja az is, hogy az őket termelő növényeket 300 millió évnyi evolúció választja el egymástól – ami alapján a vegyületek valószínűleg egymástól függetlenül jöttek alakultak ki.

A perrottetinene az eredmények szerint gyengébb pszichoaktív hatásokkal rendelkezik mint a THC, ami így kisebb koncentrációban is hatásos lehet krónikus betegségek kezelésére. Azonban a THC-t csak nagyon ritkán használják krónikus betegségek kezelésére, mivel a használatának komoly pszichoaktív hatásai vannak és a szer a legtöbb országban illegális vagy csak korlátozottan elérhető. Emiatt a pszichoaktívan gyengébb viszont gyulladáscsökkentő hatását tekintve erősebb perrottetinene jó kiindulási alapot jelenthet több gyógyszernek.

A kutatók szerint, az eddigi eredmények a májmoha kivonat terén igen biztatóak, azonban még hosszú klinikai vizsgálatokra lesz szükség, hogy igazolják a hatásukat. Ezek a vizsgálatok a gyógyászati felhasználás mellett a kannabinoid kutatásban is fontos szerepet játszhatnak majd.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.