Farkas méretű vidrák járták a földet 6 millió évvel ezelőtt

Kínában dolgozó paleontológusok feltárták egy korábban ismeretlen ősi vidra faj maradványait. Az 50 kg-os súlyukkal ezek félelmetes ragadozók voltak valószínűleg a leghatalmasabb vidrák, akik valaha is éltek.

A család, amibe a vidrák tartoznak több mint 18 millió éves múltra tekint vissza, de a rossz minőségű maradványok miatt igen keveset tudunk erről a félig vízi teremtményről. Pusztán egy kevés ősi vidra fajt sikerült azonosítani fogdarabkák alapján Tájföld területén.

A mostani teljes koponya és állkapocs felfedezése, a három részleges csontváz mellet, példátlan betekintést enged a vidrák evolúciójába. A maradványokat amerikai paleontológusok fedezték fel, Kína délnyugati részén lévő Yunnan provincia északkeleti részén lévő Shuitangba ásatási területen, ami valaha egy ősi tómeder volt.

Ahogy azt a Journal of Systematic Paleontology legutóbbi kiadásában is leírták, ezek az ősi vidrák nagyjából 6,2 millió évvel ezelőtt éltek és a súlyuk 50 kg körül mozgott, amivel egy mai farkas méreteivel vetekszenek – és kétszer olyan nagy, mint a ma élő legnagyobb vidra.

Az óriás vidrák hatalmas és erős állkapoccsal rendelkeztek, és a disznókhoz és medvékhez hasonló lekerekített, csúcsos őrlőfogakkal rendelkeztek, ami általánosan a mindenevő állatfajok jellegzetessége. Ezek a vidrák, amiket Siamogale melilutra névre kereszteltek, valószínűleg az ősi Kína sekély, mocsaras vizeiben úszkáltak, és kagylókra és rákfélékre vadásztak. A modern vidrákhoz hasonlóan valószínűleg az erős fogaikat használták a puhatestűek páncéljának feltörésére.

A CT felvételek alapján, Denise Su csapatának sikerült digitálisan újjáépíteni az állatok állkapcsát és koponyáját, aminek a behatóbb tanulmányozása során mind a vidrákra mind pedig a borzokra jellemző tulajdonságot találtak. A melilutra név maga, a borzok (meles) és a vidrák (lutra) latin nevéből tevődik össze.

„A koponya rendkívül teljes, de a fosszilizációs folyamat során kilapult,” mondta Su egyik nyilatkozatában. „A csontok annyira törékenyek voltak, hogy fizikailag nem tudtuk helyreállítani a koponyát. Ezért CT felvételeket készítettünk a maradványokról, amiket a számítógépen virtuálisan újjáépítettünk.”

A kutatás folytatásaként a tudós azt igyekeznek kideríteni, hogy miért is nőttek ekkorára ezek a vidrák, és hogyan voltak képesek ezek a félig vízi ragadozók a szárazföldön mozogni ekkora mérettel.

Forrás: gizmodo.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.