Fél évszázaddal a robbanás után is szökik a metán

Több holland kutatóintézet tudósaiból összeálló csapat felfedezte, hogy egy 1965-ös gázrobbanás helyén még most is szökik a metán a földből. A tanulmányukban a csapat leírja, hogy mit találtak a vizsgálati területen és hogy a még mindig jelen lévő szivárgásnak milyen veszélyei lehetnek.

Még 1965-ben egy a Holland Petróleum Cégnek dolgozó csapat véletlenül egy földgáz robbanást idézett elő a Hollandia északkeleti részén lévő Sleen gázmezőn. A robbanás a terület homokját futóhomokká változtatta, ami miatt a fúrótornyot elnyelte a föld. Az idő előrehaladtával a területet nemzeti parkká nyilvánították, azonban a terület most ismét a figyelem középpontjába kerülhet, mivel a kutatók felfedezték, hogy a földből továbbra is szivárog a metán.

A cég is sokat szerepel a holland hírekben mostanában, mivel bizonyítékokat találtak rá, hogy a korábbi gázmezőtől északra fekvő Groningen területén kis földrengéseket okozhattak a munkálataik.

A kutatók eredeti célja az volt, hogy megvizsgálják a földgáz kitermelésnek milyen hosszútávú hatásai voltak a környezetre és hogy kerültek e szennyező anyagok a talajvízbe. Hogy többet tudjanak meg a területről a csapat a park körüli kutakból és mezőgazdasági területekről gyűjtött mintákat vizsgált meg. Az eredményeik alapján természetellenesen nagy mennyiségű metánt fedeztek fel a vizekben és az izotópos vizsgálataikkal megalapítottak, hogy a metán ugyanabból a lelőhelyről származik, ahol egy fél évszázada a robbanás történt.

A kutatók megjegyezték, hogy az adataik alapján a gázszivárgás nem jelent veszélyt az egészségre, mivel a metánt a víz általános kezelése folyamán eltávolítják a vízből. Azonban a gáz felhalmozódása az épületekben már veszélyesebb és akár robbanáshoz is vezethet, viszont erre a kutatók kevés esélyt látnak, mivel a gáz mennyisége rohamosan esik minél messzebb vannak a robbanás helyszínétől.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.