Felfedeztek egy alumínium fajtát, ami könnyebb a víznél

Ha egy alumíniumból készült kanalat vízbe ejtünk, akkor az lesüllyed a víz fenekére. Ez azért van mert az alumínium hagyományos formájában nagyobb sűrűségű a víznél.

Azonban a fém, molekuláris szinten egy számítógépes modellel újrarendezve, egy olyan ultra könnyű, kristályos alumíniumot eredményez, ami könnyebb a víznél –  fedezte fel a Utah Állami Egyetem és a Rostov Déli Szövetségi Egyetem csapata.

“A munkatársaim nagyon innovatív módon közelítették meg a kihívást,” mondta Alexander Boldyrev, a Utah Állami Egyetem Kémia és Biokémia Szakának professzora.“Egy már ismert kristályszerkezetből indultak ki, ebben az esetben a gyémántból és a szén atomjait alumínium tetraéderekre cserélték.”

A csapat számításai igazolták, hogy ez az elrendezési forma új, stabil, könnyű formája az alumíniumnak. A csapat meglepetésére a szerkezetnek 0,61 gramm per  köbcentiméter a sűrűsége, szemben a hagyományos alumínium 2,7 gramm per köbcentiméterével.

“Ez azt jelenti hogy az új kristályos forma lebeg a vízen, aminek a sűrűsége 1 gramm per köbcentiméter,” mondta Boldyrev.

Egy ilyen tulajdonság egy teljesen új felhasználási területet nyit meg a nem mágnesezhető, korrózióálló, aránylag olcsó és könnyen előállítható fém előtt.

“Űrhajók, gyógyászat, huzalok és más ultrakönnyű, üzemanyag takarékosabb autó alkatrészek csak néhány lehetőség, ami az eszembe jut,” mondta Boldyrev. “Természetesen még nagyon korai azt fejtegetni, hogy ezt az anyagot hogyan használják majd. Azonban még sok ismeretlen dolog van vele kapcsolatban. Például még nem tudunk semmit az erejéről.”

A felfedezés azonban még így is új módszert jelenthet az anyagtervezés megközelítésére.

“A kutatás egyik lenyűgöző aspektusa a megközelítés: egy már ismert szerkezet felhasználása egy új anyag tervezésében,” mondta Boldyrev.“Ez a megközelítés lerakja a jövőbeli felfedezések előtt az utat.”

Forrás: pubs.acs.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.