Fél fokkal magasabb felmelegedés 5 millió embert áraszthat el

A 2015-ös Párizsi klímaegyezményben a felek abban egyeztek meg, hogy a globális felmelegedést 2C°-al a iparosodás előtti átlagnál magasabbra nem engedik emelkedni, azonban egyre több tanulmány jelenik meg arról, hogy ez a 2 fokos határ nem megfelelő és jelentős előnyei lennének annak ha 1,5C°-ra módosítanák.

Egy új kutatás most azt szedte össze, hogy ennek milyen előnyei lennének a partok mentén élők számára. A csapat olyan tényezőket vett figyelembe, mint a hullámok hálózatára gyakorolt hatások és a viharok gyakorisága, hogy meghatározzák, azok milyen hatással vannak a helyi tengerszintekre három különböző forgatókönyv szerint – 1,5C°, 2C° vagy 2,5C°. A kutatók számára órás lebontással álltak rendelkezésükre adatok a hullámok mozgásáról és ezekkel az adatokkal igyekeztek meghatározni, hogy azok hogyan fognak változni a 22. századig.

Az eredmények szerint 2150-re a kicsinek tekinthető 0,5 fokos különbség a forgatókönyvek között átlagosan 5 millióval több ember otthonát tette lakhatatlanná – melyből 60 000 laknak kis szigeteken.

Az is kiderült, hogy a magasabb hőmérséklet a szélsőséges eseményeket – például hurrikánok és áradások – is gyakoribbá teheti. Az eredmények alapján például New York területén az úgynevezett “100 éves áradások” – olyan áradások, melyeknek évente 1% esélyük van – 1,5C° vagy 2C°-os felmelegedés mellet évente akár kétszer is bekövetkezhetnek.

Az extrém tengerszintek a dagály és a viharok által hozott többletvízből tevődnek össze és a partvidékek elárasztásával nehezítik meg az ott élők életét. A növekedő átlagos tengerszint, már most is megemelte ezeknek az eseményeknek a gyakoriságát és a szakértők szerint az évszázad végére a partvidékek elárasztása lehet a globális klímaváltozás legdrágább következménye.

Még ha a globális felmelegedés stabilizálódna is, a tengerszint a feltételezések szerint az évszázad folyamán tovább fog növekedni mivel az antropogén szén-dioxid hosszú ideig marad a légkörben – még akkor is ha az emberi kibocsájtás teljesen megállna – és ehhez hozzá adódik az óceánok hőtehetetlensége és a jégsapkák lassú reakciója.

Összességében a 1,5C°-os felmelegedés 48 centiméteres (28-82 cm közötti) emelkedést hozna a tengerszintben, amíg a 2C°-os 56 centimétereset (28-96 cm) és a 2,5C°-os 58 centimétereset (37-93 cm). Ezekkel az eredményekkel 7-8 centiméteres pontossággal egybevágnak a korábbi az előző két évezred tengerszint adatain alapuló kutatások eredményei is.

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.