Felfedezték az Univerzum legmohóbb fekete lyukát

Az ANU csillagászai felfedezték az Univerzum leggyorsabban növekedő fekete lyukát – ami egy Nap tömegének megfelelő anyagot nyel el minden második nap.

A csillagászok több mint 12 milliárd évvel tekintettek vissza az Univerzum történetében, amikor még ez a szuper masszív fekete lyuk a Nap tömegének 20 milliárdszorosa volt és minden millió évben egy százalékkal nőtt a tömege.

“Ez a fekete lyuk olyan ütemben növekeszik, hogy több ezerszer fényesebb mint egy galaxis, mivel az általa napi szinten elnyelt gáz rengeteg súrlódást és hőtermelést okoz,” mondta Christian Wolf, a felfedezésről szóló tanulmány első szerzője.

“Ha ez a szörnyeteg a Tejútrendszer közepén lenne, akkor tízszer olyan fényes lenne mint egy telihold. Egy lenyűgözően fényes csillagnak tűnne, ami szinte teljesen elhomályosítani az égbolt többi csillagát.”

A kutatók szerint az újonnan felfedezett fekete lyuk által kibocsátott energia legnagyobb része UV fény és röntgen sugarak formájában adódik le – ekkora mennyiségű röntgen sugárzás, ha az előző gondolatot követnénk a fekete lyuk a galaxisunk közepén lenne, valószínűleg teljesen ellehetetlenítené a Földi életet.

A felfedezés az ANU obszervatóriumának SkyMapper teleszkópjának köszönhető, ami képes volt érzékelni a közeli infravörös fényt, ahogyan azok átszelték a Föld és a fekete lyuk közötti több milliárd fényéves távolságot.

“Ezek a hatalmas és nagy gyorsasággal növekvő fekete lyukak rendkívül ritkák és már több hónapja kutatunk utánuk a SkyMapper-rel. Az Európai Űrügynökség Gaia műholdja, ami képes érzékelni az égi testek legapróbb mozgását is, segített megtalálni ezt a szuper masszív fekete lyukat.”

A Gaia szatellit igazolta, hogy a felfedezett fekete lyuk nagyon messze van tőlünk és jó kvazár jelölt lehet. A felfedezéshez szükség volt az ANU 2,3 méteres teleszkópjára is, ami képes volt színképvonalakra bontani a befogott fényt.

Azt még nem lehet tudni, hogy a fekete lyuk, hogyan is ért el ennyire hatalmas méretet az Univerzum ezen korai időszakában, azonban a kutatók szerint még lehetnek ennél is nagyobb és gyorsabban növekvő fekete lyukak.

Mivel ezek a fekete lyukak ragyognak, így a vizsgálatuk segíthet többet megtudni a korai Univerzum anyagáról is – a kutatók láthatják a fekete lyuk előtt elhaladó égitestek árnyékát. Ezen felül, mivel ezek a fekete lyukak megtisztítják környezetüket az ionizáló gázoktól, így az Univerzum ezen része átláthatóbbá válhat.

A kutatók szerint a most még építés alatt álló hatalmas teleszkópok képesek lesznek megállapítani az Univerzum tágulását ezeknek a szuper masszív fekete lyukaknak a segítségével.

Forrás: arxiv.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

  1. Azt azért ne feledjük, nem tegnap, nem ezer éve, de akár millói éve történtek.

    válasz küldése

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.