Kategóriák Űr

Felfedezték az Univerzum legmohóbb fekete lyukát

Az ANU csillagászai felfedezték az Univerzum leggyorsabban növekedő fekete lyukát – ami egy Nap tömegének megfelelő anyagot nyel el minden második nap.

A csillagászok több mint 12 milliárd évvel tekintettek vissza az Univerzum történetében, amikor még ez a szuper masszív fekete lyuk a Nap tömegének 20 milliárdszorosa volt és minden millió évben egy százalékkal nőtt a tömege.

“Ez a fekete lyuk olyan ütemben növekeszik, hogy több ezerszer fényesebb mint egy galaxis, mivel az általa napi szinten elnyelt gáz rengeteg súrlódást és hőtermelést okoz,” mondta Christian Wolf, a felfedezésről szóló tanulmány első szerzője.

“Ha ez a szörnyeteg a Tejútrendszer közepén lenne, akkor tízszer olyan fényes lenne mint egy telihold. Egy lenyűgözően fényes csillagnak tűnne, ami szinte teljesen elhomályosítani az égbolt többi csillagát.”

A kutatók szerint az újonnan felfedezett fekete lyuk által kibocsátott energia legnagyobb része UV fény és röntgen sugarak formájában adódik le – ekkora mennyiségű röntgen sugárzás, ha az előző gondolatot követnénk a fekete lyuk a galaxisunk közepén lenne, valószínűleg teljesen ellehetetlenítené a Földi életet.

A felfedezés az ANU obszervatóriumának SkyMapper teleszkópjának köszönhető, ami képes volt érzékelni a közeli infravörös fényt, ahogyan azok átszelték a Föld és a fekete lyuk közötti több milliárd fényéves távolságot.

“Ezek a hatalmas és nagy gyorsasággal növekvő fekete lyukak rendkívül ritkák és már több hónapja kutatunk utánuk a SkyMapper-rel. Az Európai Űrügynökség Gaia műholdja, ami képes érzékelni az égi testek legapróbb mozgását is, segített megtalálni ezt a szuper masszív fekete lyukat.”

A Gaia szatellit igazolta, hogy a felfedezett fekete lyuk nagyon messze van tőlünk és jó kvazár jelölt lehet. A felfedezéshez szükség volt az ANU 2,3 méteres teleszkópjára is, ami képes volt színképvonalakra bontani a befogott fényt.

Azt még nem lehet tudni, hogy a fekete lyuk, hogyan is ért el ennyire hatalmas méretet az Univerzum ezen korai időszakában, azonban a kutatók szerint még lehetnek ennél is nagyobb és gyorsabban növekvő fekete lyukak.

Mivel ezek a fekete lyukak ragyognak, így a vizsgálatuk segíthet többet megtudni a korai Univerzum anyagáról is – a kutatók láthatják a fekete lyuk előtt elhaladó égitestek árnyékát. Ezen felül, mivel ezek a fekete lyukak megtisztítják környezetüket az ionizáló gázoktól, így az Univerzum ezen része átláthatóbbá válhat.

A kutatók szerint a most még építés alatt álló hatalmas teleszkópok képesek lesznek megállapítani az Univerzum tágulását ezeknek a szuper masszív fekete lyukaknak a segítségével.

Forrás: arxiv.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új, széles körű tanulmány szerint is erős kapcsolat van a potens kannabisz és a mentális egészség között

Egy új felmérés szerint a nagy potenciájú kannabisz használata - elsősorban a mindennapos fogyasztás - komoly kockázatot jelenthet különböző pszichés…

2019-03-24 11:08 de.

DNS-ből építettek egyszerű számítógépet

A Kaliforniai és a Maynooth Egyetemek informatikusai a Kalifornia Technológiai Intézet kutatóival közösen létrehoztak egy olyan DNS molekulát, ami képes…

2019-03-24 11:00 de.

A szebb környezet boldogabbá teszi az embereket

Az első, e témában végzett, igazán széles körű felmérés szerint az emberek boldogabbak szebb környezetben. Az eredményekből továbbá az is…

2019-03-23 8:59 du.

A legkisebb medvefajnak is nagyon kifinomult az arcmimikája

A világ legkisebb medvéi képesek tökéletesen leutánozni más medvék arckifejezéseit, ami megkérdőjelezi a főemlősök fölényét a kommunikáció e kifinomult válfajában.…

2019-03-23 8:50 du.

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.