Kategóriák Tech

Ez az új anyag a körülmények függvényében átengedi vagy elzárja a hőt

Most először hoztak létre olyan anyagot, ami a külső hőmérséklet alapján változtatja meg a hővezető képességeit – egy meleg nyári napon hűt minket, amíg télen szigetel és megtartja a meleget.

A Maryland Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan anyagot, ami automatikusan szabályozza hőáteresztő tulajdonságait. Meleg és nedves környezetben a szövet kiengedi a testünk által kibocsátott infravörös sugárzást – hőt -, amíg hidegebb és szárazabb környezetben a szövet hőáteresztő képessége csökken.

A szövetet olyan különlegesen, ebből a célból kifejlesztett fonálból hozták létre, amit vezető fémmel vontak be. Melegben a fonal összehúzódik és a borítása miatt megváltozik az anyaga és az infravörös sugárzás interakciója.

A fonalat pedig kettő szintetikus anyagból állították elő; az egyik víz szívó a másik pedig víz taszító tulajdonságokkal rendelkezik. A fonalat fémes vezető, rendkívül könnyű, szén nanocsövekkel borították be. Mivel a fonál fel is szívja a vizet meg el is taszítja, így ha például egy izzadó test közelébe kerül akkora az őt érő víz hatására a szálak összesűrűsödnek. Ez egyrészt megnyitja az anyag pólusait – ami lehetővé teszi a hő kiáramlását -, valamint megváltoztatja a szén nanocső borítás elektromágneses tulajdonságait is – ami miatt másképp reagál az infravörös sugárzással.

A két anyag arányának optimalizálásával a kutatók elérték azt, hogy az anyag szinte azonnal reagáljon a hőmérséklet változásra – ami termékre fordítva azt jelentheti, hogy még mielőtt kimelegednénk, a ruha már elkezd hűteni bennünket, amíg kihűlésünkre javítja a hőszigeteltségét.

Amikor hűvös és száraz a környezet, a szövetben levő szálak lazák (bal oldalon)így több hőt tart benn. Melegebb körülmények között a szálak megfeszülnek (jobb oldalon), így az anyag hőáteresztő tulajdonsága megnő.

Az emberi test már önmagában is kiemelkedő hőleadó képességekkel rendelkezik, viszont a hőleadásunk szabályozásához ruhákra volt szükségünk, melyek megvédenek a kihűléstől.

Amíg még több munkára lesz szükség, hogy az új szövet gyártása anyagilag is megérje, a kutatók elmondása szerint az elkészítéséhez szükséges anyagok már ma is forgalomba vannak és a fonal bevonása egy színezési folyamat átalakításával is lehetséges lehet.

A valódi kérdés azonban az, hogy a szövet felhasználásával készült ruhák képesek-e jobb és kényelmesebb alternatívát nyújtani a pulóverünk vagy kabátunk levételével szemben.

Forrás: science.sciencemag.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.