Ez a vegyület segíthet egészségesebbé tenni az öregedést

A kutatók már hosszú ideje ismerik, hogy a kalóriabevitel korlátozásával lelassíthatóak az öregedés jelei. Ezt muslicákon, fonalférgeken, rágcsálókon és embereken is igazolták és kimutatták, hogy a kalóriamegvonásnak rengeteg hasznos tünete lehet, bizonyos esetekben az élettartamot is meghosszabbíthatja.

Azonban egészségügyi szempontból a kalóriabevitel csökkentése bizonyos embereknél nehezen kivitelezhető vagy akár veszélye is lehet.

Viszont a Colorado Egyetem új tanulmánya szerint, amikor az emberek a nikotinamid-ribozid (NR) nevű természetes étrend-kiegészítőt szedik napi szinten, akkor a kalória bevitel csökkentésének hatásai jelennek meg náluk, aktiválva azokat a kémiai útvonalakat, amik a jótékony hatásokhoz vezetnek.

A kutatás során arra is rájöttek, hogy a vegyület javítja a vérnyomást és az szív és érrendszer egészségét – különösen azoknál, akiknek enyhén magas a vérnyomása.

“Ez volt az első olyan tanulmány, ami során hosszú ideig ezt az újszerű vegyületet adták embereknek,” mondta Douglas Seals, a tanulmány rangidős szerzője. “Azt találtuk, hogy az vegyületet jól tolerálják és látszólag aktivál néhányat azok közül a biológiai útvonalak közül, amiket a kalóriabevitel csökkentése is aktiválna.”

A kutatók a tanulmányban 24 egészséges és sovány 55 és 79 év közötti nőt és férfit vizsgáltak. A résztvevők fele placebót kapott a 6 hetes kísérleti időszak alatt, amíg a második hat hetes kísérleti időszak alatt napi kétszer 500 mg nikotinamid-ribozid kloridot. A másik csoportnál épp fordított volt a helyzet – ők az első időszakban kaptak NR-t és a másodikban placebót.

Minden időszak után a kutatók vérmintákat vettek és pszichológiai vizsgálatoknak is alávetették a résztvevőket – akiknél nem jelentkezett semmi komoly mellékhatás.

Az eredmények szerint napi 1000 mg NR bevételével 60%-al megemelkedett egy másik vegyület a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) szintje. A NAD+ szükséges a sirtuin enzimek aktiválásához – melyek aktivitását tartják felelősnek a kalória korlátozás pozitív hatásaiért. Az enzim rengeteg anyagcsere-folyamatban részt vesz az emberi test különböző részein, azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken a szintje.

A kutatók elmélete szerint a szervezet egy evolúciós túlélési mechanizmus miatt igyekszik megőrizni a NAD+-ot a kalóriában szegény időszakok alatt. Azonban újnak számít az az ötlet, hogy a NR-hez hasonló NAD+ előanyagokka megemelhető a NAD+ szint, ami elősegítheti az egészséges öregedést.

“Az ötlet az, hogy NR-t adva az idős felnőtteknek, nemcsak visszaadunk valamit, amit az öregedés során elvesztettek, de lehetséges módon megemelhetjük azoknak az enzimeknek az aktivitását, melyek a testünk stressztől való megóvásában segítenek,” mondta Chris Martens, a tanulmány vezető szerzője.

Az új vizsgálat azt is kimutatta, hogy a megemelkedett vérnyomás vagy az 1. fokú magas vérnyomás (120-139 / 80-89 hüvelyk) esetében a szisztolés vérnyomás körülbelül 10 ponttal volt alacsonyabb a kiegészítés után. Egy ilyen csepp a szívinfarktus-kockázat 25 százalékos csökkenéséhez vezethet. A kutatók szerint, ha sikerül egy nagyobb klinikai vizsgálaton is igazolniuk ezt a hatást, akkor annak hatalmas jelentősége lehet az orvoslásban.

A szerzők szerint az NR-hez hasonló hatású vegyületek egy további lehetőséget adnak a magas vérnyomással küzdő emberek számára – különösen azoknak, akiknek a vérnyomása nem elég magas ahhoz, hogy az gyógyszeres kezelést vonjon maga után, azonban mégis nagyobb náluk a szívroham kockázata.

A kutatás most még csak előzetes jellegű és még nem teszi lehetővé, hogy komoly következtetéseket vonjanak le belőle, azonban nagyon jó kiindulási pontot jelent a jövőben tervezett klinikai vizsgálatok számára.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.