Ezek a daganatok a legfittebb tasmaniai ördögöket támadják

A legtöbb betegség egy adott populáció leggyengébb egyedeit támadja, azonban a tasmaniai ördögöknél, egy agresszíven átadható rák, ami miatt az állatok arcán daganatok alakulnak ki, látszólag a legfittebb állatot fertőzi meg. Azok az állatok amik fertőzöttek nagyobb eséllyel élnek túl és szaporodnak mielőtt még a betegség végezne velük, mint az egészséges társaik.

Konstans Wells, a Griffith Egyetemtől, munkatársaival összesen 10 év alatt összegyűjtött 518 tasmaniai ördög (Sarcophilus harrisii) adataiból felállított egy modellt az állatok túléléséről, szaporodásáról és a rák fertőzésekről. A kutatók azt találták, hogy a fertőzött ördögök egészségesebbek – a ráktól eltekintve – voltak nem daganatos társaiknál, és a kis daganatokkal rendelkező állatok a túlélésben is túltettek rajtuk. A rákos nőstények átlagban 1,3-szor szaporodtak haláluk előtt, szemben a fertőzésmentes nőstényekkel, akik 0,7-szer, és a fertőzötteknél almonként több utód is született.

A betegség a párzás és más tevékenység közbeni harapások útján terjed, és így az egészségesebb állatok közül többen fertőzöttek, mivel dominánsabbak és szociálisabbak az átlagnál. A csapat adataiból az is kiderül, hogy 2012 óta sokat esett a fertőzések száma és terjedése is kevésbé sikeres, ezzel arra utalva hogy az állatok egyre ellenállóbbak a rák ezen formájával szemben.

Forrás: wiley.com | Kép: Creative commons

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.