Kategóriák Természet

Ezek a halak akkor zajt csapnak hogy megsüketíthetik a delfineket

Felfedezték, hogy egy mexikói halfaj egyedei olyan hangos szaporodási orgiákba bocsátkoznak, hogy azzal megsüketíthetnek más tengeri állatokat. A meglepett kutatók azonnal felhívták rá a figyelmet hogy a “látványosság” és maga a halfaj is veszélyben lehet a túlhalászástól.

Az öböli hollóhal (Cynoscion othonopterus) egyedeinek párzásra felhívó hangját a kutatók “egy hangos géppuska ropogásához” hasonlították.

És amikor több ezer hal gyűlik össze egy helyen, “az együttes kórusuknak olyan hangja mint egy buzdító szurkolótömegnek a stadionban vagy egy nagyon hangos méhkasnak,” mondta Timothy Rowell, a felfedezésről készült tanulmány társszerzője.

“A kórus által keltet hang szinte elég hangos ahhoz, hogy legalább átmeneti, de akár végleges hallásvesztést is okozzon a halakra vadászó tengeri emlősöknél.”

A Texas Egyetem kutatói egy specializált vízalatti hangfelvevő eszközzel hallgathattak bele az ívó halak által keltett hangokba.

Minden tavasszal a faj felnőtt egyedei a Kolorádó Folyó Deltájához vonulnak – ami a Mexikói Öböl északi részén található – ahol egy ívó aggregátumot alkotnak, amiben az egyedek száma akár több milliós számot is elérheti – lévén a teljes populáció ilyenkor egy helyre tömörül.

Ez az időszak alatt a hím hollóhal hangja megrezgeti a halász csónakokat és még a víz felett is jól halható.

Mindössze egyetlen halászhajó ebben az időszakban pár perc alatt könnyűszerrel akár két tonnányit is kifoghat a hollóhalakból – amik akár egy méter hosszúra és 12 kg súlyúra is megnőhetnek. Ezért egy 500 hajóból álló flotta akár 2 millió halat is kihalászik, ezzel veszélybe sodorva a faj fennmaradását.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a faj már a Vörös Listára került és “veszélyben” van.

Korábban ebben az évben a kutatók már megmutatták hogy a párzásra hívó hangok segítségével képesek lehetnek megbecsülni a halak számát – ezzel is segítve a megvédésüket, mivel a zavaros vízben nehéz feladat megszámolni őket.

A bizonyítékok alapján a hollóhalak száma csökkenőben van, ami valószínűleg annak köszönhető hogy mivel a szaporodás alatt könnyű az elkapásuk, ezért a a faj tagjait gyorsabban fogják ki mint ahogy szaporodni képesek.

A kutatókat meglepte a hangerő amire 1,5 millió összegyűlt hal együttesen képes.

“Ez az ívási esemény a leghangosabb vadvilági események közé tartozik a Föld Bolygón,” mondta Rowell

Az halak által keltet hang éppen abba a frekvenciatartományba esik, ami képes ártani a fókák és a delfinek hallásának vagy ha azok éppen túl közel kerülnek akár képes lehet megsüketíteni őket. Emiatt a kutatókat meglepte, hogy halcsoporttól nem messze oroszlánfókák és delfinek vadásztak.

A kutatók szerint az esemény “fokozott elismerést és védelmet” érdemel.

Forrás: rsbl.royalsocietypublishing.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.