Ez lehet az első megfigyeléses bizonyíték, hogy az Univerzum valaha egy hologram volt

Már évtizedek óta játszadoznak a gondolattal a tudósok, hogy az Univerzum egy hatalmas hologram – vagy valaha az volt – aminél a fizika törvényeinek elég csupán 2 dimenzió, és számunkra mégis 3 dimenziósnak tűnhet.

Gondolhatjuk, hogy ezt az elképzelést nem olyan egyszerű bizonyítani, de most a fizikusok találtak olyan megfigyelésen alapuló bizonyítékot a korai Univerzumról, ami sokkal jobban belepasszol a hologram elméletbe, mint az általánosan használt Nagy Bumm modellbe.


Mi a holografikus Univerzum elméletét támogatjuk, ami a Nagy Bumm egy lényegesen eltérő változata, a széles körben elfogadottal szemben, ami a gravitáción és a táguláson alapul,” mondta Niayesh Afshordi a kanadai ontarioi Waterloo Egyetem fizikusa és a kutatásban résztvevő csapat tagja.

Mindegyik modell távoli feltevéseket tesz, amiket tesztelhetünk az adataink finomításával és ezzel jobban megértjük majd az elméletet – és mindezt az elkövetkező 5 évben.”

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, a kutatók nem azt mondják, hogy most is egy hologramban élünk. Azt állítják, hogy az Univerzum nagyon korai szakaszában – pár százezer évvel a Nagy Bumm után – minden csak egy 3 dimenziós kivetülése volt a 2 dimenziós határnak.

Az 1990-es években Leonard Susskind nevű fizikus népszerűvé tette azt az elképzelést, hogy a fizika törvényei, legalábbis ahogy eddig értjük őket, technikailag nem igényelnek 3 dimenziót.

Akkor lehetséges, hogy az Univerzum 3 dimenziósnak tűnik és valójában mégis 2 dimenziós?

Az alap ötlet az hogy az űr tartalma egy határra  – vagy egy megfigyelőtől függő gravitációs horizontra – van ’belekódolva’, ami azt jelenti, hogy a látszatnál eggyel kevesebb dimenzióra van szüksége.

Szóval, mint 3D hologramok, amiket egy 2 dimenziós képernyő vetít ki, a feltételezés szerint az Univerzumunk 3 dimenzióját is egy 2 dimenziós határ vetíti ki.

1997 óta több mint 10 ezer az ötletet támogató írás jelent meg, így sokkal kevésbé hangzik már őrülten a dolog.

Most Afshordi és csapata arról számol be a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás – az ősrobbanás által keltett háttérsugárzás – rendelleneségeinek vizsgálatát követően jelentős bizonyítékokat találtak a korai Univerzum hologramos magyarázatának támogatására.

Képzeljék el, hogy minden amit látnak, éreznek és hallanak 3 dimenzióban (és az idő érzékelése is) valójában két dimenziós mező bocsátja ki,” mondta Kostas Skenderis, az egyesült királyságbéli Southampton Egyetem kutatója és a csapat egy másik tagja.

Az elképzelés nagyon hasonlít az általános hologramokhoz, mint amilyeneket a bankkártyákhoz használnak. Ezeknél a 3 dimenziós képet egy 2 dimenziós felületre írják rá. A helyzet az egész Univerzum esetében is hasonló lehet.”

Az ok, amiért a fizikusok elkezdték behatóbban vizsgálni a hologram elméletet, az általános Nagy Bumm modellel szemben, ami sokkal ésszerűben hangzik, az volt hogy megpróbálják betömni a modellben lévő alapvető réseket, amik visszatartják a fizika törvényeinek jobb megértését.

A Nagy Bumm elmélet szerint, a kémiai reakciók következtében létrejött masszív robbanás vetette el az Univerzum kialakulásának magjait, és a nagyon korai szakasz során nyaktörő sebességgel tágult.

Amíg a legtöbb fizikus elfogadja a kozmikus tágulás elméletét, még senkinek sem sikerült megfejtetni a módszert, amivel az Univerzum képes volt fénysebességnél gyorsabban tágulni – szubatomi méretről golflabda méretűvé nőtt szinte azonnal.

Valójában a jelenlegi elméletek az általános relativitásról és a kvantum mechanikáról sem egyeztethetőek össze, amikor egy hatalmas dolog viselkedését próbáljuk atomi szinten megmagyarázni. Ezek a fizikai alaptörvények sem képesek megmagyarázni, hogy a teljes Univerzum hogy fért el egy ennyire észbontóan kis helyen.

Az egyik (hipotézis) igyekszik összeegyeztetni a kettőt, a kvantum gravitációt, aminél ha elvetjük a térbeli dimenziókat, akkor a gravitációt is kidobhatjuk és az egyenlet sokkal egyszerűbbé válik,” magyarázta Ryan F. Mandelbaum.

Lépjünk be a hologram elméletbe.

Olyan szempontból holografikus ez, hogy van egy olyan mód amivel az Univerzum leírható egy alacsonyabb dimenziójú rendszerrel, és ez egybevág mindennel amit a Nagy Bumm óta észlelünk,” mondta Mandelbaum Afshordinak.

Hogy leteszteljék, hogyan magyarázza az ősrobbanás történéseit és utóhatásait a hologram elmélet, a csapat létrehozott egy modellt egy idő és két térbeli dimenzióval.

Amikor ezt összevetették valódi adatokkal az Univerzumról, többek között a kozmikus mikrohullámú sugárzás megfigyelésivel, azt találták, hogy a kettő tökéletesen összeillik.

Mégis akad egy probléma – csak akkor illenek össze tökéletesen, ha a modell Univerzum nem több mint 10 fok széles.

Azonban még mindig távol vannak attól, hogy bebizonyítsák, hogy a korai Univerzum egy hologram volt. de a valódi világból származó megfigyeléses bizonyítékok miatt az elméletet egyre nehezebb már kizártnak tekinteni.

Szóval van rá esély hogy valójában mindannyian egy hologramban élünk most is? Nem egészen, mondja Afshordi – mivel a modell még csak az Univerzum korai szakaszaira vonatkozik.

A kérdésről, hogy mégis hogyan vált ez a 2 dimenziós rendszer 3 dimenzióssá még mindig csak találgatni lehet

„Én azt mondanám hogy már nem élünk egy hologramban, de lehet hogy egy hologramból jöttünk ki,” mondta Afshordi. „2017-ben, már biztosan 3 dimenzió van.”

A kutatás a Physical Review Letters tudományos folyóiratban jelent meg

Forráswww.sciencealert.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.