Kategóriák Tech

Ez az új anyag a körülmények függvényében átengedi vagy elzárja a hőt

Most először hoztak létre olyan anyagot, ami a külső hőmérséklet alapján változtatja meg a hővezető képességeit – egy meleg nyári napon hűt minket, amíg télen szigetel és megtartja a meleget.

A Maryland Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan anyagot, ami automatikusan szabályozza hőáteresztő tulajdonságait. Meleg és nedves környezetben a szövet kiengedi a testünk által kibocsátott infravörös sugárzást – hőt -, amíg hidegebb és szárazabb környezetben a szövet hőáteresztő képessége csökken.

A szövetet olyan különlegesen, ebből a célból kifejlesztett fonálból hozták létre, amit vezető fémmel vontak be. Melegben a fonal összehúzódik és a borítása miatt megváltozik az anyaga és az infravörös sugárzás interakciója.

A fonalat pedig kettő szintetikus anyagból állították elő; az egyik víz szívó a másik pedig víz taszító tulajdonságokkal rendelkezik. A fonalat fémes vezető, rendkívül könnyű, szén nanocsövekkel borították be. Mivel a fonál fel is szívja a vizet meg el is taszítja, így ha például egy izzadó test közelébe kerül akkora az őt érő víz hatására a szálak összesűrűsödnek. Ez egyrészt megnyitja az anyag pólusait – ami lehetővé teszi a hő kiáramlását -, valamint megváltoztatja a szén nanocső borítás elektromágneses tulajdonságait is – ami miatt másképp reagál az infravörös sugárzással.

A két anyag arányának optimalizálásával a kutatók elérték azt, hogy az anyag szinte azonnal reagáljon a hőmérséklet változásra – ami termékre fordítva azt jelentheti, hogy még mielőtt kimelegednénk, a ruha már elkezd hűteni bennünket, amíg kihűlésünkre javítja a hőszigeteltségét.

Amikor hűvös és száraz a környezet, a szövetben levő szálak lazák (bal oldalon)így több hőt tart benn. Melegebb körülmények között a szálak megfeszülnek (jobb oldalon), így az anyag hőáteresztő tulajdonsága megnő.

Az emberi test már önmagában is kiemelkedő hőleadó képességekkel rendelkezik, viszont a hőleadásunk szabályozásához ruhákra volt szükségünk, melyek megvédenek a kihűléstől.

Amíg még több munkára lesz szükség, hogy az új szövet gyártása anyagilag is megérje, a kutatók elmondása szerint az elkészítéséhez szükséges anyagok már ma is forgalomba vannak és a fonal bevonása egy színezési folyamat átalakításával is lehetséges lehet.

A valódi kérdés azonban az, hogy a szövet felhasználásával készült ruhák képesek-e jobb és kényelmesebb alternatívát nyújtani a pulóverünk vagy kabátunk levételével szemben.

Forrás: science.sciencemag.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Hanggal és fénnyel együtt értek el hatalmas adatátviteli sebességet

Kutatók áttörést értek el a terahertz-es kvantum lézerek terén, melyekkel így már akár 100 Gbit/s-es adatátviteli sebességet is el tudtak…

2020-02-18

Megfelelő stimulációval is ‘felébreszthető’ az öntudat

Az idegtudomány egyik központi kérdése, hogy mi is az öntudat és hogy az agy mely részéből ered. Egy új kutatás…

2020-02-18

Már karnyújtásnyira van a fotoszintézis teljes megértése

A növények már több száz millió éve nyerik éltető energiájukat a napból, viszont az algák és a fotoszintetizáló baktériumok még…

2020-02-11

Az egyik eddigi legnagyobb rákkutató projekt megmutatja milyen mutációk állnak a betegségek mögött

Egy hatalmas nemzetközi tanulmány keretében rögzítik a rákos megbetegedések kiváltó okait, ezzel azt célozva, hogy olyan DNS hibákat tudjanak kimutatni,…

2020-02-11

A Föld keringési pályájának megváltozása is komoly szerepet játszott a tömeges kihalásokban

Egyre biztosabbak vagyunk benne, hogy a globális klímaváltozás mögött az emberi tevékenységek hatásai rejlenek és ezzel fokozatosan közelítünk a hatodik…

2020-02-11

Egyes darazsak képesek az arcfelismerésre

Egy darázs faj tagjai képesek megkülönböztetni társaikat az arcuk alapján. Ez a rovarok körében rendkívül ritka és a faj csoportos…

2020-02-03

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom