Ezeknek a parányi halaknak a mérge olyan mint a heroin

Már korábban írtunk arról, hogy a blennioidei halak hogyan közelednek a szárazföldi élettér felé, most azonban egy másik faj az agyaras blennioidei halak kerültek a kutatók fókuszába. Ezek a halak rendkívül egyedi mérgükkel hívták fel a Nick Casewell, Liverpool Egyetem tudósa, és munkatársai figyelmét.

Ezek a parányi tarka halak a méretükből kifolyólag könnyű prédát jelentenek a nagyobb ragadozóknak. Viszont ahelyett, hogy a ragadozókat azonnal megmarnák, a halak megvárják amíg az lenyeli őket és csak utána fecskendezik beléjük mérgüket.

Meiacanthus grammistes

“A mérgük teljesen egyedi. A hal opioid peptideket fecskendez ellenfelébe, amik hasonlóan a heroinhoz és a morfiumhoz, meggátolják a fájdalmat, és nem pedig okozzák azt,” mondta Brian Fry, a kutatás társszerzője.

A hal mérge emellett egy neuropeptide Y nevű anyagot is tartalmaz, amit korábban kúpcsigák már kimutattak és hatalmas esést okoz a vérnyomásban.

“Ha ez a mérgezés emberekkel történne, gyengeséget, szédülést és rosszullétet éreznénk,” mondta Caswell. “Még nem tudjuk hogy a méreg pontosan hogyan hat a halakra, de az egyértelmű hogy a hatás olyan kellemetlen, hogy soha többet nem kezdenek ki a blennioidei halakkal.”

Azonban a blennioidei halak egy kisebb része rendelkezik csupán ezzel a méreggel, ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a méregtelen változatok azért hasonlítanak rájuk annyira, hogy a ragadozók őket is békén hagyják. Ezt az evolúciós jelenséget Batesian mimikrinek nevezik.

A kutatók úgy gondolják, hogy a méreg klinikailag nem lenne jól felhasználható vérnyomás csökkentésre, mivel csak nagyon rövid ideig hatásos, viszont a fájdalomcsillapító hatását tovább fogják vizsgálni, mert új alternatívát nyújthat a veszélyes opiát tartalmú fájdalomcsillapítókkal szemben.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.