Felfedezték az első Föld méretű, légkörrel rendelkező exobolygót

Egy új földszerű bolygót fedeztek fel, ami egy halovány csillag körül kering tőlünk 39 fényévre. A felfedezés azért különleges mert a bolygó látszólag rendelkezik légkörrel, ami a tudósok szerint a víz jelenlétét is jelentheti a bolygón.

Az exobolygó, ami a Gliese 1132b (GJ 1132b) nevet kapta, az első olyan föld méretű bolygó, amin valaha légkört mutattak ki, ezért a csillagászok nagy reményekkel fordulnak a bolygó felé és új célpont lehet a Földön kívüli élet keresésében.

A felfedezés a Max Planck Institute for Astronomy csapatának köszönhető, akik a chilei 2.2-m ESO/MPG teleszkóppal készítettek felvételeket a csillagról, ami körül a bolygó kering.

“Még ha ez nem is olyan mint ha ténylegesen életet fedeznénk fel egy másik bolygón, egy nagyon fontos lépés a megfelelő irányba. A GJ 1132b légkörének a felfedezése az első olyan eset, amikor egy Földünkhöz hasonló bolygónál tapasztalunk ilyet.” mondta John Southworth, a kutatás vezetője.

A csillagászok jelenlegi stratégiája az élet keresésében, hogy olyan kémiai nyomokat keresnek, melyeknek jelenléte az élő organizmusok jelenlétével magyarázható, mint amilyen a Földön lévő magas koncentrációjú oxigén.

Azonban az ilyen felfedezésék még távoliak lehetnek, mivel a GJ 1132b mellett eddig felfedezett atmoszférával rendelkező bolygók eddig mind hatalmas méretűek gázóriások voltak.

A jelenlegi adatok alapján még nem tudni hogy a Földnél 1,6-szor nagyobb GJ 1132b mennyire hasonlít a Földhöz és az eddigi elképzelések között előkelő helyet foglal el a gondolat, hogy a bolygót víz borítja és a légkörét főleg forró gőz alkotja.

Érdekes módon nemrég jelent meg a tanulmány arról hogy a TRAPPIST-1 rendszerben a napszél milyen problémákat okozhat, most mégis az első légkörrel rendelkező bolygó egy a TRAPPIST-1 csillagához hasonló vörös törpe körül kering. Ennek a felfedezésnek a nyomán már nem is olyan bizonytalanok a reményeink a TRAPPIST-1 rendszerrel kapcsolatban, ezenfelül ez utalhat arra is, hogy sokkal több olyan bolygó lehet, ahol előfordulhatnak az élet kialakulásának megfelelő feltételei.

Mindenesetre a GJ 1132b tökéletes új célpont lehet a James Webb Űrteleszkópnak, aminek a kilövését 2018-ra tervezik.

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.