Ez a technika praktikussá teheti az agyi implantátumokat

A testi fogyatékossággal küzdőket segítő, laboratóriumban tesztelt agyi implantátumokkal folytatott kísérletek, lehetővé teszik egy lebénult ember számára, hogy egy robot kar segítségével kávét igyon, vagy egy vak ember fény pontokat lásson. Ezek mind bizonyítják az aggyal összekapcsolt számítógépek jelentőségét. Viszont a beültetett elektródák, amiket ezeknél a vizsgálatoknál alkalmaznak, idővel használhatatlanná válnak, mivel a hegszövetek formálódása tönkreteszi a kapcsolatukat az agysejtekkel.

A jövő hónapban egy új kísérletsorozat fog elindulni majmoknál ami során egy új implantátumot használnak arra, hogy adatokat juttassanak a majmok agyába az előbb említett probléma nélkül. A projekt végcélja egy olyan készülék, amivel hosszútávon vissza hozhatóvá válhat egy vak ember látása.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatóinak új implantátuma az agy felületéhez ér hozzá anélkül, hogy az behatolna a szervbe. A hajra emlékeztető berendezésben lévő mikroszkopikus tekercsek fogják előállítani azt az erős és célzott mágneses mezőt, amivel elektromos aktivitást váltanak ki az agyszövet bizonyos területein. Az implantátumot az agyba ültetve is tesztelni fogják, összehasonlítási alap gyanánt.

Az eszköz a majmok vizuális agykérgét fogja stimulálni, és a céljuk olyan inger kiváltása, amit a szemből érkező jelek váltanának ki alap esetben – létrehozva egy látáshoz hasonló érzést a szemből érkező jelek nélkül. A cél az, hogy egy kamera jeleit alakítsák agyi aktivitássá. A korábban használt elektródákhoz képest az itt használt tekercsek hatásfoka nem csökken az idő múlásával sem és a keltett mágneses mezőnek sem okoz problémát ha szövetek alakulnak ki körülötte, ami az elektromos áramnak már problémát jelentene.

A három éves projektet a BRAIN kezdeményezés több millió dollárral támogatja. “Végső soron azt reméljük, hogy lesznek olyan majmaink amik képesek lesznek átjutni egy labirintuson, csak a fény és sötétség vagy alapvető geometriai minták segítségével,” mondta Bernard Casse, PARC kutató intézet kutatója, ahol az implantátum első tervrajzai készültek.

A PARC tervei alapján készült implantátumokat egereken tesztelik a kutatók a Massachusettsi Általános Kórházban. Tavaly decemberben a kutatók már sikeresen megmutatták, hogy a tekercsek működése bajusz mozgást váltott ki az állatoknál a neuronok stimulálásával. Közben a Floridai Egyetem kutatói, egy együttműködés keretei között, az implantátum hosszú távú stabilitását vizsgálják patkányokkal.

Tedd Coleman, a Kalifornia Egyetem docense, azt mondta hogy az új megközelítés bíztató viszont még idő kell neki, hogy kiderüljön hogyan is lesz használható emberek esetében. Viszont ha a technológia hasznosnak bizonyul a felhasználása nem fog csupán az agyra korlátozódni.

“Lehetnek más felhasználási módjai a test más részein is,” mondta Coleman. Elmondása szerint a parányi tekercseket akár az emberi emésztőrendszernél is be lehet vetni, hogy segítsenek azoknak az embereknek akiknek az bélrendszere nem mozgatja úgy az ételt ahogy kellene. Emellett Casse a mellkasban lévő vagus idegre is ki akarja próbálni a technológiát, amitől a PTSD irányítás alatt tartását remélik.

Forrás: technologyreview.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.