Ezt az új robotot a növények ihlették

Egy új cső robot képes 72 méter hosszúra kinyúlni és mindezt akár 35 km/órás sebességgel, a robot ezen felül képes irányt váltani és a végére szerelt karral fogantyúkat is tud mozgatni.

A legtöbb robottal és állattal szemben, a növények a növekedésükkel képesek mozogni. Ez egy nagyon lassú folyamat, de a segítségével a növények könnyen meg tudnak kerülni sarkokat és szűk helyekre is be tudnak furakodni.

 

Az új robot is ezt teszi csak lényegesen gyorsabban. A robotban három kamra található, amit ha levegővel megtöltenek, az extra anyag kihajlik. A kamrákban lévő levegő irányításával a robot képes irányt váltani.

Szóval mire is jó ez a növény robot? Fel tud nyúlni magas helyekre – mint például egy rádió antenna – és akár 75 kg-os tárgyakat is képes mozgatni, ezenfelül szelepeket is vezérel. A robot későbbi szívósabb verzióit akár mentőakcióknál vagy orvosi beavatkozásoknál is felhasználhatják majd.

“Azt reméljük, hogy a robotok automatizált gyártása miatt egy tucatnyi szinte semmibe sem fog kerülni,” mondta Elliot Wright Hawkes, a Stanford Egyetem kutatója, a robot fejlesztője.

Forrás: sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.