Ez az antibiotikum végez az elöregedett sejtekkel

Egy új brit kutatás szerint bizonyos antibiotikumok segítségével meghosszabbítható az emberek élettartama.

Genetikai vizsgálatokkal már korábban igazolták, hogy a már osztódásra nem képes ‘elöregedett’ sejtek eltávolításával modell állatoknál megelőzhető a korhoz köthető betegségek megjelenése.

Most viszont egy emberi bőr- és tüdősejt kultúrákon végzett kutatás megmutatta, hogy a már ma is forgalomban lévő azitromicin antibiotikumok képesek hatásosan célba venni és kivégezni az elöregedett sejteket.

Az antibiotikum még alacsony koncentrációban is 97 százalékos hatásfokkal végzett az elöregedett sejtekkel – amíg az egészséges sejteknek nem ártott. A kutatók szerint ez egy hatalmas előrelépést jelent a korhoz köthető betegségek kezelésében és megelőzésében, mivel az antibiotikum már ma is elterjedtek.

Az azitromicint egy enyhe antibiotikum, amiről megmutatták, hogy a cisztás fibrózisban szenvedő betegek élettartamát akár több évvel is kitolhatja. Eredetileg, úgy gondolták, hogy ez a pozitív hatás a káros baktériumok kiirtása miatt jelenik meg, viszont az új tesztek már más képet festenek.

Az értelmezés szerint az antibiotikum azokat az idő előtt megjelenő elöregedett sejtekkel végez, amiknek a betegségben is szerepük van.

Amennyiben az elmélet igazolást nyer, azzal egy olcsó és már ma is elérhető módszert kaphatunk, amivel leküzdhetőek a sejtünkben felhalmozódó káros elöregedett sejtek – ezzel megelőzve a hozzájuk köthető betegségeket; mint a rák, szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség és a demencia.

A kutatás eredményei szerint, az antibiotikumok úgy végeznek az elöregedett sejtekkel, hogy változást okoznak az anyagcseréjükbe, aminek hatására természetes sejthalál éri őket.

A kutatók az antibiotikum felépítését is megvizsgálva egy másik hasonló hatású antibiotikumot találtak – a roxitromicint -, ami szintén képes végezni az elöregedett sejtekkel, viszont kevésbé célzott módon.

Forrás: aging-us.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.