Kategóriák Tech

Ezredére csökkentették a kvantum chip méretét

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy kvantum kommunikációs chip-pet, ami a jelenlegi rendszereknél ezerszer kisebb, viszont technológiai szempontból képes a kvantum által kínált felsőbbrendű biztonság biztosítására.

A modern világban a hálózatok közötti kommunikáció biztonsági szabványokat követő módszerekkel történik – például online fizetésnél vagy mostanában már weboldalakon történő bejelentkezésnél is. Ezek a módszerek viszont most még nem használják ki a kvantum technológia biztosította előnyöket – főleg annak megvalósítási korlátai miatt – hanem személyi azonosítókat vagy jelszavakat használnak, melyeknek a megszerzésével mások is hozzáférést nyerhetnek a védett adatokhoz.

A most kifejlesztett mindössze három milliméteres chip kvantum kommunikációs algoritmusokkal segíti elő a már létező biztonsági szabványok megerősítését. Mindezt úgy éri el, hogy a jelszót magába az elküldött információba integrálja – ezzel egy kvantum kulcsot alkotva. A kulcs azonosítását követően az információ eltűnik, ezzel lényegesen növelve a kommunikáció biztonságosságát.

A fejlesztés fő érdeme viszont nem ez, hanem hogy mindennek a megvalósítását egy a korábbi rendszernél – amik akár egy hűtőszekrény méretét is elérhették – ezerszer kisebb térbe tudták összesűríteni. Ezzel a chip-pet már kisebb berendezéseknél – például telefonoknál vagy más okos készülékeknél – is felhasználhatják. Ezen felül pedig az online átutalások és más elektromos tranzakciók kezelésére használható titkosítási technika alapjául is szolgálhat.

Mivel a világban egyre jobban terjed a digitalizáció és a különböző internetre kapcsolat okos eszközök, így a kiber biztonság kérdése is egyre fontosabbá válik. Jelenleg a digitális felületekhez jelszóval vagy valamilyen biometrikai adattal férhetünk hozzá. Ezeket viszont a hálózaton hallgatózó harmadik fél ellophatja vagy visszafejtheti. A kvantum technológia előnye, hogy a jelszót és a küldeni kívánt adatokat egy üzenetté integrálja  – kvantum kulcs.

Mindez azt jelenti, hogy az adatokat egy véletlenszerűen megválasztott kódokkal titkosítja, aminek visszafejtésére csak a megfelelő kulccsal rendelkező fogadó fél képes. Ezért ezt kiegészítően nincs szükség külön jelszó vagy más azonosítási módszer adatainak külön elküldéséhez. Leegyszerűsítve a kutatók úgy írták le a folyamatot, hogy egy titkos levelet egy olyan borítékba zárnak, amelynek kulcsát szintén a borítékba teszik, így a kinyitására csak az képes, aki már rendelkezik a kulccsal.

A világ legnagyobb technológiai cégei – köztük természetesen a Google-el és az IBM-el – között komoly verseny zajlik, hogy kinek sikerült először létrehoznia a számítástechnikát forradalmasító kvantum szuperszámítógépet.

Ezeknek a számítógépeknek hatalmas számítási kapacitása mellett már triviális feladattá válhat a jelenleg használt titkosítási módszerek feltörése. Emiatt fontos, hogy még mielőtt idáig eljutnánk már létezzen olyan módszer, amivel védekezni lehet ellene.

Erre jelenthet megoldást az új kvantum chip, amit az informatikában ma is használt anyagokból a jelenleg is használt gyártási eljárásokkal már most is költséghatékony módon elő lehet állítani.

A projekt következő lépéseként a kutatók egy hibrid hálózat kiépítésével kísérleteznek majd, aminél egy hagyományos optikai hálózatot egészítenek ki kvantum kommunikációs berendezésekkel. Mindezzel egy áthidaló megoldást teremtve és a már létező infrastruktúrát is alkalmassá tehetik a kvantummal való kompatibilitásra.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom