Ez az új anyag a körülmények függvényében átengedi vagy elzárja a hőt

Most először hoztak létre olyan anyagot, ami a külső hőmérséklet alapján változtatja meg a hővezető képességeit – egy meleg nyári napon hűt minket, amíg télen szigetel és megtartja a meleget.

A Maryland Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan anyagot, ami automatikusan szabályozza hőáteresztő tulajdonságait. Meleg és nedves környezetben a szövet kiengedi a testünk által kibocsátott infravörös sugárzást – hőt -, amíg hidegebb és szárazabb környezetben a szövet hőáteresztő képessége csökken.

A szövetet olyan különlegesen, ebből a célból kifejlesztett fonálból hozták létre, amit vezető fémmel vontak be. Melegben a fonal összehúzódik és a borítása miatt megváltozik az anyaga és az infravörös sugárzás interakciója.

A fonalat pedig kettő szintetikus anyagból állították elő; az egyik víz szívó a másik pedig víz taszító tulajdonságokkal rendelkezik. A fonalat fémes vezető, rendkívül könnyű, szén nanocsövekkel borították be. Mivel a fonál fel is szívja a vizet meg el is taszítja, így ha például egy izzadó test közelébe kerül akkora az őt érő víz hatására a szálak összesűrűsödnek. Ez egyrészt megnyitja az anyag pólusait – ami lehetővé teszi a hő kiáramlását -, valamint megváltoztatja a szén nanocső borítás elektromágneses tulajdonságait is – ami miatt másképp reagál az infravörös sugárzással.

A két anyag arányának optimalizálásával a kutatók elérték azt, hogy az anyag szinte azonnal reagáljon a hőmérséklet változásra – ami termékre fordítva azt jelentheti, hogy még mielőtt kimelegednénk, a ruha már elkezd hűteni bennünket, amíg kihűlésünkre javítja a hőszigeteltségét.

Amikor hűvös és száraz a környezet, a szövetben levő szálak lazák (bal oldalon)így több hőt tart benn. Melegebb körülmények között a szálak megfeszülnek (jobb oldalon), így az anyag hőáteresztő tulajdonsága megnő.

Az emberi test már önmagában is kiemelkedő hőleadó képességekkel rendelkezik, viszont a hőleadásunk szabályozásához ruhákra volt szükségünk, melyek megvédenek a kihűléstől.

Amíg még több munkára lesz szükség, hogy az új szövet gyártása anyagilag is megérje, a kutatók elmondása szerint az elkészítéséhez szükséges anyagok már ma is forgalomba vannak és a fonal bevonása egy színezési folyamat átalakításával is lehetséges lehet.

A valódi kérdés azonban az, hogy a szövet felhasználásával készült ruhák képesek-e jobb és kényelmesebb alternatívát nyújtani a pulóverünk vagy kabátunk levételével szemben.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.